نورنیوز-گروه بینالملل: منطقه و تمام جهان درگیر پاسخ وعده داده شده از سوی تهران هستند و کارشناسان امور نظامی هر روز سناریوهای زیادی را برای شکل و الگوی واکنش ایران و همچنین عواقب احتمالی آن ارائه می کنند ؛ بخصوص اگر پاسخ ایران برای اسرائیل دردناک باشد همان گونه که مقامات ایران تهدید کرده اند.
بدیهی است به تاخیر افتادن پاسخ ایران از خود پاسخ فایده هایش بیشتر است زیرا اسرائیل را در حالتی از تنش و نگرانی قرار داده است تا آنجا که دولت اسرائیل آرزو می کند ای کاش پاسخ شکل بگیرد و از حالت نگرانی و تنش که بر اسرائیلی ها به شدت تاثیر گذاشته است، خارج شود .
از سوی دیگر به تاخیر افتادن پاسخ ، ایران را در کانون توجه دیپلماسی جهانی قرار داده است به ویژه طرفهای غربی که از اسرائیل حمایت میکنند و به گونهای ظاهر شدهاند که انگار در حال توسل جستن به ایران هستند تا ازپاسخ دادن صرفنظر کند و یا دستکم پاسخش برای اسرائیل آزاردهنده نباشد.
اما صرف نظر از پیامدهای یاد شده، آیا به تاخیر افتادن پاسخ ، نمایانگر وجود مشکلات در ایران نیست؟ برای آگاهی از صحت این فرضیه لازم است شرایط محیط راهبردی و داده های آن که زمینهساز موقعیت ایران است، در دو بعد فنی و سیاسی آن مورد بحث قرار گیرد.
پاسخ ایران می بایست بر اساس دو اصل مهم انجام گیرد و مراکز تصمیم گیری ایران می بایست در محاسبات خود این دو اصل را در نظر گرفته و در چارچوب آنها پاسخ مناسبی در بالاترین سطح ممکن به اسرائیل بدهند.
اصل اول : حرکت جاری در منطقه و بازتاب آن در وضعیت ژئوسیاسی ایران ، منطقه در حال آماده شدن برای تجدید ساختار در مرحله آتی است . ممکن است در این مرحله ساختار ائتلاف های عملی شکل بگیرد و چه بسا ساختار منطقه خاورمیانه به طور کامل تغییر یابد. ایران نمی خواهد برگ های برنده خود را از دست بدهد و یا آنکه در مرحله یاد شده نیروهایش دچار فرسایش شود . بدین ترتیب خارج از گردونه معادلات منطقهای قرار خواهد گرفت و این همان چیزی است که ایران از آن برحذر است. این امر باعث می شود تا هر گونه اقدامی از سوی ایران در مورد اسرائیل در این مرحله دچار محدودیت شود با توجه به اینکه تهران می داند که بنیامین نتانیاهو در آرزوی درگیر شدن ایران در جنگ است تا از دردی که تهران برایش به وجود آورده برای همیشه رهایی یابد.
اصل دوم : عدم تضعیف موضع دمکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و فرصت دادن به ترامپ جهت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی آمریکا که آشکارا با ایران اعلام دشمنی کرده و تهدید کرده در صورت رسیدن به کاخ سفید ایران را تحت فشار قرار خواهد داد. هر گونه تنش با اسرائیل در حال حاضر باعث میشود تا دولت بایدن و کامالا هریس نامزد دمکرات ها در تنگنا قرار گیرند و ممکن است بر کانال های ارتباطی موجود میان دو کشور در ارتباط با پرونده هسته ای تاثیر منفی بگذارد.
به نظر می رسد واقعیت های نمایان شده در شرایط اخیر منطقه باعث شده تا ایران دچار سردرگمی شود و در همین رابطه برخی از متحدان منطقه ای ایران در سوریه و تا اندازه ای در عراق مایلند تا از سلطه ایران رهایی یابند و به عنوان بازیگران منطقه ای و بین المللی نمایان شوند. بر همین اساس در صورت شدت گرفتن تنش و درگیری با اسرائیل ممکن است نتوانند ایران را آن گونه که باید و شاید همراهی کنند. البته به طور حتم آمریکا صرف نظر از دولت حاکم بر این کشور از اسرائیل حمایت و پشتیبانی خواهد کرد.
بدون شک با توجه به موارد یاد شده ایران امیدوار است روزی خبر دستیابی به آتش بس در غزه را بشنود زیرا چنین پاسخی ممکن است پای ایران را به جنگ بکشاند و این آن چیزی نیست که ایران میخواهد.
عربی 21