×
سیاسی
شناسه خبر : 211858
تاریخ انتشار :

عارف: دولت برای رفع مشکلات کشور از فرهنگستان علوم فتوا می‌گیرد

معاون اول رئیس جمهور در نشست هیئت امنای فرهنگستان علوم خاطرنشان کرد که دولت چهاردهم برای حل مشکلاتش از فرهنگستان فتوا می‌گیرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور در نشست هیئت امنای فرهنگستان علوم که صبح امروز (پنجشنبه) برگزار شد، اظهار کرد: ستاد انقلاب فرهنگی و وزارت علوم داشتیم همچنین دانشگاه‌ها برقرار بودند اما خلاء وجود یک مرجع علمی برای کشور احساس می‌شد و این‌طور بود که فرهنگستان‌ها ایجاد شد، از ابتدا این راهبرد مطرح بود که فرهنگستان‌ها نه دانشگاه هستند و نه پژوهشگاه و البته در بلوک شرق فرهنگستان‌ها تربیت کننده دانش آموختگان کارشناسی ارشد و دکترا بودند.

وی افزود: متأسفانه گاهی فراموش می‌کنیم که فرهنگستان‌ها دانشگاه و یا پژوهشگاه نیستند و اموری که در آنها مطرح می‌شود مواردی است که می‌توان آنها را در پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌ها انجام داد و تقاضا دارم نگاه راهبردی علمی به فرهنگستان‌ها داشته باشیم تا دولت مشکلاتش را در فرهنگستان‌ها مطرح کند.

معاون اول رئیس جمهور همچنین بیان کرد: وقتی دولت مشکلاتش را با فرهنگستان‌ها مطرح کند منتظر می‌ماند ببیند آن فرهنگستان برایش چه فتوایی صادر می‌کند. فرهنگستان نباید به دنبال این باشد که تصمیم آن اجرایی می‌شود یا خیر بلکه از این منظر نگاه کند که برای حل مشکل کشور فتوایی داده است. حداقل در دولت چهاردهم که دولت وفاق ملی است این نگاه را به فرهنگستان داریم.

مقدمه سیاست‌های کلی نظام می‌تواند در فرهنگستان مطرح شود

معاون اول رئیس جمهور یادآور شد: مقدمه سیاست‌های کلی و کلان کشور که در اصل ۱۱۰ قانون اساسی به آنها به عنوان بالاترین جایگاه اشاره شده است مقام معظم رهبری آنها را تصویب می‌کنند. مقدمه این سیاست‌ها باید در فرهنگستان مطرح شود، در بسیاری از کشورها به اعضای فرهنگستان مصونیت می‌دهند و دائمی بودن این اعضا -پیشبرد راهبردهای کشور مفید است- و این مهم است که کسی با آنها کاری نداشته باشد و استقلال رأی داشته باشند و دغدغه ملی و دغدغه انقلاب باشد و نظرشان را بگویند.

عارف تصریح کرد: متأسفانه گاهی با ملاحظه کاری‌های روبرو هستیم و نباید این ملاحظات در فرهنگستان احساس شود. انتظار ما این است که فرهنگستان‌ها برای چالش‌های اصلی کشور دقیق‌تر و جدی‌تر توجه داشته باشند شرایط کشور طوری است که اگر نخبه‌ترین افراد را هم در دستگاه‌های اجرایی بگذاریم نمی‌توانند بنشینند و وظایف خود را انجام دهند.

وی که در نشست هیئت امنای فرهنگستان علوم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن می‌گفت، افزود: اگر فکر کنید وزیر فرهنگ می‌تواند بنشیند و مسائل فرهنگ کشور را دقیق بررسی کند، تقریباً امکان‌پذیر نیست بلکه نیاز به مشاوران مستشاران امینی دارد که به نسبت به مسائل کشور توجیه باشند. مزیت انسانی مزیت نسبی کشور ما است اتکا آن می‌توانیم راهبردهای نظام را اجرایی کنیم.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه انفال درآمد دولت نیست ادامه داد: متأسفانه نگاهی که نسبت به انفال وجود داشته است این است که آنها درآمد دولت هستند و ما این نگاه را نداریم بلکه انفال متعلق به نسل‌های آینده نیز هست. فرهنگستان این مزیت را دارد که به زبده‌ترین نیروهای انسانی مجهز است این مهم است که نسبت به نیازهای کشور چگونه از نیروهای خود کمک می‌گیرند.

