×
فرهنگی
شناسه خبر : 160788
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» جنگ روایت‌ها را در چهارمین سالگرد سقوط هواپیمای اوکراینی بررسی می‌کند

دی ماه 1402/ خون‌بازی

یک روایت کلیشه‌ای می‌گوید: «تاریخ را فاتحان می‌نویسند»؛ روایتی که شاید تا پیش از ظهور و فراگیری شبکه‌های اجتماعی و انفجار کمی و کیفی رسانه‌ها صحت داشت. اما آیا میلیاردها حسابی که امروز در فضای مجازی فعال است در کنار هزاران شبکه تلویزیونی و میلیون‌ها خبرگزاری، سایت و روزنامه، جلوی تحریف واقعیت را گرفته است؟ برای یافتن پاسخ، به موضوعی سر می‌کشیم که از لحظه وقوع تا همین امروز که چهارمین سالگرد آن است، قربانیِ «جنگِ روایت‌ها» شد؛ هواپیمای اوکراینی.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: هیچ روایتی منهای ظرف زمانی و مکانی از رویداد، واقعی نیست؛ هرچند که غیرواقعی هم نیست. حتی یک داستان تخیلی هم نیازمند فضایی در تاریخ یا جغرافیاست؛ ولواینکه آن تاریخ و جغرافیا هم تخیلی باشد. اهمیت این دو عنصر، زمانی بیشتر می‌شود که جزو پررنگ یا علیت یک رویداد هم باشند؛ مانند آنچه در سقوط هواپیمای اوکراینی رخ داد.

یک روایت که عمدتا از سوی دستگاه رسانه‌ای و تبلیغاتی خارج از کشور تقویت می‌شود، نقطه آغاز این واقعه دردناک را روی ساعت 6:19 دقیقه بامداد 18 دی ماه 1398تنظیم کرده است؛ زمانی که اصابت  موشک به یک هواپیمای حامل 167 مسافر و 9 خدمه پرواز که فرودگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) را به مقصد کی‌یف پایتخت اوکراین ترک کرده بود، یکی از غم‌انگیزترین صبح‌های زمستانی را در تقویم کشورمان ثبت کرد.

اما این تنها صبح تراژیک دی‌ماه چهارسال پیش نبود؛ چه پنج روز پیش از این حادثه، یعنی ساعت 1:20 صبحگاه جمعه 13 دی‌ماه سال 1398 حمله پهپادهای امریکایی در فرودگاه بغداد به کاروان خودرویی حامل سردار قاسم سلیمانی منجر به شهادت نام آور ترین فرمانده مبارزه با تروریسم در منطقه شد. ترور «فرمانده بدون مرز» جبهه مقاومت، نه تنها مردم ایران، بلکه برای کل منطقه شوکه‌کننده بود؛ چراکه بواسطه نقش محوری سردار سلیمانی در نبرد با داعش، وی یکی از لنگرگاه‌های امنیت‌ساز منطقه به شمار می‌آمد و شهادت او نه تنها می‌توانست تعادل و توازن قوا در غرب آسیا را به هم بزند، بلکه قبل از آن «احساس امنیت» در قلب خاورمیانه پرآشوب را بخراشد؛ بر همین اساس بود که حتی افرادی که به سردار ایرانی ارادات ویژه ای هم نداشتند، از شهادت او بیمناک شدند.

چه کسی می‌توانست عنوان کند که ترور فرمانده سپاه قدس ایران، ظرفیت خلق یک رویارویی نظامی تمام‌عیار میان کشور ما و ایالات متحده را ندارد؟ چه کسی می‌توانست رفتار بعدی رئیس‌جمهور غیرقابل پیش‌بینی امریکا را حدس بزند؟ و چه کسی می توانست منکر احتمال شکل گیری  جنگی شود که اگرچه با انواع کلاسیکش فاصله داشت، اما بین ایران و امریکا در جریان بود؟

حمله موشک‌های بالستیک ایران به «عین‌الاسد» پایگاه نظامی امریکایی‌ها در عراق، تنها طلیعه «انتقام سخت» ایران از تروریسم دولتی امریکا بود و برای نخستین بار بعد از جنگ جهانی بود که یکی از مقرهای ارتش ایالات متحده هدف حمله قرار می‌گرفت. «حمله موشکی به عین الاسد» درست همان ساعتی انجام شد که پنج روز قبلش فرمانده سپاه قدس ایران را به شهادت رساندند. نخستین دقایق و ساعات بعد از حمله موشکی ایران به چشم شیطان، برای خاورمیانه، امریکا و ایران تعیین‌کننده بود. شهروندان عادی بیدار بودند و ثانیه به ثانیه اخبار را چک می‌کردند و نیروهای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی از روزهایی قبل‌تر در حالت «آماده‌باش».

