×
سیاسی
شناسه خبر : 206613
تاریخ انتشار :

نورنیوز در سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی بررسی می‌کند؛

ما و میراث سلیمانی

میراث سردار شهید قاسم سلیمانی، اکنون در اختیار ماست. این میراث ارزشمند مثل هر سرمایه‌ای در معرض تهدید فرسایش یا ربایش است. پاسداری از آن، و البته ارتقا و بهسازی‌اش، مستلزم برنامه‌ریزی‌های هوشمندانه و مبتکرانه است. تاریخ قضاوت خواهد کرد که ما با این میراث چه خواهیم کرد و چگونه پاسداری‌اش می‌‎کنیم؟

نورنیوز- گروه سیاسی: از شهادت سردار قاسم سلیمانی، به عنوان فرمانده‌ی ارشد و اصلی نبرد با نیروهای متجاوز بیگانه و جریانات تروریستی وابسته به نظام سلطه، ۵ سال می‌گذرد بی‌آنکه نشانه‌های آشکاری از فرسایش نیروی مؤثری تحت عنوان "جبهه مقاومت" وجود داشته باشد. این نیرو همچنان در خط اول پاسداری از امنیت منطقه حضور دارد و متغیّری غیر قابل انکار در معادلات سیاسی و دفاعی غرب آسیا به شمار می‌آید.

هرچند فقدان فرماندهان شاخص و تراز اولی همچون سیدحسن نصرالله ، حاج قاسم سلیمانی، یحیی سنوارو اسماعیل هنیه ، زخمی کاری بر پیکره‌ی جریان مقاومت بود اما پویایی درونی و قدرت خود ترمیمی آن در حدی است که توانسته حتی در غیاب چهره‌های محوری و مؤثرش، همچنان نقش‌آفرینی کند. عین ساده‌انگاری است که کسی گمان کند بود و نبود نوابغی همچون سردار سلیمانی، در سرنوشت جریان مقاومت بی‌تأثیر بوده اما نکته اینجاست که سردار شهید، ساختار جبهه‌ی مقاومت را به گونه‌ای پی‌ریزی کرد که بتواند حتی در غیاب پیشقراولان و فرماندهان ارشدش هم به حیات و میدان‌داری خود ادامه بدهد.

ردّپای نبوغ راهبردی نخبگانی مثل شهید سلیمانی را دقیقا باید اینجا جست و جو کرد نه صرفا در فعالیت‌های آشکار نظامی‌اش؛ واقعیتی که متأسفانه در حجاب تبیین‌های هیجانی و سطحی پنهان مانده است. هدایت مقطعی و مدیریت موردی یک جنگ، به تنهایی نمی‌تواند یک فرمانده را به چهره‌ای دوران‌ساز و راهبردی تبدیل کند. آنچه از یک رزمنده‌ی ارشد نظامی، شخصیتی ماندگار و محوری می‌سازد، نبوغ او در تبدیل جنگ به میدانی برای تغییر ادراک مردم چند کشور منطقه در جهت مقابله با نقشه‌های پیچیده‌ی بیگانگان است. در سایه‌ی این نبوغ و مجاهدت، اکنون سرمشق مقاومت، به رویکردی محبوب و پرطرفدار در غرب آسیا تبدیل شده است.

   به نظر می‌رسد رویکرد و سرمشق مقاومت، ‌دست کم در سطح نظری و آنگونه که در منش و سیره‌ی عملی سردار سلیمانی متبلور شد، واجد سه ویژگی شاخص است:

  ۱)  اول اینکه ماهیتی اعتقادی و ایمان – پایه دارد و صرفا امری سخت‌افزاری نیست. چیزی که به جریان مقاومت، ماندگاری و استقلال و هویت پایدار می‌بخشد ریشه‌های عمیق معرفتی و ایمانی‌اش است. به این ترتیب، ایستادگی همزمان و توأمان در برابر جریان سلطه و تحجر، تکلیف و الزامی ایمانی و عقیدتی خواهد بود که فی‌نفسه به مقدورات و توانمندی‎های سخت‌افزاری متّکی نیست. جریان مقاومت، الزاما و صرفا مجموعه‌ای از نیروهای مادی و سخت‌افزاری نیستند که به‌طور فیزیکی در قالب لشکرها و یگان‌های رزم سازماندهی شده باشند. مقاومت، یک ایده، یک گفتمان، یک سرمشق و حتی یک سبک زندگی است که ریشه‌هایش در اعماق، به حالات ایمانی و باورهای اعتقادی می‌رسد.

