×
فرهنگی
شناسه خبر : 166170
تاریخ انتشار :

نورنیوز در پاسداشت استاد لوریس چکناواریان و اثری که برای مریم میرزاخانی آفرید گزارش می دهد؛

جاودانگی نابغه ریاضی با هنر آهنگساز ایران دوست

اثر موسیقایی لوریس چکناواریان در پاسداشت مریم میرزاخانی، به سادگی خلق شد اما نام ماندگار یکی از بزرگ ترین مفاخر معاصر ایران را جاودانه تر می کند. هنرمند محبوب ایران، به خلاف برخی از هنرمندان، چشم به راه مدیران و سفارش هایشان نماند. برایش کافی بود تا به عکس نابغه ریاضیات ایران خیره شود و همان لحظه، ذوق سرشار و احساس شورمندش را در قالب قطعه ای هنری بگنجاند.

نورنیوز-گروه فرهنگ و جامعه: نمونه درخشانی از مسئولیت شناسی هنرمندانه را می توان در اقدام خلاقانه استاد  لوریس چکناواریان پیدا کرد، وقتی بی هیچ سفارش ، حمایت و هدایتی، اثری موسیقایی برای نابغه ریاضی ایران،‌مریم میرزاخانی ساخت. در دورانی که مفاخر و نوابغ فرهنگی و علمی این سرزمین، ‌سهم چندانی از بزرگداشت و نکوداشت ندارند و آثار درخوری به یاد آنان و در پاسداشت شان خلق نمی شود، موسیقیدان سپیدمو و زرین قلب ایرانی که نگاه شورمندش به زندگی و وطن، غبطه هر ایرانی را برمی انگیزد، با تکیه بر انگیزه شخصی  و وظیفه انسانی، قطعه ای در تکریم دانشمند و ریاضی دان فقید این سرزمین ساخت و در نشست صمیمانه ای از آن رونمایی کرد.

روز سه شنبه، تالار مجتمع نیکوکاری رعد میزبان هنرمندان و دانشگاهیانی بود که به هوای حضور در مراسم نکوداشت مریم میرزاخانی با عنوان "دلنوازی نت ها بر مقام اعداد" گردآمده بودند. غیر از پدر و مادر ریاضیدان فقید، ‌میهمان ویژه مراسم، مردی گشاده رو و پیشانی بلند بود که آمده بود تا هم با سخنان شیرین و شورانگیزش و هم با اثر موسیقایی درخشانش،‌ حاضران را به تحسین وادارد و تصویری تازه از دختر ریاضیات ایران عرضه کند. وقتی ساخته هنری استاد در فضای سالن پخش شد و مخاطبان را در احساس جوشانی از خاطره و حسرت فروبرد، نوبت به چکناواریان رسید تا پشت تریبون بایستد و کلامی مختصر بر زبان بیاورد. استاد درباب چگونگی ساخت اثری برای زنده یاد مریم میرزاخانی با صداقتی رشک برانگیز گفت: «من نیز مانند همه مردم ایران و جهان که به موضوع‌های مربوط به علم و دانش علاقه‌مند هستند و آنها را پیگیری می‌کنند، برای از دست دادن چنین شخصیت مهمی در حوزه ریاضیات خیلی تحت تاثیر قرار گرفتم و سال‌ها از این موضوع می‌گذشت. چند ماه پیش وقتی تلفن همراه را روشن کردم، عکس مرحوم میرزاخانی جلویم آمد و متوجه نشدم چه اتفاقی برایم افتاد، گویا یک ارتباط مستقیمی میان من و او ایجاد شد، تاکنون هم برایم ناشناخته است. بالافاصله پشت میز رفتم و اثری را با محتوای غم، درد و اعتراض نوشتم.»

اثری شنیدنی و ماندگار با همین سرعت و سادگی خلق شد و نام ماندگار یکی از بزرگ ترین مفاخر معاصر ایران را جاودانه تر کرد. هنرمند محبوب ایران، به خلاف شیوه و سیره برخی از هنرمندان، چشم به راه مدیران و سفارش هایشان نماند. ایرانی بودن برایش کافی بود تا به عکس میرزاخانی روی صفحه گوشی اش خیره شود و همان لحظه، ذوق سرشار و احساس فروزان و شورمندش را در قالب قطعه ای هنری بگنجاند. چکناواریان کفت: « اثر موسیقایی که برای مرحوم میرزاخانی نوشتم برایم خیلی مهم بود که در ابتدا با اعتراض آغاز شود و در پایان هم با اعتراض به پایان برسد. اعتراض به دنیاست که چطور ممکن است یک نفر به این فوق العادگی بیاید و زندگی کند و از دنیا برود. مرگ همیشه هست و ممکن است برای یک نفر در ۴۰ سالگی رخ دهد. به این نتیجه رسیدم که خداوند میرزاخانی را بیشتر دوست دارد و در آسمان‌ها بیشتر به او احتیاج داشت و ما باید به آن احترام بگذاریم. من تحت تاثیر این موضوع اثر را نوشتم.»

