نورنیوز-گروه اجتماعی: ایران نیز از ترکش های گرمای جهانی، بی نصیب نماند. وزارت نیرو و توانیر روزانه هشدار کم مصرفی می دهند و دولت برای تامین برق سراسری ناچار به تعطیلی و کاهش ساعت کاری ادارات شد.
دو سه هفته گذشته کاهش ساعت کاری و تعطیلی ادارات در کشور بی سابقه بود. در کنار گرما، موج تابشی اشعه فرابنفش و آلودگی هوا نیز مزید بر علت شده است. با همه این مسائل و گرمای شدید هوا اما خوشبختانه تاکنون خبری از قطعی های برنامه ریزی برق در کشورنبوده است. موج گرما به گفته هواشناسی تا پایان این هفته تداوم دارد. بر اساس اعلام هواشناسی، گنبد حرارتی هفتهی آینده از روی کشورمان به سمت عراق و عربستان حرکت می کند.
بر اساس گزارش هواشناسی امروز 16 مرداد ماه 1403 ، زابل در سیستان و بلوچستان و شهداد در استان کرمان با گرمای 50 درجه سانتیگراد گرم ترین نقطه ایران هستند.
همچنین روز گذشته نیز ۳ شهر ایران در فهرست گرمترین های 15 شهر جهان قرار داشت.
بر اساس این گزارش ، طبس در خراسان جنوبی با دمای هوای ۴۷.۵ درجه سانتیگراد در جایگاه سوم گرمترین شهرهای جهان جای گرفته است. بعد از آن شهر خور در استان اصفهان با ثبت دمای ۴۶.۵ درجه سانتیگراد در جایگاه دوازدهم و دزفول در استان خوزستان با دمای ۴۶.۲ درجه سانتیگراد را در این روز ثبت کرد.
این در حالی است که روز شنبه۱۳ مرداد بندر دیر در استان بوشهر با ثبت دمای ۴۹.۲ درجه سانتیگراد گرمترین شهر جهان شده بود. در این تاریخ، بعد از بندردیر، امیدیه در استان خوزستان با ثبت دمای ۴۸.۸ درجه سانتیگراد بالای صفر دومین شهر گرم جهان شد.
در بسیاری از کشورهای جهان نیز در پی افزایش دمای هوا وضعیت اضطراری اعلام شده است. ایالتهای کالیفرنیا و اورگان در آمریکا، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، در هند و ایتالیا و یونان و بسیاری دیگر از کشورها فعالیت در فضای باز ممنوع و بعضا تعطیل اعلام شده است.
گرما و آتش سوزی جنگل ها
گرمای هوا همچنین سبب افزایش آتش سوزیها در جنگلها شده به طوری که در ایران و نقاط مختلف جهان آماده باش اعلام شده است.
در همین زمینه فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گلستان از آمادهباش نیروهای یگان حفاظت برای جلوگیری و مقابله با آتشسوزی احتمالی در عرصههای جنگلی و مرتعی خبر داد.
عیسی گلبینیمفرد گفت: با توجه پیشبینی افزایش دمای استان تا آخر هفته، بیش از ۵۰۰ نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی و ۴۵ دیدبان آتش به صورت ۲۴ ساعته از عرصههای جنگلی و مرتعی منابع طبیعی سرکشی میکنند تا در صورت مشاهده آتشسوزی در کمترین زمان آن را مهار کنند.
وی افزود: عرصههای منابع طبیعی در شرق گلستان از جمله کلاله، مراوهتپه، مینودشت و گالیکش به دلیل وجود درختان سوزنی برگ و وزش بادهای گرم این روزها بیشتر از سایر نقاط در معرض آتشسوزی قرار دارند و تمرکز اصلی نیروها در این مناطق است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست هم گفت: مردم در صورت روشنکردن آتش در طبیعت قبل از ترک محل آن را خاموش کنند
سرهنگ جمشید محبتخانی در گفت و گو با ایسنا، به ارایه گزارشی از میزان آتشسوزی در مناطق چهارگانه محیط زیستی در چهارماه ابتدایی سال جاری پرداخت و اظهار کرد: طی فروردین ماه سال جاری ۲ میلیون و ۲۰ هزار هکتار از اراضی مناطق چهارگانه دچار آتشسوزی شدند که بیشترین این مقدار در اردبیل به وسعت۲۰ هزار هکتار رخ داد.
