×
اقتصادی
شناسه خبر : 195212
تاریخ انتشار :

نورنیوز نوسان قیمت‌ها در بازار طلا و ارز را بررسی می‌کند؛

سکه زرد جایگزین پول سبز شد؛ قیمت‌ها واقعی‌اند یا حباب؟

قیمت طلا در ایران با قیمت‌های جهانی همراه شده و روند افزایشی پیدا کرده و بازار ارز همچنان کم رمق مانده است. به نظر می‌رسد مردم برای حفظ پس‌اندازهای خود پول فلزی را به کاغذی ترجیح داده‌ و به دلار تمایلی نشان نمی‌دهند. از طرفی قیمت طلا در بازارهای جهانی به ارقام نگران کننده‌ای رسیده و معامله‌گران را در خصوص تداوم رشد قیمت‌ها مردد ساخته است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: بازار طلای ایران تحت تاثیر بازارهای جهانی روند افزایشی به خود گرفته است. آخرین قیمت‌های گزارش شده در بازار تهران نشان می‌دهد تمام سکه طرح جدید به محدوده 55 میلیون تومان رسیده و هر گرم طلای 18 عیار نیز در محدوده 4 میلیون و 300 هزارتومان نرخ گذاری می‌شود. افزایش قیمت طلا درحالی است که نرخ دلار با افزایش محسوسی همراه نبوده و به نسبت فلز زرد نوسانات کمتری را تجربه کرده است.

آمار تاریخی یک روند فرسایشی و کم نوسان در معاملات دلار را نشان می‌دهد. مطابق با این آمار طی روزهای گذشته نرخ دلار در حفظ محدوده‌های بالاتر از  64 هزار تومان ناکام مانده و در سطوح فعلی ناپایدار است. پول سبز درحالی تمایلی برای رشد سریعتر از خود نشان نمی‌دهد که محدوده‌های جاری حتی بسیار پایین‌تر از ارقام پیش‌بینی شده دلالان پس از  پاسخ موشکی ایران به جنایات رژیم صهیونیستی است.

این اتفاق درشرایطی رخ داده که افزایش نرخ ها در بازار رسمی فشار مضاعفی بر قمیت‌های حاشیه‌ای ایجاد کرده است؛ اما به نظر می‌رسد جبهه تقاضا همچنان در یارگیری از جناح سیاست‌گذاران و عوامل خارجی ناموفق است و نیروی لازم برای فتح سریع قیمت‌ها را درخود نمی‌بیند.

در مقابل، اظهارات کارشناسان حاکی از آن است که بازارساز به عنوان عرضه‌کننده اصلی همچنان قدرتمند مانده و توانسته نبض بازارها را در دست خود حفظ کند. عرضه مستمر ارز در بازارهای رسمی و کاهش زمان تخصیص ارز به واردکنندگان از جمله عوامل تاثیرگذار در ثبات بازار ارز به شمار می‌رود.

البته موضوع مهم دیگر این است که سرمایه‌ها برای مصون ماندن از ریسک‌های خارجی به سمت بازار ارز نرفته‌اند و این بار پول فلزی را به ارزهای کاغذی ترجیح داده‌اند. عدم شکل‌گیری تقاضای احتیاطی قوی در بازار ارز به دلیل آن است که درحال حاضر توانایی دلار در حفظ ارزش پس‌اندازها در عرصه جهانی متزلزل شده است و نمی‌توان مثل گذشته به آن اعتماد کرد.

بازار ارز و طلای ایران درحال حاضر علی رغم عوامل خارجی از سیاست‌های داخلی تاثیر می‌پذیرند. توانایی بانک مرکزی در حفظ نقدینگی و جلوگیری از شکل گیری موج تقاضای سفته بازانه در بازارها می تواند ثبات بازار از مجرای داخلی را تضمین کند. در مقابل برخی اقدامات برای بی‌ثبات کردن قیمت‌ها می تواند از طریق شکل گیری انتظارات منفی قدرتمند به هیجانات در بازارها دامن بزند.

فارغ از این موارد، برخی سناریو‌ها در خصوص امکان موفقیت بریکس در جایگزینی ارزهای ملی در تجارت، تقویت شده است و برخی گمانه زنی‌ها درخصوص اقدام به خرید ریال توسط بانک‌های مرکزی کشورهای عضو بریکس رنگ و بوی واقعیت گرفته است. این اتفاق می‌تواند تحولات بسیار مهمی در بازار ارز و طلای ایران به دنبال داشته باشد.