مدت ها بود که خبری از لوریس چکناواریان منتشر نمی شد. چه بسا کسانی گمان می بردند که این هنرمند، روزگار را در جایی غیر از این می گذراند اما استاد در حاشیه همین مراسم سخنانی گفت که برای هر آفرینشگر هنری الهام بخش و البته برای هر مدیر و مسئول فرهنگی دردناک و شرماگین بود. او در جواب یک خبرگزاری گفت:« در این مدت مرتب اثر می‌نوشتم؛ تا جایی که تعداد آثارم به ۱۱۰ اثر موسیقی و بیش از ۱۵ هزار صفحه رسید. در این اواخر روی داستان‌های ادبی مانند نمایشنامه شکسپیر، آثار فرانتس کافکا (نویسنده)، فریدریش شیلر (نمایشنامه‌نویس و فیلسوف)، صادق هدایت و .. کارهایی را نوشته‌ام. موسیقی «سیاوش‌نامه» را تمام کردم، «گیلگمش» را  هم همینطور.»

وقتی از او سئوال شد که "آیا برنامه‌ای برای ضبط آثارش دارد؟"  گفت:« ضبط اثر اسپانسر می‌خواهد که متأسفانه من ندارم. آخرین اسپانسرم بانک سامان بود که چند سال پیش کمک کرد "کوروش کبیر" را ضبط کردیم ولی برای آثاری مانند "سوئیت تختی" یا "سوئیت مولانا" اسپانسری ندارم که به من کمک کند تا با ارکسترهای معتبر آثارم را ضبط کنم.»

هنوز یک هفته از سخنان شنیدنی و همراه با بغض استاد علی نصیریان در بزرگداشت نودسالگی‌اش در شب نیمه شعبان  نگذشته است. چهره ماندگار هنر سینمای ایران در این مراسم گفت: «حیف است که فرهنگ ایران به سمت ابتذال برود. وای بر ما که عُرضه نداشتیم منطق‌الطیر خودمان را اجرا کنیم، منطق الطیری که پیتربروک اجرا می‌کند فرق می‌کند با آنچه که خودمان داریم.» اکنون اما شادیم که استادی تراز اول در هنر موسیقی  که هم رده ی استاد نصیریان در هنر سینماست، منفعلانه چشم به راه مدیران و بودجه و حمایت ننشسته است و در خلوتی شکوفا به کار تولید و آفرینشگری مشغول است. از جملات درخشانی که از استاد چکناواریان در ذهن ها زنده است این جمله است:« درصورت آدمی دو چیز مهم است. یکی لبخند و دیگری عمقِ نگاهِ آدم‌ها. این دو را هم هیچ جراحی نمی‌تواند به انسان بدهد. لبخند آدمی اقیانوس صورتش است و چشم‌هاش آفتاب. هر صورتی که آفتاب درخشان و اقیانوس مواج ندارد، یعنی هیچ ندارد. نمی‌شود در جراحی‌های زیبایی دنبال اقیانوس و آفتاب گشت.»

ایران بزرگ و دوست داشتنی گنجینه ای از مفاخر کم نظیری است که استاد چکناواریان  یکی ازذخائر ارزشمند آن است.  باید به این وطن که مهد چنین انسانهای  هنرمند و فرهیخته ای است افتخار کرد، انسانهایی که زندگی شان را در ستایش فضیلت های بزرگ سپری می کنند و خود اکنون به یک فضیلت درخشان و بزرگ تبدیل شده اند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آزادی در انتظار آبی‌پوشان؛ جباری و مأموریت دشوار برابر آلومینیوم +ترکیب احتمالی استقلال
تسریع و تداوم عملیات سردسازی کانتینر بندر شهید رجایی+ فیلم
قیمت طلا امروز جمعه 12 اردیبهشت 1404/ افزایش قیمت+ جدول
ترامپ در مقابل رسانه‌ها!
نمایش پهپادی در دبی به مناسبت یک میلیاردی شدن‌ تلگرام+ فیلم
حواشی کنکور 1404: وقتی تنها پول انگیزه انتخاب رشته تجربی می‌شود!+ فیلم
دفترچه سوالات علوم تجربی نوبت اول کنکور 1404 منتشر شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جمع جانباختگان شناسایی شده به 33نفر رسید
جولان مرگبار سگ‌های ولگرد در دماوند
ترکیب احتمالی تراکتور در بازی سرنوشت
چالوس از ساعت 18 یک‌طرفه می‌شود
نورنما | سه کلمه ای که باعت خوشبختی ما میشه!
گودال عجیب انفجار در بندر شهید رجایی+ فیلم
روایت خلبان فداکاری که فرشته نجات بندر شهید رجایی شد+ فیلم
قرارداد استقلال و مذاکرات پیچیده با ماتزاری و شروطی عجیب
کار دست معلّم نیست
انحصار سلاح یا انکار واقعیت؟ بازخوانی موضع جوزف عون در سایه تهدیدات اسرائیل
نتایج اولیه کنکور چه زمانی اعلام می شود؟+ فیلم
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/ آتش مهار نشد،نتانیاهو زیر آتش نقدها +فیلم
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون
آغاز رقابت نفس‌گیر برای صندلی‌های پزشکی
وضعیت آب و هوا امروز 12 اردیبهشت +وضعیت استانها
فرصت جدید ایران‌خودرو برای مشتریان دارای حساب وکالتی+جزییات و لینک ثبت نام
برنامه مسابقات امروز 12 اردیبهشت + پخش زنده
ساعت کاری ادارات تغییر خواهد کرد / جزئیات جدید از تصمیم دولت +فیلم
یمن: به پایگاه رامات دیوید در شرق حیفا حمله کردیم +فیلم
خلاصه بازی منچستریونایتد و اتلتیک بیلبائو +فیلم
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس از بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
X
آگهی تبلیغاتی