عارف رصد علمی علمی توسط فرهنگستان علوم اشاره کرد و گفت: اگر فرهنگستان در این جایگاه خود را قرار دهد خواهی دید که دولت‌ها نیز موظف به اجرای نظر فرهنگستان خواهند بود. و در این شرایط مطالبه عمومی مردم به خبرنگاران به جای سوال‌های سطحی تحقق نظرهای فرهنگستان از سوی دولت‌ها خواهد بود.

وی به بحران آب در پرداخت و گفت: هیچگاه کشور ما به این اندازه دچار بحران آب نبود و منابع آبی در دسترس تهران پاسخگوی ۷ یا ۸ میلیون نفری است در حالی که با جمعیت ۱۳ تا ۱۴ میلیون نفری مواجه هستیم. همینطور مسائل محیط زیست و معضل آلودگی هوا و این سوال مهم که باید با این‌ها چه کار کنیم؟ به مرور داریم به آلوده بودن هوا و تعطیلی مدارس عادت می‌کنیم.

کشور در ۱۰ سال گذشته بهره‌وری منفی داشته

معاون رئیس جمهور به موضوع بهره‌وری ۲.۸ واحدی در برنامه هفتم توسعه اشاره و عنوان کرد: ۳۵ درصد از رشد ۸ درصدی باید نتیجه بهره‌وری در کشور باشد و عذرخواهم که بگویم روند در ۱۰ سال گذشته در کشور ما منفی بوده است.

عارف در بخشی از سخنانش با تاکید بر اینکه تکلیف برنامه توسعه تکلیف ملی و وظیفه اجراییات بر عهده همه ما است، تا به اعضای هیئت امنای فرهنگستان علوم گفت: شما هم مانند دولت موظف هستید تحقق برنامه هفتم توسعه کار بکنید همینطور کارشناسان نیز تکلیف دارند تا کمک کنند شیب بهره‌وری مثبت شود تا بتوانیم به رشد ۸ درصد برسیم.

دولت پیمانکار خوبی نیست باید همه اقتصاد در دست بخش خصوصی باشد

معاون اول رئیس جمهور با یادآوری اینکه امروز ثابت شده است دولت پیمانکار خوبی نیست و نیاز به مشارکت بخش خصوصی داریم، افزود: دولت باید تسهیلگر باشد و بخش خصوصی باید کاملاً در اقتصاد کشور حاکمیت کند، باید چه کار کنیم که این اتفاق بیفتد معمولاً قوانین ما انشاهای قشنگ و زیبایی است و به همین صورت آئین نامه‌ها گاهی برای ویترین خوب هستند اما آیا با این قوانین آئین‌نامه‌ها می‌توانیم مشکلات را حل کنیم هرچند که مشکلات ما مباحث جدی است و نیاز داریم کار علمی صورت دهیم تا بخش خصوصی میدان‌دار باشد.

عارف به تغییر اقلیم و انتشار گازهای گلخانه‌ای که از ابتدا بخشی از مباحث سیاسی بودند، پرداخت و یادآور شد: این موضوع مربوط به کشورهای در حال توسعه و پیشرفت است که برای آنها مطرح کرده‌اند و یک روز دیگر گرم شدن کره زمین را می‌گویند و من نمی‌گویم که این‌ها وجود ندارد همزمان که یک جایی از کره زمین یخچال‌ها در حال آب شدن بود جای دیگری یخچال‌های جدیدی ایجاد می‌شد پس از آن گوگرد زدایی و حالا کربن‌زدایی را مطرح می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: کربن زدایی راهبردهای کشورهای غربی است که برای ۵ تا ۱۰ سال آینده نفت ندارند و می‌خواهند کشورهایی که نفت دارند را فلج کنند. برنامه آنها این است که کشتی‌هایی را که سوخت گوگردی دارند را در کشورشان راه ندهند. ظاهر این موارد محیط زیستی و بسیار زیبا است اما پشت آنها اهداف دیگری است و ما چقدر روی این مسائل کار کرده‌ایم؟

معاون اول رئیس جمهور با طرح این موضوع که من خودم بارها مسئله گرم شدن زمین را در فرهنگستان مطرح کردم اما هیچ اتفاقی نیفتاده است، این سوال را مطرح کرد و گفت: چرا ما تسلیم هستیم؟ اینکه یک کنوانسیون ملی در فلان جا و در پاریس مطرح شده و ما باید به آن عمل کنیم. اینکه آیا این موارد را تأیید کنیم یا نه و آلترناتیو چه است و چه چیزی درست است، باید برای آنها آماده شویم.

