×
سیاسی
شناسه خبر : 150406
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

سلفی عربی با فوتبال/ بخش دوم

توجه قطر به ظرفیت‌­های جدید بازیگری در جهان امروز برای تولید قدرت نرم، موجب شد که در بازه جام جهانی 2022 بتواند در قابی جدید و تاثیرگذار و خارج از صف‌بندی‌های سیاسی سنتی در جهان روی سکو برود و با صرف 200 میلیارد دلار، گران‌­ترین سلفی تاریخ را با فوتبال بگیرد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: جام جهانی فوتبال در 9 دهه گذشته، هر چهارسال یک‌­بار برگزار شده است، اما هفتاد سال نخست، فاقد هویتی بود که امروز به‌عنوان نشان تجاری یا همان «برند» شناخته می‌­شود؛ یعنی هیچ عنصر تصویری یا شعار خاصی نبود که بازی­‌های آن دوران را نمایندگی کند.

نشان تجاری یک رویداد، توجه‌­ها را به سمت معنا و مفهومی که پشت آن وجود دارد، جلب می­‌کند؛ باعث برانگیختن هیجان می‌­شود و بین مخاطبان و آن اتفاق ویژه، پیوند ایجاد می‌­کند؛ برای نمونه کمتر کسی می‌­تواند نماد جام جهانی سال 1990 را فراموش کند که یک طراحی سه‌­بعدی از توپ فوتبال به رنگ پرچم ایتالیا بود؛ یا جام پیچ­‌وتاب خورده فیفا به‌­عنوان لوگوی جام جهانی ژاپن در سال 2002 یا شکلک‌­های رنگی و هیجان‌­انگیز آلمان‌­ها در جام جهانی 2006.

پشت ظاهر خوش­ ‌آب‌­و رنگ و حتی کودکانه لوگوها، هویتی وجود دارد که از آن برای معرفی و شناساندن یک کشور، یک فرهنگ یا یک مفهوم ویژه استفاده می‌­شود؛ مانند پنج حلقه رنگی ساده برای پرچم المپیک.

از دهه 1930، مسابقات جام جهانی فوتبال با تصاویر خاصی که نماد و نشانه کشور میزبان باشد، همراه شد و امروز هواداران فوتبال، اعم از پیر و جوان یا ثروتمند و فقیر و حتی باسواد و بی‌­سواد به­‌محض دیدن نماد هر کدام از ادوار جام جهانی آن را به‌­خاطر می‌­آورند.

لوگوهای جام جهانی، در دو سه دهه گذشته معمولا بازتاب دهنده روحیات، خلقیات، باورها و حتی رویاهای کشور میزبان است؛ به همین دلیل است که جام جهانی فوتبال تا امروز نمادهای زیادی داشته؛ از شیر، پلنگ و گرگ گرفته تا فلفل هالوپینو و یک پرتقال نارنجی.

نماد واپسین جام جهانی فوتبال، عروسک سرزنده و بازیگوشی به نام «لعیب» بود که در ذهن هواداران فوتبال به­‌عنوان نام‌­و­نشانی از کشور میزبان یعنی قطر نقش بست. هر یک از لایه‌­های این تصویر، بخشی از فرهنگ و زندگی مردم این کشور را نشان می‌­داد؛ از سرپوش عربی و زمستانی‌اش گرفته تا طرح مواجی که تداعی‌­کننده مناظر بیابانی قطر بود.

دوحه با شعارها و هشتگ‌­هایی چون «در انتظار یک شگفتی» و «یک غافل‌گیری بزرگ» به استقبال مهمانان این رویداد ورزشی رفت و البته همه را با زیرساخت‌­های مدرن و مجللش شگفت‌زده کرد؛ در یک ماه بازی‌­ها، «لعیب» هم به مهمانان خارجی خوش‌­آمد گفت و با بازیگوشی خود جام جهانی قطر را با نشاط و شادی پیوند زد.

