×
اجتماعی
شناسه خبر : 219031
تاریخ انتشار :

تشخیص پارکینسون با هوش مصنوعی

هوش مصنوعی (AI) و اسکن‌های ام‌آرآی (MRI) با دقت قابل‌ توجهی برای تشخیص بیماری پارکینسون (PD) از سایر اختلالات عصبی مشابه قابل استفاده است.

 نورنیوز-گروه اجتماعی: جمعی از پژوهشگران دانشگاه فلوریدا آمریکا، ابزار جدیدی را توسعه داده‌اند که از هوش مصنوعی (AI) و اسکن‌های ام‌آرآی (MRI) با دقت قابل‌ توجهی برای تشخیص بیماری پارکینسون (PD) از سایر اختلالات عصبی مشابه استفاده می‌کند. این روش که به‌عنوان «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» (AIDP) شناخته می‌شود، نحوه تشخیص و درمان بیماران مبتلا به اختلالات حرکتی را بهبود می‌بخشد.

بیماری پارکینسون علائم بسیار مشابهی با سایر بیماری‌های دارای شرایط مشترک مانند آتروفی سیستم چندگانه (MSA) و فلج فوق هسته‌ای پیشرونده (PSP) دارد.  این اختلالات به‌عنوان سندرم‌های پارکینسون آتیپیک شناخته می‌شوند و اغلب با علائم هم‌پوشانی مانند سفتی، لرزش و اختلال در حرکت ظاهر می‌شوند. این شباهت، تشخیص آنها را به‌خصوص در مراحل اولیه دشوار می‌کند و حتی پزشکان با تجربه، با استفاده از روش‌های سنتی مانند معاینه فیزیکی و تصویربرداری استاندارد، اغلب این بیماری را اشتباه تشخیص می‌دهند.

هرچند آزمایش‌های خاصی مانند «تصویربرداری از انتقال‌دهنده دوپامین» از سال ۲۰۱۱ برای کمک به تشخیص پارکینسون از شرایطی مانند «لرزش اساسی» تایید شده‌اند، اما هنوز پژوهشگران برای درک تشخیص تفاوت بین آتروفی سیستم چندگانه، پارکینسون و فلج فوق هسته‌ای پیشرونده تلاش می‌کنند. البته روش‌های دیگر مانند «بیوپسی پوست» و آزمایش‌های «نشانگرهای تجمع پروتئین در مغز» نیز به‌ویژه در تشخیص دقیق فلج فوق هسته‌ای پیشرونده نیز محدود باقی مانده‌اند.

در این بررسی، پژوهشگران روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» را آزمایش کردند. آنان یک مدل یادگیری ماشینی با اسکن‌های ام‌آرآی برای تشخیص تغییرات کوچک در ساختار مغز را که میان موارد ذکرشده متفاوت است بررسی کردند. این پژوهش شامل داده‌های ۲۴۹ بیمار بود که در ۲۱ بخش بالینی در آمریکا و کانادا ثبت‌نام کرده بودند، همراه با ۳۹۶ مورد اضافی که برای آموزش این مدل استفاده شد. در همه بیماران آتروفی سیستم چندگانه، پارکینسون و فلج فوق هسته‌ای پیشرونده تایید شده بود.

روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» شامل تجزیه‌وتحلیل اسکن‌های پیشرفته ام‌آرآی دیفیوژن است که نحوه حرکت آب در مغز را ردیابی می‌کند. این روش تغییرات ساختاری و الگوهای انحطاط مغزی خاص هر بیماری را نشان می‌دهد. پژوهشگران ۱۳۲ ناحیه مختلف مغز از جمله قشر، ساقه مغز و مخچه را مورد بررسی قرار دادند تا به مدل هوش مصنوعی، نحوه تشخیص ویژگی‌های خاص بیماری را آموزش دهند.

روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» در ۹۶ درصد موارد، بیماری پارکینسون را به درستی در موارد غیر معمول شناسایی و آتروفی سیستم چندگانه را از فلج فوق هسته‌ای پیشرونده با دقت ۹۸ درصد متمایز کرد و هنگام جداسازی پارکینسون از آتروفی سیستم چندگانه یا فلج فوق هسته‌ای پیشرونده به دقت ۹۸ درصد دست یافت.

