نورنیوز-گروه فرهنگی: عید فطر، که به آن عید سعید فطر هم گفته میشود، روز اول ماه شوال است و پایان روزهداری ماه رمضان را اعلام میکند.
عید فطر از زمان پیامبر اسلام (ص) آغاز شد. پس از واجب شدن روزه در ماه رمضان، این عید به عنوان پاداشی برای مؤمنانی که یک ماه عبادت و خودسازی کردهاند، تعیین شد. در روایات اسلامی آمده که پیامبر در این روز دعاهای خاصی میخواندند و مردم را به شکرگزاری و کمک به نیازمندان تشویق میکردند. امروزه نیز این سنتها ادامه دارد و عید فطر به یکی از بزرگترین جشنهای مذهبی تبدیل شده است.
این روز برای مسلمانان سراسر جهان نماد شکرگزاری، بخشش و اتحاد است. اهمیت این عید به قدری است که در بسیاری از کشورها تعطیل رسمی اعلام میشود و مردم با پوشیدن لباسهای نو، دیدار با اقوام و پرداخت زکات فطره این روز را جشن میگیرند.
آداب و رسوم عید فطر در ایران و جهان
عید فطر در هر کشور و منطقه با آداب خاص خودش برگزار میشود. در ایران، مردم صبح روز عید با خواندن نماز عید فطر در مساجد یا فضاهای باز شروع میکنند. بعد از نماز، دید و بازدید خانوادگی، تهیه شیرینیهای سنتی مثل کلوچه و زولبیا بامیه، و دادن عیدی به کودکان از رسوم رایج است. زکات فطره هم که پرداخت آن قبل از نماز واجب است، بخشی جداییناپذیر از این روز محسوب میشود.
در کشورهای عربی، جشن عید فطر با غذاهای خاص مثل «کحک» (شیرینی سنتی مصری) و تزئین خانهها برگزار میشود. در ترکیه، به این عید «شکر بایرامی» (عید شکر) میگویند و با شیرینیپزی و مهمانیهای بزرگ همراه است. این تنوع فرهنگی نشاندهنده زیبایی و جهانی بودن عید فطر است.
یکی از بهترین بخشهای عید فطر، تبریک گفتن به دوستان و خانواده است. با تبریک همه برای هم شادی و سلامای و آرزوی قبولی طاعات و عبادات و روزه داری را می کنند.
آمادگی برای عید فطر فقط به خرید لباس و شیرینی محدود نمیشود. این روز فرصتی برای خودسازی و تقویت روابط انسانی است. در ادامه چند نکته برای آمادهسازی آورده شده:
پرداخت زکات فطره که این کار قبل از نماز عید انجام میشود و به نیازمندان کمک میکند تا در شادی عید شریک باشند.
در برخی کشورهای مسلمان - تمیز کردن خانه برای استقبال از مهمانان و خرید لباس نو پوشیدن لباس جدید از سنتهای قدیمی عید فطر است به خصوص در مالزی، افغانستان و ... است. برنامهریزی برای دید و بازدید از دیگر مراسم این روز است.
غذا بخش مهمی از جشن عید فطر در همه فرهنگهاست. در ایران، غذاهایی مثل آش رشته، حلیم و انواع خورش با برنج در روز عید سرو میشود. در کشورهای جنوب آسیا، «شیر خورما» (یک دسر شیرین) و در خاورمیانه «فلافل» و «کنافه» طرفدار دارد.
زکات فطره یکی از واجبات عید فطر است که به پاکسازی روزهدار از خطاهای احتمالی کمک میکند. مقدار زکات معمولاً به صورت نقدی یا مواد غذایی (مثل گندم، برنج یا خرما) پرداخت میشود و باید قبل از نماز عید به دست نیازمندان برسد. این کار حس همدلی و برابری را در جامعه تقویت میکند.
مراسم عید فطر در کشورها
ایران
مردم روز را با نماز عید فطر آغاز میکنند. پرداخت زکات فطره از واجبات این روز است. دید و بازدید از خانواده و بزرگترها، پخش شیرینی و غذاهای سنتی رایج است.
