×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 154603
تاریخ انتشار :

بی‌بی‌سی انگلیسی: چرایی و دلایل شکست محتوم حمله زمینی اسرائیل به غزه!

بی‌بی‌سی در گزارشی درباره «احتمال موفقیت عملیات زمینی اسرائیل در غزه»؛ با اشاره به این واقعیت آماری که «ارتش اسرائیل برای جنگ با حماس بیشترین تعداد نیروهای ذخیره تمام تاریخ جنگ‌هایش را فراخوانده»، وعده‌های رهبران اسرائیل درباره محو کامل حماس از روی زمین را یادآوری کرده و البته عمل به چنین وعده‌هایی را در آینده نزدیک محال عنوان کرده است.

رسانه‌های خارجی: «پل کربی» در بی‌بی‌سی انگلیس نوشته است: رهبران اسرائیل اعلام کرده‌اند که حماس از روی زمین محو خواهد شد و غزه دیگر هرگز شبیه قبل نخواهد شد.

بنیامین نتانیاهو بعد از کشته شدن بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی در اثر عملیات غافلگیرانه افراد مسلح حماس گفت که «تمام اعضای حماس از این پس باید خودشان را مرده بدانند». نخست‌وزیر اسرائیل بعدتر هم قول داد که ماشین ترور و ساختار سیاسی حماس برچیده خواهد شد.

اسرائیل گفته برای این که به اهداف خود برسد، عملیات زمینی خود را در غزه گسترش می‌دهد. هدف در وهله اول شکست حماس و بعد از پذیرش شکست حماس نیز جدا شدن کامل از غزه است. یوآو گالانت وزیر دفاع از یک رژیم امنیتی جدید در آنجا صحبت می‌کند که در آن اسرائیل هیچ مسئولیتی برای زندگی روزمره ندارد.

هدف عملیات شمشیرهای آهنین بسیار بسیار بلندپروازانه‌تر از تمام کارهایی است که ارتش اسرائیل قبلاً تا همین چند ماه پیش در غزه برنامه‌ریزی کرده بود. نیروهای نظامی اسرائیل هم‌چنین وظیفه نجات ۲۳۹ گروگانی را که در مکان‌های نامعلومی در سراسر غزه نگهداری می‌شوند، بر دوش خود احساس می‌کنند.

اما آیا این اهداف واقع‌بینانه هستند؟ و البته علاوه بر این، فرماندهان ارتش اسرائیل چگونه می‌توانند اهداف بلندپروازانه برنامه‌ریزی‌شده را محقق کنند؟

ورود به نوار غزه مستلزم انجام نبردهای شهری خانه به خانه است و ریسک‌ها و خطرات زیادی برای بیش از دو میلیون نفر جمعیت غیرنظامی این شهر به دنبال دارد. مقامات غزه- که توسط حماس اداره می‌شود، می‌گویند تاکنون بیش از ۸۰۰۰ نفر در این شهر کشته شده‌اند و صدها هزار تن نیز خانه‌های خود را ترک کرده‌اند.

امیر بار شالوم تحلیلگر نظامی رادیو ارتش اسرائیل می‌گوید: «فکر نمی‌کنم اسرائیل بتواند تمام اعضای حماس را از میان بردارد، چرا که این گروه بر اساس ایده یا دیدگاهی بنا شده که به طور مداوم نیروهای جدیدی را وارد عرصه مبارزه می‌کند. با این حال می‌توان آن را تا جای ممکن تضعیف کرد و قابلیت عملیاتی را از آن گرفت».

از این نظر تضعیف حماس ممکن است یک هدف واقعی‌تر و عملیاتی‌تر- نسبت به انهدام کامل آن باشد.

اسرائیل تاکنون چهار بار با حماس درگیر جنگ شده و هر بار هم در هر تلاشی که برای توقف حملات موشکی حماس انجام داده، شکست خورده است. یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل هدف اصلی جنگ حال حاضر را این می‌داند که حماس دیگر توانایی نظامی لازم برای «تهدید یا کشتن اسرائیلی‌ها» را نداشته باشد.