   ۲) دوم اینکه سرشتی عمومی و مردم - پایه دارد و اقدامی محدود به نظامیان حرفه‌ای نیست. به خلاف جنگ‌های کلاسیک که بیش از هرچیز بر توانایی‌های رزمی و لجستیکی نیروهای حرفه‌ای مسلّح مبتنی‌اند، جریان مقاومت به پشتیبانی توده‌های وسیع مردمی دلگرم است. مردمی شدن مقاومت، قهرا به شکست‌ناپذیری و فناناپذیری آن منجر می‌شود. سردار سلیمانی به اعتبار اینکه شخصیتی مردمی و مردم‌گرا داشت بیشترین انگیزه را در مخاطبان خود برای عضویت در لشکر غیررسمی جریان مقاومت می‌آفرید. او فرمانده‌ای با ضریب نفوذ بسیار بالا در مردم بود و می‌توانست لطافت‌های شریف انسانی را در مواجهه با قشرهای مختلف مردم، ‌از کودک و جوان و میانسال و کهنسال تا زن و مرد، صادقانه و به‌زیبایی به نمایش بگذارد. عمق مردمی بخشیدن به موضوع مقاومت، شاهکار مدیریتی این فرمانده‌ی بزرگ بود که در نهایت، ماندگاری این جریان را تضمین می‌کند. در عین حال شاید این ادّعا بیراه نباشد که سرمشق مقاومت، آنگونه که سردار سلیمانی روایت می‌کرد به یک "مقاومت مدنی" شبیه‌تر بود تا یک "مقاومت نظامی"؛ چراکه ریشه‎ها و اهدافش، آماده‌سازی یک زندگی صلح‌آمیز و شرافتمندانه برای مردم منطقه بود.

  ۳) سوم اینکه چیزی نوپدید و خلق الساعه نیست و در امتداد یک سنت دیرینه است. به حکم اینکه انقلاب اسلامی، ‌خود یکی از جلوه‌های مقاومت فرهنگی نواندیشانه در قبال امواج جهانی بود، در مقاطع مختلف، این ایستادگی و مقاومت را عیان می‌کرد. با این تعریف می‌توان جریان مقاومت را از جلوه‌های عینی انقلاب دانست که مشروعیتش را از شعارهای ذاتی آن گرفته است. در این تعریف، سردار سلیمانی چهره‌ای منحصر به فرد نیست بلکه در امتداد چهره‌هایی همچون شهید چمران و سرداران و فرماندهان بزرگ دوران جنگ تحمیلی قرار می‌گیرد؛ ‌چه اینکه وجه اشتراک همه‌ی این اشخاص، تعهد به مقاومت صادقانه در برابر جریان ظلم و زورگویی و تجاوزگری بود. شهید سلیمانی در قول و فعل بر این سنّت‌مندی و استمرار تاریخی اصرار می‌کرد. او به حفظ و استمرار سنّت تاریخی "مقاومت"، هم به طور عمودی و هم به طور افقی، التزام داشت. از سویی ریشه‌های تاریخی این سنت را با سفر ذهنی به دوران انقلاب و دفاع مقدس، یادآوری می‌کرد؛ و هم دامنه‌ی جغرافیایی مقاومت را به سرزمین‌های دیگر گسترش می‌داد. به این اعتبار به برکت نبوغ و مجاهدت او، جریان مقاومت توانست پیوندهای تاریخی و جغرافیایی خود را تحکیم کند و گسترش دهد.

اکنون میراث مدیریتی سردار سلیمانی در اختیار ماست. تاریخ قضاوت خواهد کرد که ما با این میراث چه خواهیم کرد و چگونه پاسداری‌اش می‌‎کنیم. آیا خواهیم توانست وجوه ایمانی، مردمی، مدنی، تاریخی و جغرافیایی‌اش را حفظ کنیم و بسط دهیم یا نه؟ آیا در مسیر تکمیل و احیانا ترمیم برخی خلأهای محتمل در آن حرکت خواهیم کرد یا نه؟ آیا برای تبیین و انتقال موفق جذابیت‌ها و درخشش‌های آن به نسل‌های نو مبتکرانه عمل خواهیم کرد یا نه؟ آیا در ایجاد یک باور ملی و منطقه‌ای برای ضرورت استمرار این گفتمان فکری، نوآوری‌های جسورانه و مؤثر خواهیم داشت یا نه؟ واضح است که این میراث ارزشمند مثل هر سرمایه‌ای در معرض تهدید فرسایش یا ربایش است. پاسداری از آن، و البته ارتقا و بهسازی‌اش، مستلزم برنامه‌ریزی‌های هوشمندانه و مبتکرانه است.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
با اعمال قانون همسان سازی، حقوق بازنشستگان واریز شد
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
حضور مشاور و دستیار رهبری در گروه صنعتی و پژوهشی" زر"
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی گسترده در رستوران چینی
حاشیه های عجیب در فوتبال ایران؛فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
پرونده بیرانوند روز میز فدراسیون؛ حکم صادره عادلانه خواهد بود؟
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
جزییات جدید از تفکیک یارانه گروه‌های خاص
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در کارخانه تولید لوازم آتش بازی در میمه
فروش ویژه خودروهای کارشناسی ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دختر رزمی کار حریف زورگیر حرفه ای نشد!
نیش زنبورها نتیجه بازی فوتبال را مشخص کرد + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
شرط گروسی برای توافق با ایران
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
X
آگهی تبلیغاتی