مردم ایران روز عید را با شرکت در نماز عید فطر آغاز میکنند. این نماز بهصورت جماعت در مساجد و مصلاهای شهرهای مختلف برگزار میشود. در تهران، نماز عید فطر در مصلی بزرگ تهران و برخی مواقع در دانشگاه تهران با حضور مقامهای کشوری و مردم برگزار میشود. این مراسم فردا در تهران در مصلی بزرگ با امامت رهبر معظم انقلاب ساعت 8 صبح برگزار می شود.
یکی از مهمترین اعمال این روز، پرداخت زکات فطره است که بر هر مسلمانی واجب است. میزان زکات براساس قیمت مواد غذایی (مانند گندم یا برنج) تعیین میشود و به فقرا داده میشود.
مردم پس از نماز به خانه بزرگترهای خانواده میروند تا تبریک بگویند. در شهرهای مختلف ایران، سنت پذیرایی با شیرینیهای سنتی مانند زولبیا و بامیه، قطاب، باقلوا و نان شیرینی رایج است.
بسیاری از مردم تعطیلات عید فطر را فرصتی برای سفر به شهرهای مختلف ایران میدانند. مناطق شمالی، مشهد، شیراز و اصفهان از محبوبترین مقاصد گردشگری در این ایام هستند. امسال هم همزمانی تعطیلات عید با ماه رمضان به خیلی از کسانی که روزه می گرفتند امکان سفر به دلیل شکسته شدن روزه نداد از این رو در تعطیلات پیش رو سفر نوروزی این افراد آغاز می شود.
عربستان سعودی
نماز عید فطر در مساجد و اماکن عمومی برگزار میشود. خانوادهها پس از نماز به صرف صبحانههای سنتی مانند تمر و قهوه عربی میپردازند. حاکم کشور پیام تبریک رسمی صادر میکند و جشنهای عمومی برگزار میشود.
عربستان بهعنوان میزبان دو مکان مقدس اسلام، یعنی مکه و مدینه، شاهد برگزاری یکی از بزرگترین نمازهای عید فطر در جهان است. این کشور هم دارای آداب و رسوم خاص خود است. نماز عید فطر در مسجد الحرام و مسجد النبی با حضور هزاران مسلمان برگزار میشود. مردم بعد از نماز، در خانههای خود یا رستورانها صبحانهای سنتی شامل خرما، قهوه عربی و نانهای محلی میل میکنند. حکومت سعودی اعلامیههای رسمی برای عید صادر کرده و جشنهای عمومی مانند آتشبازی و نمایشهای شهری برگزار میشود. افراد به دیدار خانواده و دوستان میروند و به کودکان عیدی میدهند.
البته روز برگزاری عید در ایران و برخی از کشورها به خصوص عربستان متفاوت است و به گفته کارشناسان دلیل این ماجرا اختلاف ناشی از تفاوت مبانی تقویمی ۲ کشور است. در ایران و عراق، آغاز ماه قمری وابسته به رؤیت هلال است؛ اما در عربستان، معیار تنها این است که ماه پس از خورشید غروب کند، حتی اگر دیده نشود. برای همین عربستان در مواردی مثل آغاز رمضان و ذیالحجه، یک روز جلوتر از ایران است. البته درمورد این مبنا در عربستان هم اختلاف نظر وجود دارد؛ چراکه بیشتر از اینکه پشتوانۀ شرعی داشته باشد. درصدد این است که شروع ماه قمری را از قبل بهصورت دقیق پیشبینی کند و تقویم رسمی که هجری قمری است از قبل مشخص و قطعی باشد تا امور اداری کشورشان دچار مشکل نشود.
ترکیه
عید فطر را Şeker Bayramı" (عید شیرینی) مینامند. مردم لباس نو میپوشند و کودکان از بزرگترها هدایا یا پول دریافت میکنند. غذاهای مخصوص مانند باقلوا و لوکوم در این روز محبوب هستند.
