×
اقتصادی
شناسه خبر : 153325
تاریخ انتشار :

سکوت کارگزاران نظام، کام چه کسانی را شیرین می‌کند؟

قریب دو هفته از اظهارات انتقادی رئیس قوه قضائیه درباره ضرورت شناسایی و برخورد قاطع با پشت‌پرده فسادهایی که به نوعی با کارگزاران نظام مرتبط هستند، می‌گذرد، اما گویا حتی اخطار صریح، قاطع و البته اشکار حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای هم افاقه نکرده و حداقل تا امروز، هیچ تغییری در برخی روندهایی که بشدت شائبه برانگیز، «مشهود» و «مشهور» است مشاهده نشده است.

سایر رسانه‌ها: دهم مهرماه بود که حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای، در نشست شورای عالی قوه قضاییه با تاکید بر ضرورت مقابله «قاطعانه» و «مدبرانه» با فساد و مفسد گفت: «باید بدون اغماض و چشم‌ پوشی با فساد و مفسد برخورد کنیم؛ چه مردم عادی باشد و چه کارگزار حکومتی؛ البته به فساد فردی که کارگزار نظام است باید بیشتر توجه کنیم و قاطعانه‌تر مقابله کنیم؛ باید توجه داشت که بعضاً یک فرد، به تنهایی مرتکب فساد نمی‌شود؛ این قضیه بویژه در موضوع فساد‌های بانکی و تسهیلاتی به عیان‌ترین شکل ممکن صدق می‌کند؛ مسئولی در مصاحبه‌ای از یک فقره فساد در واردات کالایی گزارش داده بود؛ من او را خواستم و خطاب به او تاکید کردم که نباید به این قضیه تک‌بُعدی نگریسته شود و فقط به تعقیب و مجازات واردکننده پرداخت؛ باید توجه داشت که چه کسی به او ارز تخصیص داد؛ چه کسی مجوز واردات به او داد و قس‌علیهذا…»

سخنان بالاترین مقام دستگاه قضایی کشور این امیدواری را به وجود آورد که دست‌کم در بدو امر با روندهای شبهناکی که در معرض نگاه همگان است و نیازی به کشف و شهود ندارد به سرعت رسیدگی می‌شود؛ مانند آنچه در ماجرای واردات «شکر» در جریان است. حداقل از یکی دو ماه پیش، کمتر روزی است که داستان شکر و قاچاق پیچیده و هنگفت آن از سوی رسانه‌ها مطرح نشود. موضوعی که ماه‍‌‌هاست پرسش‍‌های متعدد و متفاوتی درباره آن مطرح است و اخیرا بعد از سکوت و سکون دستگاه‌های نظارتی، اجرایی و قضایی ابهامات جدی‌تری به آن ضمیمه شده است. 

حتی اگر همین حالا به پایگاه اطلاع رسانی دولت سر بزنید، به گزارشی برمی‌خورید که از سوی معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی تهیه شده و در واکنش به یکی از ده‌ها رسانه‌ای که خواستار اصلاح رویه خسارت‌بار فعلی بازار شکر شده‌اند، بر ضرورت بازنگری در قیمت شکر صنف و صنعت تاکید کرده است.

پایگاه اطلاع رسانی دولت همچنین در گزارشی به نقل از محمد جواد عسکری، رییس کمیسیون کشاورزی تداوم پرداخت یارانه شکر وارداتی را مصداق حراج سرمایه ملی عنوان کرده، اما مشخص نیست با گذشت قریب یک ماه از آن جوابیه و تأکیدات صریح و آشکار رئیس کمیسیون کشاورزی و حتی الزاماتی که حوزه تخصصی وزارت جهاد کشاورزی برشمرده بود، آب از آب تکان نخورد!

درحالی که گزارش‌های متواتر روزنامه‌ها، پایگاه‌های خبری و سایت‌ها به نقل از نمایندگان مجلس، تولیدکنندگان، تحلیلگران بازار، مسئولان دولتی و قضایی همچنین نهادهای صنفی هر روز گوشه‌ای از فاجعه بزرگی که در بازار شکر مستتر است را عیان و علنی می‌کنند، اما هنوز مسئولان امر به ویژه وزارت جهاد کشاورزی و دستگاه‌های نظارتی نه تنها به یکی از راه‌حلهای کارشناسی عمل نکرده اند، بلکه ماموریت اصلی و ذاتی خود را نیز مغفول گذاشته‌ و حتی به آنچه خود در جوابیه‌ خودشان  به آن اذعان کرده‌ اند ، جامه عمل نپوشانده‌اند. درنتیجه این اهمال مستمر، شبکه قدرتمند قاچاق شکر و محصولات شکربر از مبادی رسمی و غیر رسمی چه به صورت فله و چه به نام صادرات، بدون هیچ دغدغه و مانعی، به کار خود ادامه می دهد و شکر وارداتی و یارانه چسبیده به آن را از بازار مکیده و به جیب خود و دلالان پمپاژ می‌کنند.