مایکل میلشتاین رئیس انجمن مطالعات فلسطین دانشگاه تل‌آویو با نظر کسانی که معتقدند «نابودی حماس بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود» موافق است. او می‌گوید که «باور کردن این‌که اسرائیل خواهد توانست دیدگاه و ایده‌ای را که حماس ریشه در آن دارد، شاخه‌ای از اخوان‌المسلمین که بر جنبش‌های اسلام‌گرا در سراسر جهان تأثیر گذاشته- ریشه‌کن کند؛ ساده‌لوحانه و البته متظاهرانه است».

او می‌گوید که گذشته از بیش از ۲۵۰۰۰ نیروی شاخه نظامی حماس، این گروه ۸۰ تا ۹۰۰۰۰ عضو دارد که بخشی از زیرساخت‌های رفاه اجتماعی یا الدعوه هستند».

در نهایت؛ وزیر دفاع اسرائیل هم می‌گوید که آینده اسرائیل در ۷۵ سال آینده تا حد زیادی به نتیجه این جنگ بستگی خواهد داشت.

تهاجم زمینی پر از خطر است

عملیات نظامی تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد که هر کدام به راحتی می‌توانند آن عملیات را از مسیر خارج کند.

شاخه مسلح حماس و به عبارت بهتر گردان‌های عزالدین قسام مدت‌ها خود را برای حمله اسرائیل آماده کرده و قطعا با آمادگی کامل مقابل اسرائیل خواهد ایستاد. بی‌تردید تسلیحات و تجهیزات انفجاری و کمین‌هایی نیز در مسیر حمله اسرائیل برنامه‌ریزی شده است. این گروه می‌تواند از شبکه گسترده و معروف تونل‌هایش نیز برای حمله به نیروهای اسرائیلی استفاده کند.

در سال ۲۰۱۴، گردان‌های پیاده‌نظام اسرائیل در مواجهه با مین‌های ضد تانک، تک‌تیراندازها و کمین‌های حماس متحمل خسارات سنگینی شدند. در این درگیری‌ها البته صدها غیرنظامی در یکی از مناطق شمالی شهر غزه کشته شدند. این یکی از دلایلی است که اسرائیل خواستار تخلیه نیمه شمالی نوار غزه شده است.

اسرائیل به شهروندانش هشدار داده که خود را برای یک جنگ طولانی آماده کنند و ظاهرا با درخواست آمادگی برای ۳۶۰۰۰۰ نفر از نیروهای ذخیره‌اش رکوردی در این زمینه به جای گذاشته است.

با این حال سوال این است که در شرایطی که با افزایش تلفات غیرنظامیان و قطع منابع آب و برق و سوخت و در عین حال هشدارهای سازمان ملل در مورد وقوع یک فاجعه انسانی شاهد افزایش فشارهای بین‌المللی برای آتش‌بس هستیم؛ اسرائیل تا چه زمانی می‌تواند حملات خود علیه مردم غزه را ادامه دهد.

یوسی ملمان یکی از روزنامه‌نگاران برجسته حوزه‌های امنیتی و اطلاعاتی می‌گوید: «دولت و ارتش احساس می‌کنند که از حمایت جامعه بین‌المللی- دست‌کم از سوی رهبران غربی- برخوردارند. در چنین شرایطی فلسفه‌شان این است که حالا که زمان زیادی داریم، پس بهتر است بسیج نیروها را افزایش دهیم».

او اما معتقد است که با مشاهده تصاویر گرسنگی مردم متحدان اسرائیل دیر یا زود وارد عمل خواهند شد. به گفته او ادامه افزایش تلفات غیرنظامیان نیز باعث افزایش فشارها بر اسرائیل خواهد شد.