مردم ترکیه نیز روز خود را با نماز عید در مساجد آغاز میکنند. مسجد سلطان احمد و مسجد سلیمانیه در استانبول از مکانهای مشهور برای برگزاری نماز عید هستند. مردم ترکیه بعد از نماز به دیدار والدین، بزرگان خانواده و اقوام میروند. سنتی وجود دارد که کودکان و جوانان دست بزرگترها را میبوسند و در عوض از آنها هدیه یا پول دریافت میکنند.یکی از اصلیترین نمادهای عید در ترکیه، شیرینیخوری است.
باقلوا، لوکوم (راحتالحلقوم)، حلوا و شکلاتهای مخصوص از محبوبترین خوراکیهای این روز هستند.خانوادهها همچنین غذاهای سنتی مانند دلمه برگ مو، کوفته و انواع کبابها را برای مهمانان خود آماده میکنند. ترکیه در تعطیلات عید فطر، شاهد افزایش مسافرتهای داخلی و خارجی است. بسیاری از مردم به شهرهای توریستی مانند آنتالیا، بدروم و کاپادوکیا سفر میکنند. بازارها و مراکز خرید نیز در این ایام جشنوارههای تخفیفی دارند. در ترکیه، بسیاری از مردم و سازمانها در این روز به فقرا و نیازمندان کمک میکنند. دادن غذا به نیازمندان و پرداخت پول به کودکان بیسرپرست از رسمهای خیریهای این روز است.
امارات متحده عربی
فستیوالهای بزرگ خرید و تخفیفهای ویژه در مراکز تجاری برگزار میشود. مراسم آتشبازی و جشنهای شهری در مناطق توریستی انجام میشود. خانوادهها در کنار هم جمع شده و غذاهای خاص مانند مجبوس میل میکنند.
هر کشور اسلامی بسته به فرهنگ و سنتهای خود، روشهای متفاوتی برای جشن گرفتن عید فطر دارد، اما در همه آنها، روحیه شادی، بخشش و دیدارهای خانوادگی مشترک است.
افغانستان
عید فطر در افغانستان یکی از بزرگترین جشنهای مذهبی است که با نماز عید، دید و بازدید، پخت غذاهای سنتی، اجرای رسوم محلی و کمک به نیازمندان همراه است. این عید فرصتی برای شادی، صلح و اتحاد بین مردم است. مردم افغانستان روز خود را با نماز عید فطر در مساجد، میدانها و مکانهای عمومی آغاز میکنند. در کابل، نماز عید در مسجد شاه دوشمشیره، مسجد پل خشتی و سایر مساجد بزرگ برگزار میشود. پس از نماز، مردم با یکدیگر روبوسی کرده و میگویند: "عید شما مبارک" یا "عید مبارک باشد". مردم افغانستان زکات فطره را به فقرا و مستمندان پرداخت میکنند. در روز عید، بسیاری از خانوادهها به نیازمندان غذا، لباس و پول اهدا میکنند. مردم افغانستان به دیدار بزرگان خانواده، پدر و مادر، خویشاوندان و همسایگان میروند. در برخی مناطق، رسم است که جوانترها ابتدا به خانه بزرگترها میروند و عید را تبریک میگویند. برخی خانوادهها برای ادای احترام به مزارهای عزیزان از دست رفته سر میزنند. بولانی: نوعی نان پر شده با سیبزمینی، سبزی یا گوشت که در روز عید بسیار محبوب است. منتو: نوعی دامپلینگ گوشت که در مهمانیهای عید فطر سرو میشود. قابلی پلو: برنجی معطر با کشمش، هویج و گوشت که در روز عید رایج است. شیرینیهای سنتی: انواع شیرینیها مانند جلبی (زولبیا)، کلچه و حلوای خاص عید تهیه و بین مهمانان پخش میشود. در این روز، بزرگترها به کودکان و جوانترها "عیدی" (پول یا هدیه) میدهند. کودکان با لباسهای نو به خانه اقوام میروند و در ازای گفتن تبریک، عیدی دریافت میکنند. مردم افغانستان در روزهای عید به گردشگاههای طبیعی، پارکها و باغها میروند. شهرهایی مانند کابل، هرات، مزار شریف و قندهار شاهد شادی و تفریحات عمومی مانند اسبسواری، نمایشهای خیابانی و موسیقی سنتی هستند. در برخی مناطق، مردم مسابقات سنتی مانند کشتی محلی و بزکشی برگزار میکنند. عید فطر در افغانستان نمادی از همبستگی اجتماعی است، و حتی گروههای مختلف که اختلافاتی دارند، در این روز سعی میکنند صلح و دوستی را برقرار کنند.