اما کشوری که تا همین 100 سال پیش تحت‌­الحمایه انگلیس بود و حتی اجازه نداشت کشورش را به غیر بریتانیایی‌­ها نشان دهد، با غیر بریتانیایی‌­ها معامله کند و حتی درباره خاک و سرزمینش نیز صاحب­ اختیار نبود، چگونه دنیا را غافل‌گیر کرد؟

شگفتانه قطر برای دنیا

برای یافتن پاسخ باید به 28 سال پیش بازگردیم؛ زمانی که شیخ «حمد بن خلیفه» به­‌عنوان رهبری تحول‌­خواه روی کارآمد. او یک‌­سال بعد از استقرار، کلنگ تأسیس تلویزیون «الجزیره» را به زمین زد و رسانه‌­ای را تأسیس کرد که رابطه دنیای عرب و ارتباطات به قبل و بعد از آن تقسیم شد. رسانه‌­ای که گرچه از آن به‌­عنوان «سی‌­ان‌ان جهان عرب» یاد می‌­شود، اما کارکردی فراتر از یک تلویزیون یافت و نه تنها انحصار رسانه‌ای عربستان را شکست، بلکه این کشور را به یک بازیگر جدی در دنیای عرب تبدیل کرد.

امیر قطر به­‌درستی دریافته بود برای کشوری که دستش از مولفه‌­های قدرت‌­سازی نظیر جمعیت، وسعت سرزمینی، موقعیت ژئوپلیتیک و نیروی نظامی قدرتمند خالی است، راهی جز بهره‌­گیری از مولفه­‌های قدرت نرم وجود ندارد. در همین راستا بود که به قیمت انحلال وزارت اطلاعات کشور تحت مسئولیتش، تریبون الجزیره را برای انتقاد باز کرد.

رویکرد او خیلی زود جواب داد و الجزیره به یکی از رسانه‌­های معتبر و محل وثوق شهروندان عرب کشورهایی چون عربستان سعودی، اردن، لبنان، مراکش و... تبدیل شد و با وجود تلاش برخی شیخ‌­نشین‌­ها برای ممنوعیت پخش آن، راه خود را در جهان عرب باز کرد.

این راه سال 2006 به دنیای انگلیسی‌­زبان‌­ها نیز پیوند خورد و ظرف چند سال «الجزیره» رسانه‌­ای شد که در 50 کشور 60 دفتر، 3000 کارمند از 30 ملیت داشت و تا سال 2011، 220 میلیون خانواده در 100 کشور به تماشای آن نشسته بودند و هر ماه 22 میلیون بیننده در سراسر جهان را به خود مشغول کرد؛ یعنی حدود 20 برابر جمعیتی که آن زمان در قطر زندگی می­‌کردند. بر همین اساس بود که گفته می‌­شد «الجزیره» کشور بزرگی است که در یک کشور کوچک یعنی قطر جای گرفته است.

بسیاری معتقدند بعد از تاسیس و گسترش «الجزیره»، میزبانی جام‌­جهانی دومین گام جدی دوحه در راستای تقویت قدرت نرم از رهگذر استفاده هوشمندانه از مولفه‌های ارتباطی تاثیرگذار بر افکار عمومی جهان بود.

گام اول را «شیخ حمد» برداشت و قدم دوم، کار وارث و فرزند او «شیخ تمیم بن حمد» بود که برخلاف سنت پادشاهی و سیره عرب‌ها، در 33 سالگی به­ صلاح‌دید پدر به­‌جای او عبای امیری قطر را روی دوش انداخت و با برگزاری جام جهانی بدون هیچ حاشیه‌­ای نشان داد خلف شایسته‌­ای برای خاندان آل ثانی است.      

بر همین اساس ساعات پایانی شامگاه یکشنبه 27ام آذرماه سال گذشته، اگرچه لیونل مسی به نمایندگی از تیم ملی آرژانتین جام طلایی 2022 را بالای سر برد، اما این قطر بود که عنوان قهرمان واقعی جام جهانی را از آنِ خود کرد.  