نجات گروگان‌ها

بسیاری از گروگان‌ها اسرائیلی هستند، اما شهروندان خارجی و دو تابعیتی نیز در میان آن‌ها هستند و این یعنی چند دولت دیگر- از جمله ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا- نیز در این عملیات و آزادی آن‌ها سهیم خواهند بود.

سرهنگ میشل گویا متخصص فرانسوی مسایل استراتژیک می‌گوید که «ارتش اسرائیل باید یک انتخاب ساده انجام دهد- که آیا می‌خواهد جان گروگان‌ها را نجات دهد یا این‌که تا جایی که امکان دارد، به حماس ضربه بزند».

درخواست‌های دلخراش گروگان‌ها و خانواده‌های اسراء نیز فشارهای موجود بر رهبران اسرائیل را تشدید می‌کند.

در سال ۲۰۱۱، اسرائیل بیش از ۱۰۰۰ زندانی را در ازای آزادی سربازی به نام گیلاد شالیت- که پنج سال در بازداشت حماس بود- مبادله کرد.

با این حال این بار اسرائیل قبل از این‌که دستور آزادی گروهی بزرگ از زندانی‌هایش را صادر کند؛ باید بیشتر فکر کند، چرا که در مبادله قبلی یکی از کسانی که آزاد شد، یحیی سنوار بود که بعدها به عنوان رهبر سیاسی حماس در غزه شناخته شد.

همسا‌یه‌ها تماشا می‌کنند

نوع واکنش همسایگان اسرائیل یکی از مسائلی است که می‌تواند مدت و نتیجه حمله زمینی اسرائیل را تحت تأثیر قرار دهد.

گذرگاه رفح که در مرز مصر با غزه قرار دارد، تبدیل به یک نقطه کانونی بشردوستانه شده است و در آن‌جا شماری از اتباع خارجی و فلسطینی‌هایی که پاسپورت خارجی دارند، منتظر خروج از غزه هستند.

اوفیر وینتر از مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل می گوید: «هرچقدر که مردم غزه رنج بیشتری از عملیات نظامی اسرائیل ببرند، مصر با فشار بیشتری روبرو خواهد بود که نشان دهد به فلسطینی‌ها پشت نکرده است». رئیس‌جمهور مصر البته در این زمینه می‌گوید که خارج کردن مردم غزه و انتقال آن‌ها به صحرای سینا تنها به مصر بستگی ندارد و حتی اگر این اتفاق روی دهد، به احتمال زیاد میلیون‌ها مصری در اعتراض به این موضوع به خیابان‌ها خواهند ریخت و علیه تخلیه غزه شعار خواهند داد.

یکی از افرادی که عبدالفتاح السیسی می‌گوید ملک عبدالله پادشاه اردن است که از «خط قرمز» کشورش برای هرگونه تلاش احتمالی برای بیرون راندن آوارگان فلسطینی از غزه صحبت کرده و هشدار داده است که «جای پناهندگان فلسطینی نه در اردن است و نه در مصر».

مرز شمالی اسرائیل با لبنان نیز تحت نظارت دقیق قرار دارد.

با این که تاکنون شاهد چندین حمله مرگبار برون‌مرزی از سوی شبه‌نظامیان حزب‌الله بوده‌ایم، اما این حملات تاکنون به معنای گشایش یک جبهه جدید علیه اسرائیل نبوده است.

بازی آخر اسرائیل برای غزه

اگر اسرائیل تصمیم گرفته که حماس را تا حد زیادی تضعیف کند، این سوال پیش می‌آید که چه چیزی جای حماس را خواهد گرفت؟

اسرائیل در سال ۲۰۰۵ ارتش و هزاران شهرک‌نشین خود را از نوار غزه خارج کرد و به نظر قصدی برای بازگشت به عنوان یک نیروی اشغالگر نخواهد داشت. جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا هم چنین کاری را یک اشتباه بزرگ عنوان کرده است.