بسیاری از مردم، اختلافات و کدورتهای گذشته را کنار گذاشته و در این روز با آشتی و صلح، روابط خود را بهبود میبخشند.
تونس
در کشور تونس هم سه تا چهار روز به مناسبت این عید بزرگ تعطیلی اعلام می شود و مردم از چند روز قبل خود را برای این روز بزرگ مهیا می کنند و برای پذیرایی از مهمانان، از خوردنی های خوشمزه از جمله باقلوا، کاک و بیسکوئیت استفاده می کنند صبح عید فطر مردان برای اقامه نماز عید راهی مساجد می شوند و بانوان در منزل بساط پذیرایی از مهمانان را حاضر می کنند.در این روز بزرگترها به بچه های کوچک لباس و اسباب بازی کادو می دهند و برای صرف ناهار سعی می کنند در خانه ی بزرگ فامیل جمع شده و غذا را به صورت دسته جمعی میل کنند و در طول روز نیز به جشن و سرور دسته جمعی می پردازند و همدیگر را از دادن هدیه های متنوع برخوردار می کنند البته خوردن غذاهای خوشمزه هم جای خود دارد. مردم بیشتر در روزهای تعطیل صله ی رحم را به جای می آورند پدر خانواده به همراه فرزندان به دیدن مادر بزرگ و خاله و دایی و عمو و عمه رفته و عید را به آنها تبریک می گویند و خانما به همراه بچه های دیگر در منزل می مانند تا از مهمانانی که برای تبریک عید به خانه شان می آیند پذیرایی کنند.
شبه قاره هند
شب قبل از عید در کشور هند به نام چاندرات یعنی ماه شب نامیده می شود و مسلمانان اغلب در روزهای عید به همراه خانواده به خرید و گشت گذار می پردازند دختران و زنان جوان بر دست و پاهای خود با طرحهایی زیبا حنا می بندند. هندی ها با بغل کردن همدیگر عید را به همدیگر تهنیت و شادباش میگویند در این روز کودکان با سلام دادن به بزرگترها از آنان پول و کادو به عنوان هدیه دریافت می کنند. رفتن به قبرستان و طلب بخشش برای آنها از دیگر رسوم هندی ها در این روز می باشد. هندی ها با شیرینی و خوراکی های خوشمزه به خانه ی اقوام و دوستان رفته و از با هم بودن خود شاد می شوند آن ها با غذاهای سنتی خود که شامل ساویان، نودل و لاچاحا است به همراه میوه های خشک و نوشیدنی های خوشمزه از مهمانان خود پذیرایی می کنند. در کشور هند نقاطی برای همایش ها و برگزاری جشنهای دسته جمعی از جمله مسجد مکه در شهر حیدر آباد، مسجد جما در دهلی نو و همچنین ایدگاه در لوکنا وجود دارد.
پاکستان
تعطیلات روز عید فطر، در پاکستان سه روز است. ولی عید مبارک پاکستانی ها تا یک ماه بعد هم ادامه می یابد در این مدت مردم از جاهای مختلف برای یکدیگر کارت پستال ارسال می کنند. در روز عید مردم با پوشیدن لباس های تازه خود را برای ادای فریضه ی الهی یعنی نماز عید فطر مهیا می کنند و برای حفظ سلامتی وتندرستی خود و خانواده هایشان به افراد بی بضاعت و نیازمند صدقه و زکات می دهند تا آنان را نیز در شادی جشن عید خود سهیم کنند. مردم پاکستان بعد از اتمام نماز عید فطر به شادی و تفریح می پردازند و برای کودکان شیرینی و اسباب بازی می خرند و برای صبحانه ی عید فطر هم یک سفره مفصل، متشکل از کره، شیر، خرما،دسرسنتی شیر کرما، میوه خشک و ورمیشل تدارک می بینند.