ترس بازارهای جهانی از ترکیدن حباب طلا

در روزهایی که روند بازارهای مالی دنیا ارتباط خود را با نماگرهای اقتصادی قطع کرده، قیمت اونس طلای جهانی از رقم بی سابقه 2730 دلار عبور کرده است. برآوردها نشان می دهد نرخ اونس جهانی در یکسال گذشته، یعنی درست زمانی که مقاومت 2 هزاردلاری خود را برای همیشه از دست داد، بیش از 36 درصد رشد کرده است. این تاریخ حدود 10 ماه از زمانی که بانک‌مرکزی امریکا اقدام به کاهش نرخ بهره کرد عقب‌تر است. در این مدت نرخ طلا درست برعکس روندی که انتظار می رفت بعد از کاهش نرخ تورم و افزایش نرخ رشد اقتصادی امریکا طی کند را پیموده است.

از طرفی با اینکه برخی کارشناسان رشد تقاضای طلا از طرف بانک‌های مرکزی را عامل رشد قیمت‌ها در سال گذشته می‌دانستند، تازه‌ترین گزارش‌ها نشان می‌دهد تقاضای بانک‌های مرکزی برای طلا  از ابتدای سال 2024 ثابت مانده است. این موضوع در کنار رکود تقاضای کالایی طلا در بازار زیورآلات هند و چین معادلات را پیچیده‌تر کرده است.

عامل دیگری که از طرف کارشناسان برای رشد نرخ طلا عنوان می‌شود، تنش‌های روسیه و اوکراین و افزایش نگرانی‌ها در خصوص پایداری صلح در خاورمیانه است. هرچند این موضوع روند افزایشی قیمت طلای جهانی را پشتیبانی می‌کند اما نتوانسته نفت و سایر فلزات و فرآورده‌های معدنی را از رکود خارج کند. چنین اتفاقی نشان می‌دهد که جنگ نیز نمی‌تواند نوسانات طلا طی روزها و ماه‌های گذشته را به طور کامل توضیح دهد.

البته عامل ترسناک دیگر برای طلا و دلار اقدامات اخیر کشورهای عضو بریکس در جایگزینی ارزهای ملی در تجارت مشترک است. این کشورها در حال تقویت مبادلات مالی از طریق نظام پایاپای ارزی هستند و بسترهای جایگزینی را برای کنارگذاشتن سیستم مالی یکپارچه سوئیفت، توسعه داده‌اند. گفته می‌شود بانک‌های مرکزی عضو این پیمان بعد از طلا اقدام به خرید و افزایش ذخایر ارزهای ملی کشورهای هم پیمان در سبد دارایی خود کرده اند. موضوعی که رکود تقاضا در هر دو بازار دلار و طلا را به دنبال می‌آورد و می تواند بحران سال‌های گذشته در وال استریت را تکرار کند.

اقدامات اخیر کشورها برای ایران نیز امیدوارکننده است، چرا که بانک‌های بزرگ مرکزی مثل چین و روسیه به زودی برای خرید ریال اقدام می‌کنند و این اتفاق تحول بزرگی در بازار مبادله این کشور به دنبال خواهد داشت.

با تمام این تفاصیل هر روز بر تعداد کارشناسانی که در خصوص رشد بیشتر طلا مردد می‌شوند افزوده می‌شود و گمانه زنی‌ها در خصوص احتمال ترکیدن حباب طلا از گوشه و کنار به گوش می‌رسد.

به گفته برخی کارشناسان،‌ طلا دیگر تنها گزینه سرمایه گذاری در بازارهای بین المللی نیست و رقبای سرسختی را کنار خود می‌بیند. رشد معاملات انواع دارایی دیجیتال و سایر بازارهای سوداگرانه در دنیا باعث شده که جریان سرمایه بین بازارها تقسیم شود و جبهه تقاضا در بازارهای سنتی دیگر قدرت گذشته را نداشته باشد. حال آنکه تمامی این بازارها نیز در بالاترین درجه تردید قرار داشته و در شرایط بحرانی هیچ کدام سنگر امن و قابل اطمینانی برای سرمایه‌ها نخواهند بود. ترس و طمع در بازارهای مالی، حجم معاملات را به اوج می‌رساند که عموما اولین نشانه از آغاز بحران است.

 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
مزایده عمومی خودروهای سواری کارشناسی شده ایران خودرو از امروز آغاز شد+ جزئیات
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
X
آگهی تبلیغاتی