کوچکترین کشوری که تاکنون جام جهانی در آن برگزار شده، توانست با این رویداد ورزشی برای خود نیک‌­نامی، قدرت نرم و یک نشان تجاری ارزشمند بخرد و شرایطی را فراهم کند تا دستانش به عنوان قهرمان اصلی این رویداد بین‌المللی بالا رود، آن هم درست چند سال بعد از اینکه از سوی متحدانِ عرب خود یعنی عربستان سعودی، بحرین، امارات و مصر تحریم شده و در محاصره قرار گرفته بود.

بدون شک، دوحه برنده جام جهانی بود، چون توانست از این رویداد ورزشی بستری بسازد که اثرات ماندگار سیاسی، مذهبی، فرهنگی و اقتصادی آن با صرف رقم نجومی 220 میلیارد دلار، سال­‌ها چون هاله‌­ای نورانی این کشور کوچک را احاطه خواهد کرد.

قطر سال گذشته با ورزشگاه‌­های پیشرفته، متروی مدرن، مراکز خرید مجلل، اسکله‌­های تفریحی، جزیره‌­های خصوصی، فرودگاه­‌هایی با ابهت و نظایر آن، جامعه جهانی را مبهوت زیرساخت‌­هایی کرد که ظرف چند سال توسعه یافته بودند، همان زیرساخت‌­هایی که در ماه‌­های منتهی به جام جهانی، از آنها به‌­عنوان گورستان کارگران خارجی یاد می‌­شد!

قطر پیش از میزبانی جام جهانی به دو ویژگی شناخته می‌­شد؛ نخست اینکه یکی از صاحبان ذخایر و صادرکنندگان اصلی انرژی از جمله نفت و گاز در جهان است؛ دوم اینکه پایگاه نظامی ایالت متحده آمریکا در غرب آسیاست. اما به محض اینکه نامش به­‌عنوان میزبان جام جهانی مطرح شد، تیر انتقادات حقوق‌­بشری به سوی دوحه نشانه رفت.

رسانه­‌های اروپایی به‌­ویژه بریتانیایی عنوان کردند در یکی دو سال منتهی به جام جهانی 6500 کارگر مهاجر از کشورهای هند، پاکستان، نپال، بنگلادش و سریلانکا درخلال آماده‌­سازی زیرساخت­‌های مرتبط با جام جهانی جان باخته‌­اند. اعداد و ادعایی که هم قطری­‌ها آن را رد کردند و هم ناظران، آن را بخشی از اعلام نارضایتی پدرخوانده سابق این کشور تلقی نمودند.

البته جدال قطر و انگلیس تنها در سطح رسانه باقی نماند. زمانی که قطر اجازه نداد تیم فوتبال انگلیس و سایر تیم‌­های اروپایی در حمایت از هم‌جنس‌­گراها با بازوبندهای رنگین‌­کمانی وارد زمین بازی‌­های جام جهانی 2022 شوند، انگلیس هرگونه تبلیغ محیطی و میدانی وابسته به این کشور را در لندن ممنوع اعلام کرد.

دوحه نیز در واکنش اعلام کرد سرمایه‌­گذاری‌­هایش را به شهرهای دیگر بریتانیا غیر از لندن منتقل خواهد کرد. این تهدید با توجه به سهم ده درصدی قطری­‌ها از املاک، هتل‌­ها، فروشگاه و ساختمان‌­های مجلل انگلیس، برای بریتانیا گران تمام شد و نشان داد قطر دیگر نه روی نقشه بلکه در واقعیت نیز بند نافش را از این کشور اروپایی بریده است.

با این اوصاف برخی مسائل که در خلال جام جهانی پیش آمد، می‌­توانست مانند یک سیاه‌چاله، هم سرمایه 200 میلیارد دلاری و هم اعتبار و وجهه‌­ای که قطر به دنبال آن بود را ببلعد؛ دوحه اما با مهارتی قابل توجه، هم مهمانان اروپایی و آمریکایی‌­اش را به­‌شکلی مدیریت و راضی کرد و هم از شعائر مذهبی خود کوتاه نیامد که نمونه آن پخش قرآن در مراسم افتتاحیه، ایجاد محدوده خاص برای استفاده‌­کنندگان از نوشیدنی‌­های الکلی و پخش اذان در اماکن محل مسابقات بود.