در روز عید فطر بزرگتر ها به کودکان به عنوان عیدی پول می دهند و کودکان نیز تا اتمام روز با خرج کردن عیدیشان به تفریح و سرگرمی می پردازند و تلویزیون نیز در این روز به نوبه ی خود با پخش انواع برنامه های شاد برای تمامی گروهای سنی شادی را به خانه ی مردم می آورد.
سومالی
سومالی هم مانند سایر کشور ها از عید فطر به خوبی استقبال می کند در این کشور و دیگر کشورهای آفریقایی مسلمانان در روز عید فطر جشنهای بسیار زیبا برگزار می کنند و با پخت انواع غذاهای متنوع و خوشمزه و آماده کردن انواع شیرینی ها و حلوا و دسرها به استقبال جشن بزرگ فطر می روند.
آفریقای جنوبی
در مکانی به نام (گرین پوینت) در غروب آخرین روز ماه رمضان صدها مسلمان دور هم جمع می شوند تا هلال ماه شوال را رویت کنند نماز مغرب را به صورت جماعت ادا کرده و بعد رویت ماه شوال را اعلام می کنند تا مردم بعد از یک ماه روزه داری، روز عید فطر را جشن بگیرند.
صبح روز عید فطر مردم برای خواندن نماز فطر به صورت جماعت حاضر می شوند و بعد از اتمام نماز به دید و بازدید بزرگترها و دوست و فامیل می پردازند و بچه های کوچک از بزرگترها هدیه و کادو دریافت می کنند در این روز مردم با پوشیدن لباسهای رنگی و خوردن خوراکیهای خوشمره هم چون کیک و شیرینی و تارت و پای سوماسوس بیشتر خوش می گذرانند و به صرف نهار به صورت دسته جمعی مشغول می گردند.
کانادا
در روز عید فطر در کانادا هم مسلمانان با ملیت های متفاوت از محل کار خود به مدت یک روز مرخصی می گیرند تا نماز عید فطر را به صوت جماعت برگزار کنند. دانشجویان هم دو، سه روز به کلاس درس نمی روند چرا که این عید بزرگ برای آنها فرصت مناسبی بر ای دیدار با خانواده و در کنار هم بودن است. در این روز در کانادا در مساجد و مراکز اسلامی و سالن های شهر جشن های گوناگون و با شکوهی انجام می گردد و در مکانهایی به نام خانه باز، با انواع غذاهای گوناگون و شیرینی از مسلمانان و غیر مسلمانان پذیرایی می شود و مسلمانان به دیدن هم می روند و عید را به هم تبریک و تهنیت می گویند. به دلیل تعداد زیاد مسلمانان در شهرهای اوتاوا، ونکور، مونترال و کلگری برای آسایش حال مسلمانان نماز عید فطر در چند مرحله در طول روز بر گزار می شود.
بنگلادش
بنگلادش نیز مانند سایر کشورهای مسلمان دارای رسوم خاصی می باشد تعطیلات عید فطر در بنگلادش سه روز است ولی مراکز آموزشی به مدت یک هفته تعطیل است. بنگلادشی ها در روز عید فطر به اقامه نماز عید به صورت جماعت می پردازند و بعد لباس های تازه پوشیده و به دیدار اقوام و آشنایان می روند و با یک وعده غذایی با دوستان و خانواده این روز را گرامی می دارند در ضمن حنا کردن دستان نیز از دیگر رسوم بنگلادشی ها می باشد.
اندونزی
عید فطر در اندونزی از جایگاه والایی برخوردار است آخرین روزهای ماه مبارک رمضان در اندونزی خیاباها و بازار پر از جمعیتی می شود که برای خرید عید می آیند در این روزها حتی بانک ها و بعضی از دفاتر دولتی و خصوصی نیز تعطیل می شوند. در روزهای عید بسیار ی از اشخاصی که در شهرهای شلوغ مانند جاکارتا مشغول به کار هستند برای دید و بازدید و سر زدن به خانواده هایشان راهی شهر و روستاهای خود می گردند و یکی از پر ترافیک ترین روزها در عید فطر می باشد که شمار مسافرتها بالا می رود.
