×
اقتصادی
شناسه خبر : 186934
تاریخ انتشار :

معاون علمی رییس جمهور: با اینترنت طبقاتی مخالفم/اینترنت طبقاتی چیست؟

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور اعلام کرد اجرای اینترنت طبقاتی در پارک پردیس و برای برخی فناوران و شرکت ها بدسلیقگی بود و شخصا با اصل اینترنت طبقاتی مخالف هستم.

نورنیوز-گروه اقتصادی: حسین افشین در نشست خبری جایزه ملی فناوری نکست ۱۴۰۳ که امروز در محل معاونت علمی برگزار شد در پاسخ به سوالی درباره بحث اینترنت طبقاتی و اینکه برای اعضای پارک فناوری اینترنت بدون فیلتر در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: اینکه چرا فقط به پارک فناوری پردیس اینترنت بدون فیلتر تعلق گرفته و برای سایر پارک‌ها لحاظ نشده است به این خاطر است که پارک پردیس تنها پارک زیر مجموعه معاونت علمی است و پیگیری‌هایی برای تحقق این امر صورت گرفته است.

معاون علمی رئیس جمهور افزود: خوشبختانه رئیس جمهور در حال پیگیری موضوع رفع فیلتر است و با این پیگیری‌ها و تحقق آن، دیگر اینترنت طبقاتی وجود نخواهد داشت.

افشین با تاکید بر اینکه به نظر بنده اجرای اینترنت طبقاتی در پارک پردیس و برای برخی فناوران و شرکت‌ها بدسلیقگی بود و اصلاً نباید چنین چیزی اعلام می‌شد، اظهار کرد: شخصاً با اینترنت طبقاتی موافق نیستم.

گفتنی است   ۲۳ تیرماه ۱۴۰۳، سخنگوی دولت سیزدهم از ابلاغ مصوبه تشکیل منطقه بین‌المللی نوآوری ایران، خبر داد. بر اساس ماده ۳۷ این مصوبه که در تاریخ ۲۴ تیر ماه ۱۴۰۳ امضاء شد، وزارت ارتباطات موظف است با همکاری معاونت [علمی و فناوری ریاست جمهوری] نسبت به تدوین و ارائه پیشنهاد لازم به کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه برای اخذ مجوز جهت رفع دسترسی به اینترنت پرسرعت و تامین اینترنت پایدار برای واحدهای فناور منطقه [پارک پردیس] اقدام کند.

اینترنت طبقاتی چیست؟

اینترنت طبقاتی به  دسترسی طبقه‌بندی‌شده افراد به اینترنت بر اساس فاکتورهای مختلف مانند سن، شغل، جایگاه اجتماعی، تحصیلات و شخصیت حقوقی آن‌ها گفته می‌شود. به‌طور دقیق‌تر اگر سطح دسترسی همه افراد یک جامعه به اطلاعات موجود در اینترنت یکسان نباشد و توسط دولت تعیین شود اینترنت طبقاتی شده است. در این صورت بعضی از سایت‌ها، صفحات یا پلتفرم‌ها برای برخی افراد فیلتر و برای برخی دیگر (شاید اکثریت!) غیرقابل دسترسی می‌شوند. مثلا شاید برای پزشکان یا اساتید دانشگاه باز باشند ولی دیگر اقشار جامعه سطح متفاوتی از دسترسی به آن‌ها را داشته باشند

یه به عبارت دیگری اینترنت طبقاتی، یعنی اینترنتی که هر دسته از عامه مردم، به یک سری چیزها دسترسی داشته و از یک سری چیزها محروم باشند. مثلا دانشگاهیان به یوتیوب دسترسی داشته باشند ولی برای عموم مردم، یوتیوب فیلتر باشد.

دانشجویان و محققان به برخی سایت‌ها و سرویس‌ها دسترسی داشته باشند ولی مردم عادی از این سرویس‌ها محروم باشند. طرحی که طبق آن دانش‌آموزان و دانشجویان به یک اینترنت، کسب‌وکارها به یک اینترنت دیگر، سیاسیون و مدیران و مسئولان به شکل دیگری از اینترنت و خلاصه هر طیف و طبقه از مردم به سطحی از اینترنت دسترسی پیدا کنند.

اینترنت طبقاتی  در فروردین ماه ۱۴۰۰ با موضوع دسترسی کاربران مختلف به اینترنت و سایت‌های فیلترشده‌ای مانند یوتیوب مطرح شد. همان زمان  محمدجعفر منتظری -دادستان کل کشور- درباره رفع فیلتر یوتیوب برای برخی از افراد مانند دانشجویان و خبرنگاران، گفت که : بحث فیلترینگ و رفع فیلترینگ برای دستگاه‌ها را در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه تصویب کرده‌ایم. دستگاه‌ها حسب مورد هرکدام باید نیازهای خودشان را اعلام کنند تا بعداز اینکه نیازشان به کارگروه رسید، در دبیرخانه کارهای لازم انجام شود.

