×
فرهنگی
شناسه خبر : 215322
تاریخ انتشار :

نورنیوز از جریان جدید هنری در کشورهای عربی برای ساخت سریال‌های مذهبی گزارش می‌دهد

«معاویه»، مکر رسانه‌ای برای بازنمایی جهت‌دار تاریخ اسلام

در دور جدید سریال‌سازی عربی که با میدان‌داری عربستان در جریان است و «معاویه» نماد شاخص آن به شمار می‌آید، مهندسی ذهنیت عمومی مردم و ادراک‌سازی در باب تاریخ اسلام، از اهداف اصلی است.

نورنیوز –گروه فرهنگی:‌ بر این اساس، با دوران تازه ای از فعالیت‌های رسانه‌ای مواجهیم؛ دورانی که تصویر و رسانه و نمایش و سریال را صرفا فرصتی برای فراغت و سرگرمی نمی داند بلکه موقعیتی برای جهت‌دهی به افکار مخاطبان در نظر می‌گیرد.

 سرانجام پس از دوبار تعویق و توقف، سریال «معاویه» همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان، راهی آنتن  شبکه ‌MBC عربستان سعودی شد؛ سریالی که از همان زمان تولید، حساسیت‌های مذهبی و سیاسی فراوانی را برانگیخت. «معاویه» چنانکه از نامش پیداست روایتی تصویری از زندگی شخصی و سیاسی بنیانگذار خلافت اموی است. او به همراه پدر ( ابوسفیان) و مادرش (هند بنت عتبه) از مشهورترین چهره‌های دوران صدر اسلام هستند و هریک به دلایلی، در زمره‌ی افراد شاخص و حتی جریان‌ساز عصر بعثت و سال‌های پس از وفات پیامبر اسلام (ص) به شمار می‌آیند.

  تبارتراشی با روایتی جهت‌دار از تاریخ اسلام

سریال «معاویه» با سرمایه‌گذاری 100 میلیون دلاری عربستان سعودی، در کشور تونس ساخته شد. کارگردان این اثر،‌ طارق العریان،‌فیلمساز فلسطینی – آمریکایی، و فیلمنامه نویس آن، خالد صلاح، روزنامه‌نگار مصری است. بازه‌ی زمانی سریال، از قتل عثمان بن عفان، خلیفه‌ی سوم، تا شهادت امام حسین(ع)،‌دورانی حدودا 30 ساله است. در این سریال، چهره‌ی امام علی، امام حسن و امام حسین‌ (علیهم السلام) نمایش داده شده و درامی تاریخی – مذهبی با روایتی سعودی به نمایش درآمده است.

زمزمه‌ی پخش سریال «معاویه» از رمضان سال 1401 مطرح شد اما در روزهای منتهی به ماه مبارک آن سال، اعلام شد که نام این اثر از کنداکتور شبکه ام‌بی‌سی حذف و پخش آن به زمان دیگری موکول شده است. یکسال بعد یعنی در آستانه‌ی ماه مبارک رمضان سال 1402 بار دیگر خبرهایی از احتمال پخش این سریال مطرح شد اما به زودی اخبار تکمیلی درباره لغو پخش آن مخابره شد. در هردو مورد، مخالفت نهادهای مختلف مذهبی شیعی و سنّی در کشورهای مختلف، یکی از دلایل این لغو اعلام شد. در این میان، گمانه‌های سیاسی هم وجود داشت؛ گمانه‌هایی که احیای روابط سیاسی تهران – ریاض را دلیل چشم پوشی از پخش «معاویه» عنوان کرده بودند.

اکنون پس از دوبار لغو و تعویق پخش این سریال،‌ خبرها حکایت از آن دارد که شبکه سعودی ام‌بی‌سی همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان، عزم جدی برای شروع پخش این سریال داشته است. وقوع رخدادهای جدید در خاورمیانه و خصوصا در منطقه شامات، پخش سریال «معاویه» را با دلالت‌های سیاسی و فرقه‌ای همراه می‌کند. به همین خاطر است که از چندی پیش، سیلی از تحلیل‌های هنری،‌ تاریخی، رسانه‌ای،‌مذهبی و سیاسی درباب اقدام عربستان برای پخش این سریال آغاز شده است.

تحلیل‌گران مختلف به این نکته اشاره کرده اند که «معاویه»، صرفا اثری دراماتیک و سرگرم‌کننده و سینمایی نیست؛ بلکه حرکتی جهت‌دار و هوشمند در مسیر راهبرد رسانه‌ای و سیاسی عربستان است. این کشور اکنون قصد دارد در قالب یک سریال نمایشی، تعارضات مذهبی فعلی در میان کشورهای شیعه و سنّی را به یک عقبه‌ی تاریخی متصل کند و ریشه‌ی مناقشات دینی منطقه را به صدر اسلام برساند. به این ترتیب، نوعی تبارتراشی و سابقه‌سازی برای تعارضات مذهبی صورت گرفته است. ریاض، تحت هدایت حاکمان جدید خود و چه بسا در امتداد بازسازی هویت جدید خود، این بار کوشیده است با سرمایه‌گذاری سنگین مالی روی تولید یک اثر هنری، مصرف کالای رسانه‌ای و فرهنگی کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار دهد و روایتی دلخواه خود از تاریخ اسلام عرضه کند. طبعا چنین تولیدی، صرفا اثری تاریخی و مربوط به دوران کهن نیست بلکه دلالت‌های امروزین هم خواهد داشت.