شب قبل از عید فطر گروه های موسیقی در کو چه و خیابان های شهر آوازهایی در رابطه با حمد و ثنا ی خداوند اجرا می کنند روز عید هم به اقامه ی نماز به صورت جماعت می پردازند و بعد به دید و بازدید از اقوام و دوستان مشغول می شوند. در مساجد هم صندوقهایی به منظور جمع آوری زکات فطره قرار می دهند. در عید فطر غذاهای سنتی در خانه ی یکی از بزرگترها سرو می شود. بزرگترها به کودکان عیدی و کادو داده و آنها را خوشحال می کنند.آنها به دیدار اهل قبور رفته و با تلاوت سوره یاسین از خداوند متعال بر ای در گذشتگان طلب آمرزش می کنند.
چین
چین کشوری است با جمعیت زیاد، لذا گروهای مذهبی گوناگونی نیز در این کشور وجود دارد در چین حدود 56 گروه مذهبی وجود دارد که از بین آنها ١٠ گروه دارای جمعیتی بالغ بر ١٨ میلیون نفر دارند که مسلمان هستند و در روز عید فطر مانند دیگر مسلمانان این روز بزرگ را جشن می گیرند.در یکی از استانهای کشور چین، موسسات خصوصی و عمومی و دستگاهای دولتی وعده های غذایی گوشت و بره در میان مردم پخش می کنند در بعضی دیگر از این استان ها مانند شینگ ژیان و نینگ ژیا در روز عید فطر هم برای مسلمانان هم غیر مسلمانان یک الی سه روز تعطیلی اعلام می شود اما در بعضی جاهای دیگر یک روز به عنوان مرخصی به مسلمانان داده می شود. مسلمانان در این روز به آرامگاه سید اجل عمر شمس الدین، سیاستمدار پارسی رفته و مزار او را شستشو می دهند و برایش قرآن تلاوت می کنند و همچنین به مزار در گذشتگان خود رفته و برایشان دعا خوانده و از خداوند برایشان طلب مغفرت می کنند.
مصر
به مناسبت عید فطر تعطیلی در مصر سه روز می باشد در این روز مدارس و دانشگاه ها و حتی بعضی نهادهای دولتی و برخی از رستوران ها تعطیل هستند. مردم در مصر روزشان را با اقامه نماز عید فطر شروع می کنند اقامه نماز عید فطر با حضور پر شکوه مردان و زنان و حتی کودکان برگزاری می شود و بعد از آن مسلمانان به صرف یک صبحانه ی سبک با افراد خانه می پردازند و سپس به دیدار دوستان و خویشان رفته و عید فطر را به هم شادباش می گویند. دید و بازدید فقط در روز اول عید انجام می شود و مردم دو روز باقیمانده از تعطیلات را به تفریح و گشت گذار می پردازند از قبیل رفتن به سینما و پارک و ...و بعضی هم برای قایق سواری به رود نیل می روند اما یکی از نقاطی که در این روز بسیار طرفدار دارد حرم الشیخ (مدرسه ای در مصر) است.
کودکان در روز عید از بزرگترها کادو به صورت نقدی دریافت می کنند و برای خوشگذرانی و تفریح در روز عید آن را خرج می کنند البته زنها هم از گرفتن هدیه و کادو در این روز بی نصیب نیستند کودکان در روز به شهر بازی و پارک رفته و از قصه گویی های خیابانی نهایت لذت را می برند. مردم مصر مردمی بسیار اجتماعی هستند لذا جشنهای دسته جمعی را بیشتر ترحیح می دهند به همین جهت در طول عید در شب و روز خیابان ها پر از جمعیتی است که به شادی مشغولند. بعضی از زنان به پخت نانهای محلی مشغول می شوند و در مهمانی های خانوادگی غذاها ی سنتی مصری هم چون فتا و کاهک که نوعی شیرینی خوشمزه با مغز فندق است طبخ می کنند و تلویزیون هم با برنامه های مفرح و ویژه با حضور افراد معروف پخش می کند.