وی ادامه داد: طی اردیبهشت ماه نیز ۱۱.۱ هکتار از اراضی مناطق چهارگانه محیط زیستی طعمه حریق شد که بیشترین مقدار آن به وسعت شش هکتار در خوزستان ثبت شد.
به گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خرداد ماه سال جاری نیز آتشسوزی در۱۰۸۱ هکتار از مناطق تحت پوشش سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسید که بیشترین مقدار آن با ۱۰۳۸ هکتار در استان خوزستان رخ داد.
محبتخانی ادامه داد: آتشسوزیها طی تیرماه به میزان ۸۹۹ هکتار ثبت شد که ۳۰۳ هکتار از اراضی کرمانشاه را در کام خود کشید.
آتشسوزی جنگلها در کشورهای دیگر نیز به دلیل گرمای شدید و بیسابقه هوا ادامه دارد. این آتشسوزیها به ویژه در قاره اروپا مشکلات متعددی ایجاد کرده است. جنگل های یونان، اسپانیا، مجمعالجزایر قناری و ... از مناطقی در اروپا به شمار می روند که از آتش سوزی های فصل گرما بی نصیب نمانده اند.
گرمایش هوا تا سال 2027 ادامه دارد
بنا بر گزارش سازمان جهانی هواشناسی در سالهای ۲۰۲۳-۲۰۲۷ گرمای هوا در سراسر جهان رکوردهای بسیاری را ثبت خواهد کرد. در این گزارش آمده است به احتمال ۹۸ درصد حداقل یکی از سالهای ۲۰۲۳ و یا ۲۰۲۷، گرمترین سال و تمام ۵ سال، دورهای خواهد بود که دمای هوای جهانی در حد رکورد افزایش خواهد یافت. همچنین در این گزارش آمده که دمای هوا ممکن است بر میزان بارش باران در نقاط مختلف جهان تأثیر بگذارد. در همین راستا سازمان جهانی هواشناسی درباره آمادگی برای عواقب این افزایش دما هشدار داد.
موج گرما به سردترین نقطه زمین رسید
قطب جنوب به عنوان سردترین نقطه زمین نیز از گرما در امام نماند. طبق گزارش گاردین، دمای هوای قطب جنوب، در برخی روزهای ماه گذشته حدود ۲۸ درجۀ سانتیگراد بیش از حد معمول بود. همچنین آخرین دادهها نشان میدهند دما در بخشهایی از قطب جنوب شرق، جایی که سردترین مکان زمین تلقی میشود و معمولاً دمای آن بین ۵۰- تا ۶۰- درجۀ سانتیگراد است، اکنون به ۲۵- تا منفی ۳۰- درجۀ سانتیگراد نزدیک شده است.
مقصر بزرگ گرمای هوا
بر اساس گزارش های جهانی، تغییرات اقلیمی دلیل گرمای بی سابقه جهانی است. سوزاندن سوختهای فسیلی مانند نفت، گاز و زغالسنگ و انتشار گازهای گلخانهای در جو زمین در کنار پدیده هایی مانند النینیو، دورههایی از گرمایش غیرمعمول آبهای سطحی در اقیانوس آرام مرکزی و شرقی که منجر به افزایش دما و تغییرات آب و هوایی میشود و النینا، سرد شدن آبهای سطحی در همان مناطق ، تخریب جنگل ها و.... از جمله این عوامل به شمار می رود.
نورنیوز