دستاوردهای جام جهانی برای قطر

بر اساس آمار اعلام­‌شده از سوی قطری‌­ها، این کشور کمتر از 20 میلیارد دلار از جام جهانی درآمد کسب کرده است، چیزی کمتر از ده درصد رقمی که برای بزرگ‌ترین رویداد فوتبالی جهان هزینه کرده بود. اما لبخند عمیق رضایت بر لبان «لعیب» نشان از این داشت که دوحه به آنچه از این سرمایه‌­گذاری بزرگ می­‌خواست، دست یافته است.

درست از زمانی که سوت نخستین بازی جام جهانی در ورزشگاه «البیت» نواخته شد، قطر دیگر یک کشور ذره‌­ای نبود که برای پیدا کردنش روی کره جغرافیایی باید ذره‌­بین به دست گرفت. کشوری که وسعتش به­‌اندازه دو استان تهران و البرز است و در خوش‌بینانه‌­ترین وضعیت دو برابر شهر کرج جمعیت دارد که البته 90 درصد آن نیز مهاجران خارجی هستند.

همین مساحت کوچک و جمعیت اندک بود که در خلال حمله صدام حسین به کویت، تلویحا به خاندان آل­‌ثانی هشدار می‌­داد که در صورت حمله نظامی همسایه‌­های بزرگ­‌تر به کشورشان، در چه وضعیت ناخوشایندی گرفتار خواهند شد.

محاصره این کشور از سوی ائتلاف عربی در سال­‌های نه چندان دور نیز نشان داد، دوحه نمی‌­تواند حتی روی تعصب نژادی اعراب منطقه هم حساب کند. توجه امرای قطر به ظرفیت‌­های جدید بازیگری در جهان امروز برای تولید قدرت نرم،  موجب شد که در بازه یک‌­ماهه جام جهانی 2022 که تیم ملی کشورهای نام‌­آشنا و توسعه­‌یافته جهان دنبال توپ می‌­دویدند و در پی فتح جام بودند، قطر بتواند در قابی جدید و تاثیرگذار و خارج از صف‌بندی‌های سیاسی سنتی در جهان روی سکو برود و با صرف 200 میلیارد دلار، گران‌­ترین سلفی تاریخ را با فوتبال بگیرد.     


نورنیوز
کلید واژگان
فوتبالقطرجام جهانی
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ پرداخت دیه جان باختگان در کمتر از 48 ساعت
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
تهران در قلب بریکس؛ روایت قدرت از غرب آسیا
جزییات افزایش 4 تا 14 میلیون تومانی حقوق کارکنان دولت؛
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
زنگ آغاز بزرگ‌ترین رقابت علمی کشور به صدا در‌می‌آید
یک قلاده پلنگ شناسنامه‌دار در اشکنان لامرد مشاهده شد
هشدار هواشناسی : باد شدید و گرد و خاک در راه تهران
خلیج‌فارس؛ نگین ژئوتمدنی ایران و قلب دیپلماسی فرهنگی منطقه
افزایش قیمت سرسام آور خدمات روانپزشکی
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
فروش آنلاین در نمایشگاه کتاب تهران؛ فرصتی برای ناشران و کتابخوانان
پوستر متفاوت باشگاه تراکتور از بیرانوند برای دیدار تراکتور و شمس آذر
قیمت ارزهای خارجی امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
دیدار نمایندگان ایران و سه کشور اروپایی پیش از دور چهارم مذاکره با آمریکا
کالابرگ الکترونیکی به میادین میوه و تره بار رسید
تصادف خونین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر شهید رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
آماده باش جنگنده های شکاری و رهگیر برای ایجاد لایه اولیه پدافندی در پایتخت
نورنما | کهنه سربازی که در وصف ایران می خواند!
حذف گسترده در پیام نور؛ آموزش عالی روی خط اصلاح! + فیلم
سفر مقام ارشد امنیتی ایران به برزیل + فیلم
X
آگهی تبلیغاتی