خلاء قدرت می‌تواند به ایجاد خطرات بسیار جدی ختم شود و آقای میلشتاین هشدار می‌دهد که این خطر وجود دارد که برای حل این مشکل، ده مسکل جدید در منطقه به وجود آید.

اوفیر وینتر عقیده دارد که تغییر قدرت این پتانسیل را دارد که راه را برای بازگشت تدریجی تشکیلات خودگردان فلسطینی که در سال ۲۰۰۷ توسط حماس از غزه بیرون رانده شد، هموار کند.

تشکیلات خودگردان در حال حاضر بخش‌هایی از کرانه باختری را کنترل می‌کند، اما در آن‌جا ضعیف است و متقاعد کردنش برای بازگشت به غزه بسیار پیچیده خواهد بود.

در این میان بعید نیست که جامعه بین‌المللی یک راه حل موقت ارائه دهد و مثلاً مانند آن شرایطی که سازمان ملل متحد تصمیم گرفت بعد از خروج نیروهای صرب در سال ۱۹۹۹ کشور کوزوو را اداره کند، این کار را در غزه نیز انجام دهد. مشکل اما این‌جاست که سازمان ملل بی‌اعتمادی عظیمی به اسرائیل دارد.

میلشتاین می‌گوید که یکی از گزینه‌ها و راه‌حل‌های احتمالی دیگر نیز می‌تواند ایجاد دولتی باشد که توسط شهرداران، قبایل، طوایف و سازمان‌های غیردولتی غزه- با مشارکت مصر، ایالات متحده، تشکیلات خودگردان و سایر کشورهای عربی- اداره می‌شود.

رئیس‌جمهور مصر تاکنون علاقه‌ای به کنترل غزه نشان نداده، اما در عین حال بارها خاطرنشان کرده است که «اگر مذاکرات گذشته به ایجاد کشور فلسطین منتهی شده بودند، اکنون جنگی وجود نداشت».

نشر مطالب درستون «از رسانه‌های خارجی» به معنی تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً با هدف اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد


