×
اجتماعی
شناسه خبر : 170665
تاریخ انتشار :

وقوع سیلاب در سیستان و بلوچستان و فاجعه‌ای که تکرار می‌شود

دو سیل سهمگین در 40 روز

هنوز مدت زیادی از سیل پیشین در استان سیستان و بلوچستان که در اسفند 1402 رخ داد نگذشته که دوباره سیل به خانه‌های مردم در جنوب استان هجوم برده است.

نورنیوز – گروه اجتماعی: هنوز مدت زمان زیادی از سیل پیشین سیستان و بلوچستان نگذشته که سیلاب ویرانگر دوباره بالای جان مردم این استان شده است. سیستان و بلوچستان یکی از 5 استانی بود که سازمان هواشناسی کشور چند روز پیش نسبت به وقوع سیلاب در آن هشدار داده بود. احتمال وقوع سیلاب از روز سه شنبه 28 فرودین ماه پیش بینی شده بود که قرار بود در پی بارش شدید تا روز پنج شنبه 30 فروردین ادامه داشته باشد. با وجود هشدارها اما باز شاهد بروز خسارت‌های زیادی در این استان هستیم. تصاویری که از مناطق سیل‌زده منتشر می‌شود حاکی از آن است که برخی مردم در سیلاب گرفتار شده و کمک رسانی به آنها به جهت آبگرفتگی راه‌های ارتباطی، توسط خود مردم محلی در حال انجام است. شهرستان‌های جنوبی سیستان و بلوچستان همچون ایرانشهر، سراوان، دلگان، بمپور، قصرقند و نیکشهر از جمله مناطق درگیر سیل هستند که شدت بارش در آنها بیشتر از سایر نواحی گزارش شده است. 

گرچه وقوع سیلاب‌های سهمگین در سیستان و بلوچستان امری بی سابقه نیست اما سیل اخیر به گواه مسئولان و کارشناسان هواشناسی در تاریخ سیلاب‌های این استان بی سابقه است. بر اساس گزارش هواشناسی سیستان و بلوچستان میزان بارش از ۱۰ ایستگاه هواشناسی و باران سنجی جنوب استان از بدو تاسیس تاکنون سابقه نداشته است.

به گفته مجید محبی، مدیرکل ستاد بحران سیستان و بلوچستان راه ارتباطی ۲۴ مسیر فرعی جنوب استان به همراه ارتباط ۳۰۰ روستا به دلیل طغیان رودخانه‌های محلی بسته شده و 3 هزار نیروی امدادی، خدماتی و انتظامی در قالب ۷۰۶ تیم عملیاتی به همراه ۷۴۵ دستگاه ماشین آلات در حال کمک رسانی در مناطق درگیر سیلاب استان هستند. همچنین آب ۳۴ روستای جنوب سیستان و بلوچستان قطع و توسط ۱۲۰ دستگاه تانکر آبرسانی سیار در حال انجام است.
به گفته این مقام مسئول، قبل از بروز بارندگی‌ها با توجه به هشدار سطح قرمز هواشناسی ۱۶۴ مادر باردار به مناطق ایمن منتقل شدند و در جریان سیلاب نیز ۹ مادر باردار گرفتار روان آب نجات داده شدند. این مسئله با توجه به این که در سیل قبلی مادران باردار در سیلاب گرفتار شده بودند، جای خوشحالی دارد. 

سید محمد مهدی سجادی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان نیز عنوان کرد که کار امداد رسانی به۴۹۱ حادثه دیده سیل در جنوب استان انجام شده و ۲۹۱ نفر از این حادثه دیدگان اسکان اضطراری یافته اند.(ایرنا، 30 فروردین 1403)

همچنین داریوش امانی، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای طی بازدید از محورهای جنوب سیستان و بلوچستان عنوان کرد که بر اساس نظرات کارشناسی اولیه، حجم خرابی‌ها هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده  و ۲۵ راه اصلی و فرعی جنوب استان بسته شده که راهداری در حال بازگشایی این مسیرهاست.