مالزی
مسلمانان در این روز جشن های گوناگونی برپا می کنند و به دیدن بزرگترها می روند آنها معتقدند که این روز تنها برای جشن و شادی نیست بلکه در این روز باید از خداوند طلب مغفرت و بخشش کنند و به خاطر یک ماه روزه داری از خداوند طلب استغار کنند آنها در روز جشن لباس های مخصوص و محلی می پوشند و دادن و گرفت هدیه و کادو در این روز بسیار مورد پسند است و اشخاصی که در شهرهای دور یا نزدیک مشغول به تحصیل یا کار هستند سعی می کنند در این ایام به شهر خود رفته و از پدر و مادر خود حلالیت خواسته و عید را در جمع خانوادگیشان سپری کنند البته آتش بازی نیز در این ایام از روش های سنتی بوده و از جایگاه خاصی در ایام جشن ها برخوردار است.
میانمار
مسلمانان جوان میانماری با تشکیل گروه های آواز خوانی با نام جاگو که در زبان هندی و اردو به معنی بیدار باش میباشد به شهرهای کوچک رفته و اقدام به خواندن شعرهایی به هنگام سحر با مضمون معنوی و هارمونیکا کرده تا مردم را برای بیدار شدن و صرف وعده سحری همراهی کنند.
در این کشور تعطیل رسمی برای عید فطر وجود ندارد ولی کارکنان دولت مرخصی ساعتی گرفته به دید و بازدید اقوام می روند. دست دادن و در آغوش گرفتن در عید فطر در این کشور مرسوم نیست و مسلمانان برای اینکه عید را تبریک بگویند دست راست خود را روی پیشانی خود قرار می دهند.
در بین کارکنان غیر مسلمان و خانواده ها پخش هدیه و غذا رایج است مسلمانانی که در میانمار زندگی می کنند در روز عید از بزرگترهای خود درخواست عفو و بخشش می کنند، نماز عید فطر به این صورت برگزار می شود که معمولاً خانم ها در آن شرکت نمی کنند اما جماعت و خیل عظیمی از مردها در فضای بازی اقدام به خواندن نماز می کنند. جالب است بدانید در برگزاری این جشن از تزیین خانه ها و چراغانی محلات گرفته تا ارسال ایمیل و کارت تبریک توسط اهالی میانمار انجام می شود.
انگلستان
برخلاف سایر کشورها در انگلستان روز عید فطر تعطیل عمومی نمی باشد و چنانچه مسلمانی قرار باشد که آن روز را کار نکند از محل کار خود اقدام به گرفتن مرخصی کرده تا بتواند در نماز عید فطر شرکت کند. در این روز در انگلستان نیز همچون سایر کشورها هدیه دادن، لباس نو پوشیدن، دید و بازدید، طبخ غذاهای محلی مرسوم است و همگی برای اهالی ایران از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
نیجریه
در این کشور عید فطر به رسمیت شناخته نشده ولی تعداد مسیحیان و مسلمانان از اکثریت مذاهب محسوب می شود تعطیلات رسمی برای عید فطر در این کشور به مدت دو روز می باشد و در این روزها مردم این کشور اقدام به برگزاری نماز عید و همچنین دید و بازدید از هم می کنند جالب است بدانید به مناسبت عید فطر در این کشور غذاهای ویژه ای توسط زنان در خانه ها طبخ می شود.
آمریکا
نماز عید فطر در مراکز اسلامی کشور آمریکا، پارک ها و مساجد به صورت جماعت برپا می شود در این ایام که سه روز مختص آن می باشد مردم اقدام به دید و بازدید از یکدیگر کرده و غذاهای تند و یا شیرینی تر سرو می کنند و هر از گاهی جشن هایی با شکوه توسط مراکز اسلامی و یا خیرین برگزار می شود. جالب است بدانید در بعضی از شهرهای آمریکا تعداد مسلمانان به قدری بالا است که به علت پر شدن ظرفیت مساجد نماز عید را در چند نوبت به جا می آورند. به مناسبت عید فطر اداره پست آمریکا تمبرهایی از سال 2001 روانی بازار می کند.
نورنیوز