مهمترین راهبرد دولت توسعه سیاست‌های دریا محور است

عارف به منطقه مکران اشاره کرد و گفت: مهمترین راهبرد دولت چهاردهم در راستای توسعه سیاست‌های دریامحور است که از آن غفلت کرده‌ایم و بخش مهمی از این غفلت را متوجه فرهنگستان‌ها می‌دانم. چرا کشوری که بیش از ۴۵۰۰ کیلومتر مرز دریایی دارد و ظرفیت دریاهای متصل به کشورمان در شمال و جنوب استفاده نکرده‌ایم. در ۴۰ سال گذشته نسبت به این موضوعات فرهنگستان‌ها در کجا موضع‌گیری کردند؟ و حالا که به سیاست تبدیل شده است فرهنگستان‌ها چه برنامه‌ای می‌خواهند داشته باشند؟

وی در همین رابطه گفت: برنامه‌هایی که دولت برای مکران و توسعه آن دارد درست است؟ توسعه مکران نباید سلیقه یک دولت ۴ ساله باشد باید یک نهادی که دائمی و با ثبات است نظر دهد، این نهاد ثابت که تحت تأثیر به جای دولت‌ها با تغییر تفکر سیاسی حاکم بر دولت‌ها تغییر نمی‌کند فرهنگستان‌ها هستند و باید در این رابطه نظر دهد. در سیاست‌های دریا محور چه کارهایی باید پیش ببریم.

معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد: نمی‌خواهم زحمات فرهنگستان‌ها را زیر سوال ببرم اما باید خروجی فرهنگستان‌ها را بررسی کنیم که آیا کارهایی که انجام داده‌اند را دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها نیز می‌توانستند انجام دهند یا خیر؟ اگر دانشگاه‌ها می‌توانستند وظیفه‌ای را انجام دهند آن کار کار فرهنگستان نبوده است.

آب مورد نیاز پایتخت سیاسی کشور تأمین نمی‌شود

عارف همچنین اظهار کرد: موضوع مرکز سیاسی کشور در رسانه‌ها مطرح شده بسیاری استقبال کردند یا نقد کردند و از آنها تشکر می‌کنم؛ عده‌ای می‌گویند در تهران بمانیم یا نه؟ تحت چه شرایطی تهران می‌تواند مرکز سیاسی کشور باشد؟ اگر نمی‌تواند بالاجبار باید منتقل شود اما به کجا؟ یکی از پیشنهادهای مطرح شده مکران است. فاصله با یک دید کلاسیک قدیمی که رفتن به مرزها خیانت است زیرا صدام پالایشگاه آبادان را مورد اصابت موشک قرار داده بود. فکر می‌کنند حالا عهد بوق است که جنگ‌ها به آن صورت باشد.

وی افزود: اینکه در ۴۰۰ کیلومتری مرز شما در ارتفاع ۵۰ هزار پایی حمله کنند وجود ندارد و اینطور نیست که با تفنگ برنو از مرز داخل کشور شوند. مسائلی که در گذشته مطرح بود امروز مطرح نیست. پایتخت سیاسی از پایتخت تجاری جدایی ناپذیرند.

عارف اظهار کرد: در ایران به طور طبیعی مرکز سیاسی مرکز تجاری نیز می‌شود حالا آب مورد نیازی که مرکز سیاسی کشور نیاز دارد را نمی‌توانیم تأمین کنیم، خیلی از کشورها مرکز سیاسی و تجاری خود را جدا کرده‌اند و در ایران هر جا مرکز سیاسی باشد به زودی مرکز تجاری می‌شود و نمی‌توانیم بگوییم که تهران پایتخت تجاری باشد و یک شهر کوچک پایتخت سیاسی شود اما در اروپا و آمریکا به این صورت است.

وی همچنین گفت: آیا رفتن به بنادر جنوب به عنوان پایتخت درست است یا خیر و اگر درست نیست کجا برویم؟ حالا شوراهایی بر روی این موضوع کار می‌کنند و فرهنگستان‌ها نیز می‌توانند کار کنند، فرهنگستان‌ها رشته‌ای نیستند بلکه راهبردی هستند و افراد آنها که نگاه راهبردی کلان دارند ۱۵ نفر هستند و قرار است در سطح کلان و راهبردی کار کنند و مسیر و راهبرد آینده و علم کشور را بگویند.

معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید دولت با فرهنگستان‌ها ارتباط تنگاتنگی داشته باشد، گفت: واقعیت این است که فرهنگستان‌ها شورای مشترکی با دولت تشکیل دهند.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
مزایده عمومی خودروهای سواری کارشناسی شده ایران خودرو از امروز آغاز شد+ جزئیات
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
X
آگهی تبلیغاتی