به گفته او راه‌های ارتباطی ۲۵۰ روستای جنوب استان نیز به علت سیل اخیر مسدود شده  که ظرف ۱۰ روز آینده تمام راه‌های استان بازگشایی خواهد شد که البته اولویت بازگشایی، با راه‌های اصلی مواصلاتی شهرستان چابهار به دیگر نقاط است که ظرف 48 ساعت آینده انجام خواهد شد. (مهر، 30 فروردین 1403)

شرایط در سیستان و بلوچستان همچنان ناپایدار است

از میان 5 استان جنوبی شامل کرمان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و فارس که برای آنها هشدار وقوع سیل اعلام شده بود، تنها سیستان و بلوچستان است که در واپسین روز بارش‌ها یعنی پنجشنبه 30 فروردین ماه، به شرایط عادی بازنگشت. 

به گفته حسین ظفری، سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور در استان‌های هرمزگان، کرمان، بوشهر و فارس وضعیت به حالت عادی و پایدار رسیده و در حال حاضر سیل تنها در جنوب استان سیستان و بلوچستان مشکلاتی را بر جای گذاشته است. او همچنین اعلام داشت که میانگین بارش در این استان در یک سال ۱۰۱ میلیمتر بوده   اما در پی فعالیت این سامانه بارشی، در کمتر ۲۴ ساعت در شهرهای  زرآباد ۲۷۰ میلی متر، کنارک ۲۳۰ میلی متر و چابهار ۱۳۱ میلی متر باران باریده است. این در حالی است که طی اسفندماه سال گذشته نیز میزان بارش‌ها به صورت میانگین در دو هفته، به ۲۳۰ میلی متر رسید اما در حال حاضر تنها در شهر  زرآباد، طی ۲۴ ساعت، ۲۷۰ میلی متر بارش به ثبت رسیده است که نشانه وسعت سیلاب است. در واقع سه برابر شدن میزان بارش یک سال استان سیستان و بلوچستان که ظرف کمتر از ۲۴ ساعت رخ داده است نشان می‌دهد این بارش‌ها چقدر   بی سابقه بوده‌اند. (ایسنا، 30 فروردین 1403)

شادی دلهره آور

بارش باران در سیستان و بلوچستان همواره باعث شادمانی مردم بوده چرا که خشکسالی‌های پیاپی مشاغلی همچون کشاورزی، دامپروری و ماهیگیری را با رکود مواجه کرده است. به دلیل همین شرایط حاصل از خشکسالی هم تعداد زیادی از ساکنان این استان طی سال‌های گذشته به استان های دیگر کشور مهاجرت کرده‌اند. در پی این مهاجرت‌های پیاپی جمعیت تعداد زیادی از روستاها کاهشی چشمگیر یافته و حتی به سمت خالی از سکنه شدن پیش می‌روند. 

بارش‌های سیل آسا از یک سو دل مردم را شاد می‌کند و از سوی دیگر آنها را در تنگنای گرفتاری در سیلاب قرار می‌دهد و بار خسارت‌های فراوانی را بر دوششان می‌گذارد. طبق اعلام شاهدان، بسیاری از مردم در وضعیتی دلهره‌آور میان سیل گرفتار شده و به دنبال راه نجاتی برای خود می‌گشتند. برخی داخل خودروها محبوس شده و برخی بر بالای بلندی در شرایطی ناپایدار به سر می‌بردند و منتظر بودند تا حجم آب فروکش کند. در همین رابطه ویدئویی از چند کودک گرفتار در سیلاب در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که روی تپه‌ای آب گرفته ایستاده‌اند و  با چشمانی مضطرب در انتظار کمک هستند. همانطور که گفتیم هنوز مدت زیادی از سیل پیشین این استان که در اسفند ماه 1402 رخ داد نگذشته است که دوباره سیل به خانه‌های مردم در جنوب استان هجوم برده است. سیل اسفندماه ۱۴۰۲ سیستان و بلوچستان  به بخش‌های مختلف زیرساختی و کشاورزی این استان خسارت‌های زیادی وارد کرد. خسارت وارد شده به بخش کشاورزی استان در اسفند 1402، از سوی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، 12 هزار میلیارد ریال عنوان شد. خسارت کل نیز چیزی حدود 22 هزار میلیارد ریال برآورد شد. (مهر، 14 اسفند 1402)