شفقنا
اخبار مرتبط
عرب نیوز: چرایی و چگونی منشا نبرد حماس و حزب‌الله با اسرائیل و نقش ایران و آمریکا در بحران جاری
دوشنبه 1402/08/15 ساعت 12:34
باریا علم‌الدین
عرب نیوز: چرایی و چگونی منشا نبرد حماس و حزب‌الله با اسرائیل و نقش ایران و آمریکا در بحران جاری
صدها هزار شبه نظامی نماینده «مقاومت اسلامی» هستند که وظیفه آزادی فلسطین را برعهده دارند؛ با وجود 300 هزار نیروی اسرائیلی در نزدیکی غزه، این ارقام نشان می‌دهد که چرا یک جنگ چند جانبه سناریوی یک کابوس وحشتناک اسرائیل است، به‌ ویژه با بحرانی که در کرانه باختری به‌وجود آمده است.
مطابق دستورالعمل هانیبال در ارتش اسرائیل؛ اسیر خوب اسیر مُرده است!
یکشنبه 1402/08/14 ساعت 14:53
نورنیوز بررسی کرد؛
مطابق دستورالعمل هانیبال در ارتش اسرائیل؛ اسیر خوب اسیر مُرده است!
ارتش اسرائیل برای نجات سربازان خود، پروتکلی دارد که به «دستورالعمل هانیبال» معروف است که بر اساس آن، آنچه در میدان جنگ برای فرماندهان ارتش موضوعیت دارد، «باقی نماندن نیروها در دست طرف مقابل» است، لذا اگر توان آزادسازی آنان وجود نداشته باشد، بهتر است کشته شوند!
فارین افرز: چرا ایران با حماس قمار می‌کند؟ چرایی و چگونگی برد تهران از نتایج طوفان الاقصی
شنبه 1402/08/13 ساعت 10:32
محمد آیت‌اللهی تبار
فارین افرز: چرا ایران با حماس قمار می‌کند؟ چرایی و چگونگی برد تهران از نتایج طوفان الاقصی
برای تهران، جنبه‌های مثبت درگیری مجدد فراتر از یک اسرائیل ضعیف‌تر و احتمالاً یک سلاح هسته‌ای است. جنگ در غزه باعث تقویت همبستگی میان بسیاری از کشورهای به اصطلاح جنوبی جهانی می‌شود که تمایل دارند حمایت آمریکا از اسرائیل را عمیقاً ریاکارانه ببینند. حتی در غرب، بسیاری از مردم این احساس را دارند. ایران با قرار گرفتن در قلب آرمان فلسطین امیدوار است که بتواند هم مدعی رهبری جهانی و هم برتری اخلاقی باشد.
فاینشنال تایمز: جنگ اسرائیل و حماس، آمریکا، ایران و پیش‌بینی وقوع خطر یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه
سه‌شنبه 1402/08/09 ساعت 15:23
گیدئون راچم
فاینشنال تایمز: جنگ اسرائیل و حماس، آمریکا، ایران و پیش‌بینی وقوع خطر یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه
درحالی که هیچ یک از قدرت‌های بزرگ منطقه خواهان درگیری بیشتر نیستند، ممکن است جنگ اسرائیل و حماس، آمریکا، ایران و خطر یک جنگ گسترده‌تر در خاورمیانه به وقوع بپیوندد.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قیمت دلار و ارز امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
رم، نقطه عطف جدید در روابط ایران و تروییکا
کالابرگ به میادین رسید؛خرید گوشت، برنج و شیر با کارت یارانه در بازارهای تهران
برخورد سهمگین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
حملات مشترک آمریکا و انگلیس به یمن
لایحه امنیت زنان دستخوش تغییرات شد؛ چرا دولت آن را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
جزییات نحوه حفاظت از امنیت پایتخت با ایجاد لایه اولیه پدافندی
نورنما | شعر خوانی ناخدا هوشنگ صمدی در وصف ایران!
حذف گسترده در پیام نور؛ آموزش عالی روی خط اصلاح! + فیلم
ورود مقام ارشد امنیتی ایران به برزیل برای نشست بریکس + فیلم
لغو حکم کسر امتیاز چادرملو توسط کمیته استیناف و واکنش این باشگاه + سایر حکم ها
به نام عشق بابا
غول روسی وارد می‌شود؛ نجات بندر با بمب آب! + فیلم
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ آغاز آزمایش DNA برای شناسایی اجساد قربانیان
بورس دوباره جان گرفت؛ رشد 20 هزار واحدی در چند دقیقه!
کنکور 1404 از راه رسید؛ همه آماده‌اند؟
آخرین آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی
خطرناک ترین تونل تهران کجاست؟
وقتی شب تهران آرام نماند
اروپا در حاشیه، فرانسه در خط مقدم تخریب
بنزین سوپر در بن‌بست مجوز!
وضعیت آب و هوا امروز 10 اردیبهشت +وضعیت استانها
اقتصادنگار | به نخود لوبیای سفره های مردم کاری نداشته باشید
هدف: محیط‌بانِ بی‌پناهِ رو به رو!
حقوق‌ جدید بازنشستگان پرداخت شد؛ وعده همسان‌سازی در آستانه تحقق کامل!
انقلابی در پزشکی:تشخیص آرتروز در کمتر از 5 دقیقه!
برنامه مسابقات امروز 10 اردیبهشت + پخش زنده
فرصت طلایی خرید خودرو در اردیبهشت؛ ایران‌خودرو پیش‌فروش را کلید زد +جزییات و لینک ثبت نام
نورنما | گذری از خیابانهای تهران در سال 1335 خورشیدی
جایگاه نام خلیج فارس در فرهنگ عمومی
پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
X
آگهی تبلیغاتی