دسترسی بیشتر به اینترنت 

با این اقدام دانشجویان و خبرنگاران به اینترنت بدون فیلتر متصل شدند تا بتوانند به محتوای سایت  هایی مانند  یوتیوب  و برخی رسانه های خبری جهان دسترسی یابند

همان زمان عیسی زارع‌پور هم گفت که برخی پلتفرم‌های فیلتر شده برای برخی اقشار جامعه باز می‌شوند و دو هفته بعد اعلام شد اینترنت بدون فیلتر به استادان دانشگاه تعلق گرفت تا عملا بخش‌هایی از اینترنت طبقاتی اجرایی شده باشد.

البته عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بارها گفته است چیزی به اسم اینترنت طبقاتی نداریم و برای ما همه مردم خاص هستند ولی بر اساس مصوبه‌ای که از سال‌ها پیش بوده برخی متخصصان مثل فریلنسرها و آزادکارها دسترسی وسیع‌تر دارند.

معاون وزیر ارتباطات صادق عباسی شاهکو  هم دسترسی برخی از اقشار مردم به اینترنت بدون فیلتر را تایید کرد و گفته بالاخره در اپلیکیشن ها یا دامنه های مدیریت معمولا دسترسی ها را متناسب با مسئولیت هر کسی تعیین می کنیم بنابراین این که یک سری افراد به اینترنت دسترسی بیشتری داشته باشند، صحت دارد

البته این موضوع به گردشگران خارجی هم رسید و علی اصغر شالبافیان، معاون وزیر گردشگری خبر داد با تایید کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه سیم‌کارت بدون فیلتر در اختیار گردشگران خارجی، دفاتر خدمات مسافرتی، هتل‌ها و راهنمایان گردشگری قرار می‌گیرد!

غیرقانونی بودن اینترنت طبقاتی

به گفته حقوق‌دانان اینترنت طبقاتی قانونی نیست. هیچ‌جا درباره دسترسی به اینترنت برای عده‌ای و اِعمال محدودیت برای عده‌ای دیگر در قانون کشور حرفی زده نشده است و دولت هم اختیار قانون‌گذاری در این زمینه را ندارد. ممکن است مجلس برای این موضوع هم قانون‌گذاری کند؛ اما نمی‌تواند قانونی بگذارد که باعث تبعیض یا رشد گروهی در‌برابر گروه دیگری شود و سلیقه‌ای برخورد کند. در حقوق عمومی، حقی به اسم «حق برخورداری از خدمات عمومی بدون تبعیض» داریم. تنها جایی که تبعیض محسوب نمی‌شود، دسترسی به اطلاعات بر‌مبنای سن به‌دلیل حفاظت از کودکان است که مطابق با قوانین حقوق بشر و حقوق کودک است.

حقوق بین‌الملل هم اینترنت طبقاتی را نمی‌پذیرد. اینترنت طبقاتی مخالف حق دسترسی آزاد به اطلاعات است و اصل نبود تبعیض هم دسترسی نابرابر طبقات مختلف به اینترنت را رد می‌کند.

ایجاد رانت 

از سوی دیگر به گفته کارشناسان اینترنت طبقاتی فساد و رانت ایجاد می‌کند؛ نوعی بازتوزیع اینترنت که شیوه‌  آن دست گروه‌های خاص است. آن‌ها تعیین می‌کنند چه کسی به چه میزان از اینترنت و با چه سرعت و پایداری دسترسی داشته باشد. این مجوز دسترسی معلوم نیست به چه دلیل به بعضی افراد داده می‌شود؛ چون مرجعیتی برای آن وجود ندارد و ممکن است بازار سیاه دسترسی به اینترنت ایجاد شود.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
برنامه مسابقات امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
در حسرت یک قرارداد دائم
اعلام جزئیات کامل هزینه نقل و انتقال خودرو در سال 1404
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ پرداخت دیه جان باختگان در کمتر از 48 ساعت
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
تهران در قلب بریکس؛ روایت قدرت از غرب آسیا
جزییات افزایش 4 تا 14 میلیون تومانی حقوق کارکنان دولت؛
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
زنگ آغاز بزرگ‌ترین رقابت علمی کشور به صدا در‌می‌آید
یک قلاده پلنگ شناسنامه‌دار در اشکنان لامرد مشاهده شد
هشدار هواشناسی : باد شدید و گرد و خاک در راه تهران
خلیج‌فارس؛ نگین ژئوتمدنی ایران و قلب دیپلماسی فرهنگی منطقه
افزایش قیمت سرسام آور خدمات روانپزشکی
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
فروش آنلاین در نمایشگاه کتاب تهران؛ فرصتی برای ناشران و کتابخوانان
پوستر متفاوت باشگاه تراکتور از بیرانوند برای دیدار تراکتور و شمس آذر
قیمت ارزهای خارجی امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
دیدار نمایندگان ایران و سه کشور اروپایی پیش از دور چهارم مذاکره با آمریکا
کالابرگ الکترونیکی به میادین میوه و تره بار رسید
تصادف خونین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر شهید رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
آماده باش جنگنده های شکاری و رهگیر برای ایجاد لایه اولیه پدافندی در پایتخت
X
آگهی تبلیغاتی