نتیجه هم این شده، شکری که به‌ خاطر بهره‌مندی از ۳۲ هزار میلیارد تومان ارز ترجیحی باید با قیمت ۲۸  یا ۳۴ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسید، از ۴۲ تا ۶۴ هزار تومان به فروش می‌رسد و قیمت محصولات شکربر به ویژه نوشابه‌ها نیز مدام از سوی تولیدکنندگان بالا و بالاتر می‌رود. از یک طرف شکر یارانه‌ای به خاطر اینکه نصف قیمت جهانی است، به صورت فله به کشورهای همسایه و همجوار قاچاق می‌شود و از یک طرف دیگر بعد از فرآوری از سوی برندهای نوشابه‌سازی که عمدتا غیر ایرانی و امریکایی هستند، از مبادی قانونی و رسمی و با سلام و صلوات صادر و به عبارت دقیق‌تر قاچاق می‌شود.

سوالی که این روزها هم برای اهالی رسانه، هم تحلیلگران بازار و هم مردمی که هر روز با افزایش قیمت شکر و محصولات وابسته به آن غافلگیر می‌شوند، مطرح می باشد این است که چرا نهادها یا مسئولان تقنینی، اجرایی، نظارتی و قضایی درقبال تداوم این روند و تاراج ثروت ملی از سوی شبکه قدرتمند قاچاق شکر سکوت اختیار کرده اند؟ ادامه روندی که هیچکس در خسارت‌بار بودن  و اثر گذاری مستقیم آن بر نابودی ثروت ملی تردید ندارد، به سود کیست؟

موضوع قابل توجه دیگر که سئوالات را در مورد چرایی عدم حساسیت دستگاه‌های مسئول نسبت به تداوم  پرداخت سوبسید سرشار و بی دلیل به شکر افزون می کند این است که در حال حاضر،دولت بدلیل محدودیت منابع ،هنوز موفق به پرداخت کامل مطالبات گندم کاران که سرمایه های ماندگار ایجاد امنیت غذایی در کشور،هستند نشده است.

اگر سوبسید فعلی شکر به صورت نقدی به مردم پرداخت شود، سالانه حدود ۴۰۰ هزار تومان به یارانه هر نفر اضافه خواهد شد، اما با روند فعلی نه تنها شهروندان از این مبلغ محروم هستند، بلکه دست­‌کم ۱۰۰ هزار تومان هم آنها از جیبشان روی یارانه دولتی شکر می‌گذارند و به قاچاقچیانی می‌دهند که این کالا و محصولات وابسته با آن را به صورت رسمی و غیر رسمی قاچاق می‌کنند؛ به این ترتیب سالانه  32.000.000.000.000 تومان دولت و ۸٫۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان مردم یعنی مجموعا ۴۰  هزار میلیارد تومان به جیب دلالان، واسطه‌ها و برندها و مصرف‌کنندگان غیر ایرانی می‌ریزند و به عبارت عامیانه به جای شکر، هم چوب را می‌خورند و هم پیاز را!

 


آفتاب اقتصادی
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حقوق 98 درصد بازنشستگان واریز شد
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
تهران در آستانه خشم آسمان | طوفان تندری با سرعت 100 کیلومتر در راه است!
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
حضور مشاور و دستیار رهبری در گروه صنعتی و پژوهشی" زر"
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی گسترده رستوران چینی
وقتی فوتبال اسیر بی‌تدبیری می‌شود؛ فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
اطلاعیه فدراسیون فوتبال برای پرونده بیرانوند؛ تلاش می کنیم رأیی منصفانه و مستدل صادر کنیم.
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
نحوه تفکیک یارانه فرزندان بالای 18 سال و زنان بی سرپرست/بدسرپرست اعلام شد
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در سوله صنعتی میمه؛ یک کشته و دو مجروح
فروش ویژه خودروهای ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی، دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند! + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
X
آگهی تبلیغاتی