در چنین شرایطی شلیک موشک به هواپیمای خودی، بدترین سناریویی بود که می‌توانست برای ایران اتفاق بیفتد؛ لذا ابتدایی‌ترین تلقی در چنین اتمسفری که مملوء از گزینه‌های متعدد ازجمله «خرابکاری» و «نفوذ» بود که بررسی دقیق و اطلاع‌رسانی متعاقب آن را با حساسیتی مضاعف توام می‌کرد.

اینکه دست چه کسی روی دکمه شلیک موشک رفت و چرا؟ اولین و ابتدایی‌ترین سوال از لیست بلندبالای پرسش‌هایی بود که اگرچه امروز «بدبینانه» به نظر می‌آید اما آن سه روز کاملا «واقع‌بینانه»، «محتمل» و «ممکن» بود.

بر این اساس وقفه سه‌روزه، شاید کوتاه‌ترین زمان برای وارسی و تحقیق زوایای اطلاعاتی رویدادی بود که علاوه بر جنبه‌های تراژیک آن، زوایای امنیتی، سیاسی و بین‌المللی هم داشت و اتفاقا از همین منظر بود که دستگاه عظیم تبلیغات و رسانه‌‌ای امریکا توش و توان خود را به کار گرفت تا روی موج احساسات واقعی و طبیعی خانواده قربانیان هواپیمای اوکراینی و شهروندان کشورمان سوار شود.

همان دستگاه رسانه‌ای و تبلیغاتی که 35 سال پیش و در جریان شلیک به هواپیمای ایرباس ایرانی امتحان پس داده بود. کشوری که با تحریف افکار عمومی، «اشتباه عمدیِ» کاپیتان «ویلیام راجرز سوم» ، فرمانده ناو امریکایی «یو‌اِس‌اِس وینسِس» را  که با شلیک دو موشک جان 290 مسافر و خدمه پرواز از جمله 66 کودک زیر 13 سال را گرفت شایسته تقدیر و مدال شجاعت دانست و بعد از سه دهه با مانور خونخواهیِ قربانیان هواپیمای اوکراینی، خون مسافران پرواز شماره 752 را دستمایه بازی رسانه‌ای کرد.

بدون شک این رخداد تلخ و داغ به دل نشسته آن، هرگز از حافظه مردم و نیروهای مسلح ایران که همواره جانشان سپر بلای هموطنان‌شان بوده و هست بیرون نخواهد رفت، اما آنچه که بیش از این مصیبت، روح حساس ایرانیان را آزرد، فضاسازی‌های غیر واقعی و ناجوانمردانه محور غربی-صهیونیستی و برخی عوامل آنها در داخل کشور برای ایجاد دو قطبی در جامعه عزادار ایران بود. چگونه می‌توان اشک تمساح سیاستمداران پلیدی که امروز دست‌شان تا آرنج به خون نزدیک به ۲۵ هزار زن و کودک و پیرو جوان فلسطینی آلوده است، را برای مسافران پرواز اوکراینی باور کرد و به نیت ضدانسانی آنها اعتماد کرد؟

نمی‌توان کتمان کرد که روایت ملی در خصوص پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی به‌دلایل متعدد نتوانست در برابر موج مخرب رسانه‌های معاند، افکار عمومی را قانع کند اما این نقیصه نه به‌دلیل فقدان ادله و مستندات واقعی، بلکه به‌واسطه وجود ناکارآمدی درساختارهای مسئول اطلاع‌رسانی در بحران، به‌وقوع پیوست و موجب تاثیرگذاری روایت نادرست از این رخداد تلخ شد.  


نورنیوز
کلید واژگان
هواپیمای اوکراینی
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
با اعمال قانون همسان سازی، حقوق بازنشستگان واریز شد
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
حضور مشاور و دستیار رهبری در گروه صنعتی و پژوهشی" زر"
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی گسترده در رستوران چینی
حاشیه های عجیب در فوتبال ایران؛فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
پرونده بیرانوند روز میز فدراسیون؛ حکم صادره عادلانه خواهد بود؟
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
جزییات جدید از تفکیک یارانه گروه‌های خاص
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در کارخانه تولید لوازم آتش بازی در میمه
فروش ویژه خودروهای کارشناسی ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دختر رزمی کار حریف زورگیر حرفه ای نشد!
نیش زنبورها نتیجه بازی فوتبال را مشخص کرد + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
شرط گروسی برای توافق با ایران
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
X
آگهی تبلیغاتی