در رابطه با سیل اخیر، روح الله سرگزی معاون ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان برآورد خسارت اولیه را حدود 18 هزار میلیارد ریال عنوان کرده است که البته با توجه به حجم بارندگی ها، همچنان در حال افزایش است. (ایرنا، 30 فروردین 1403) 

  بارش‌های رگباری و شیب زمین در مناطق روستایی استان عامل وقوع سیلاب هایی هستند که به سرعت ساکنان را غافلگیر می‌کند. در مناطق شهری نیز مشکل شبکه فاضلاب و شبکه دفع آب‌های سطحی از جمله دلایل مهم برای آبگرفتگی عنوان می‌شود که خیابان‌ها و بلوارهای شهرهای استان بویژه در مناطق جنوبی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و زندگی مردم را مختل می‌کند.  

رسانه‌ها نسبت به ما بی حس شده‌اند

در حالی که وقوع سیلاب های مخرب در سیستان و بلوچستان زندگی مردم این استان را تحت تأثیر قرار داده،اخبار سیل در میان انبوه خبرهای این روزها محو می‌شود. گرچه رسانه‌ها خبرهای مربوط به سیل را پوشش می‌دهند و گفته‌های مسئولان را به اطلاع عموم می‌رسانند اما آنچه در شبکه‌های اجتماعی دیده می‌شود حاکی از آن است که نشر این اخبار از جهت تأثیرگذاری چندان موثر نبوده و یا آنطور که باید به موضوع پرداخته نشده است. به عبارتی رسانه‌ها شاید ترجیح می‌دهند اخبار سیاسی را در صدر مطالب خود داشته باشند و تیتر و عکس یک به سیل سیستان و بلوچستان اختصاص ندهند. 

یکی از فعالان اجتماعی استان در این باره به نورنیوز می‌گوید:«استان ما آنقدر همیشه درگیر مشکلات فراوان از جمله همین سیلاب‌ها بوده که دیگر توجه مردم به مسائل ما جلب نمی‌شود. البته رسانه‌ها هم در این زمینه نقش مهمی دارند و وقتی اخبار مربوط به سیل استان ما که جمعیت زیادی را درگیر کرده، جای خاصی در خیلی از رسانه‌ها ندارد، نمی‌شود انتظار داشت که مردم بفهمند چه اتفاقی در حال وقوع است. در این شرایط ما بسیار به حمایت و دلگرمی همه نیاز داریم.»
با توجه به الگوی تکرار شونده وقوع سیلاب در سیستان و بلوچستان و ضعف زیرساخت‌های این استان لازم است تا مسئولان به صورت جدی در پی ترمیم این کاستی‌ها باشند تا در کنار بهبود شرایط مردم این استان، توسعه اقتصادی نیز محقق شود.

چنانکه احمد وحیدی وزیر کشور نیز در بازدید از مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان عنوان کرد که توجه به راه‌های استان به ویژه منطقه بلوچستان برای توسعه سواحل مکران بسیار مفید است چون راه، زیربنای توسعه است و باید ارتقای راه‌ها و استانداردسازی آنها با سرعت بیشتری انجام شود و این مسئله در دستور کار جدی مسئولان باشد. با این احوال امید است در صورت وقوع سیلاب‌های بعدی شاهد خسارت‌های کمتر به سیستان و بلوچستان باشیم تا شادمانی مردم استان از بارش باران، شادی بی دلهره و اضطرابی باشد. 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
X
آگهی تبلیغاتی