رمضان، بهار آنتن‌های عربی

مشهور است که حلول ماه رمضان در کشورهای عربی، همزمان است با رونق رسانه‌های تصویری. هرسال با شروع ماه مبارک، شبکه‌های تلویزیونی دولتی و غیردولتی در کشورهای عربی، انبوهی از تولیدات نمایشی خود را روانه‌ی آنتن می‌کنند. گفته شده است که نزدیک به 60 درصد درآمد تبلیغاتی سالانه شبکه‌های تلویزیونی در کشورهای عربی، در ماه مبارک رمضان به دست می‌آید. به این اعتبار، ضریب مخاطبان شبکه‌های دیداری در این ماه، با جهشی چشمگیر مواجه است. همین واقعیت، سیاست‌گذاران رسانه‌ای و نیز مدیران استودیوهای تولید سریال و فیلم را ترغیب می‌کند که تدارک ویژه‌ای داشته باشند و از ظرفیت بی‌بدیل این ماه، هم برای درآمدزایی و هم برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی بهره بگیرند.

مصر و سوریه در میان کشورهای عربی، بیشترین سرمایه‌گذاری را برای تولید فیلم و سریال دارند. اما چند سالی است که کویت و عربستان نیز به این جرگه پیوسته و تولید آثار نمایشی را در دستور کار خود قرار داده اند. اکنون رقابتی مشهود میان این کشورها در تولیدات رسانه‌ای و تصویری به چشم می خورد.

عبور از ناسیونالیسم عربی به چهره‌سازی مذهبی

 در تولیدات تصویری کشورهای عربی، دوره‌ای را می‌توان سراغ گرفت که مفاخر و مشاهیر جهان عرب، در کانون ساخت آثار هنری قرار می‌گرفت؛‌چهره‎هایی همچون صلاح‌الدین ایوبی یا طارق بن زیاد. اکنون چند سالی است این چهره‌های ناسیونالیسم عربی، جای خود را به شخصیت‌های مذهبی تاریخ اسلام داده‌اند و بسیاری از سریال‌های تاریخی با محوریت چهره‌های عمدتا مذهبی ساخته می‌شوند. به این اعتبار ظرف سال های اخیر، آثاری نمایشی با موضوع زندگی امام شافعی، امام احمد حنبل، عمربن‌خطاب، امام محمد غزالی، هارون‌الرشید، ساخته شده است.

علاوه بر اینها سال 2011 یک سریال 30 قسمتی با عنوان «الحسنین» در سوریه ساخته و پخش شد که بر اساس روایات اهل سنت، به زندگی امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) می‌پرداخت. نقل است که مشاور مذهبی آن پروژه‌ی تلویزیونی گفته بود «ایران، سریال مختار را ساخت و ما در جواب به آن، این سریال را.» با اینهمه، پخش هیچیک از آن سریال‌ها از سوی کشورهای اسلامی دیگر، ممنوع نشد اما سریال «معاویه» تاکنون از سوی برخی کشورهای شیعی مثل عراق، ممنوعیت پخش گرفته و حتی گفته‌می‌شود که نهادهایی مثل الازهر، نسبت به محتوای این سریال انتقاداتی مطرح کرده و روایت تاریخی آن را با شبهاتی مواجه ساخته است.

در دور جدید سریال‌سازی عربی که با میدان‌داری عربستان در جریان است و «معاویه» نماد شاخص آن به شمار می‌آید، مهندسی ذهنیت عمومی مردم و ادراک‌سازی در باب تاریخ اسلام، از اهداف اصلی است. بر این اساس، با دوران تازه ای از فعالیت‌های رسانه‌ای مواجهیم؛ دورانی که تصویر و رسانه و نمایش و سریال را صرفا فرصتی برای فراغت و سرگرمی نمی داند بلکه موقعیتی برای جهت‌دهی به افکار مخاطبان در نظر می‌گیرد.

در قبال چنین راهبرد حساب‌شده و پیچیده‌ای ، طراحی یک سیاستگذاری هوشمندانه در عرصه‌ی رسانه و تولیدات نمایشی، ضرورتی انکارناپذیر است. نهادهایی همچون صداوسیما که اکنون ساخت ابرپروژه‌هایی مثل سریال سلمان فارسی را در دستور کار دارند،‌ موظف‌اند هم بر تعداد تولیدات تاریخی و مذهبی خود بیفزایند و هم در مضمون‌پردازی، به شیوه‌های هنری هوشمندانه و حساب‌شده تجهیز شوند.

این تمهیدات می‌تواند محاسبات رسانه‌ای برخی از رقبای منطقه‌ای را که می‌کوشند تصویری خشونت‌طلب و ناسازگار از برخی مذاهب اسلامی عرضه کنند، برهم بزند. اگر معادلات و محاسبات و طراحی‌های هنری و فرهنگی و رسانه‌ای این رقبا در ساخت سریال‌هایی همچون « معاویه» با تولیداتی وزین و مؤثر و خوش‌ساخت خنثی نشود چه بسا آتش مناقشات فرقه‌ای و مذهبی بر آتش نزاع‌های سیاسی افزوده خواهد شد.   


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
مزایده عمومی خودروهای سواری کارشناسی شده ایران خودرو از امروز آغاز شد+ جزئیات
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
X
آگهی تبلیغاتی