در مقایسه با تشخیص‌های تایید شده توسط کالبد شکافی، روش کنونی به دقت کلی ۹۳.۹ درصد دست یافت که ۱۲.۳ درصد بهتر از تشخیص‌های بالینی سنتی است. این نتایج نشان می‌دهد که روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» علاوه بر دقیق‌تر بودن از روش‌های فعلی، در مواردی که تشخیص آن دشوار است، سازگارتر خواهد بود و همچنین استفاده از ام‌آرآی، ‌آن را غیر تهاجمی کرده است و در مراکز و ماشین‌های مختلف تصویربرداری کارایی دارد و استفاده از آن را در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های مختلف آسان‌تر خواهد بود.

یکی از امیدوارکننده‌ترین جنبه‌های روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» این است که عملکرد بهتری نسبت به تصویربرداری متداول «تصویربرداری از انتقال‌دهنده دوپامین» دارد که نمی‌تواند به وضوح بین آتروفی سیستم چندگانه، پارکینسون و فلج فوق هسته‌ای پیشرونده تمایز قائل شود. در مقابل، روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» تفاوت‌های ساختاری واضحی را بین این اختلالات مشخص می‌کند.

روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» به‌زودی می‌تواند به یک مکمل ارزشمند برای اقدامات معمول پزشکی برای بیماران مشکوک به اختلالات پارکینسون تبدیل شود که می‌تواند به بیماران کمک کند تا تشخیص درست را زودتر دریافت کنند تا منجر به درمان‌های هدفمندتر و نتایج بهتر شود.

پژوهشگران همچنین ترکیب روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم» را با سایر ابزارهای تشخیصی مانند آزمایش «نشانگرهای تجمع پروتئین در مغز» یا «بیوپسی‌های پوستی» برای افزایش اعتماد به نفس تشخیصی حتی بیشتر پیشنهاد می‌کنند. با چنین ادغامی، پزشکان می‌توانند پاسخ‌های سریع‌تر و دقیق‌تری را به بیماران و خانواده‌هایشان ارائه دهند.

این پژوهش گام بزرگ رو به جلو در استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص‌های عصبی است. بسیاری از بیماران مبتلا به علائم مشابه پارکینسون سال‌ها بدون پاسخ روشن باقی می‌مانند که درمان مناسب را به تاخیر می‌اندازد. روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم»، یک راه‌حل عملی و مقیاس‌پذیر ارائه می‌دهد که می‌تواند عدم اطمینان را از بین ببرد.

قدرت آن در استفاده از داده‌های واقعی بیمار از چندین مرکز بالینی و نشان دادن دقت بهبود یافته حتی در برابر نتایج کالبد شکافی نهفته است. نتایج این پژوهش که در سایت ساینس منتشرشده است، همچنین نشان می‌دهد که چگونه هوش مصنوعی می‌تواند با ارائه ابزارهای دقیق‌تر برای تصمیم‌گیری، مکمل و نه جایگزین پزشکان باشد.  

به‌طور کلی، روش «تمایز تصویربرداری خودکار برای پارکینسونیسم»، نشان‌دهنده جهش قابل‌توجه به سمت پزشکی دقیق در نورولوژی است و اگر به‌طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد، می‌تواند میزان تشخیص اشتباه را کاهش دهد، مراقبت از بیمار را بهبود بخشد و به‌عنوان الگویی برای استفاده از یادگیری ماشینی برای حل سایر مشکلات پیچیده پزشکی عمل کند.

نتایج این پژوهش در JAMA Neurology منتشر شده است.


ایسنا
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی / آمار و اسامی فوتی ها
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت+اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
پزشکیان در نشست هیات‌های عالی‌رتبه ایران و آذربایجان از پیوندهای تاریخی دو کشور سخن گفت
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
پیش فروش سه خودرو پرطرفدار سایپا از امروز دوشنبه 8 اردیبهشت 1404 آغاز شد+ جدول قیمت
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
تصاویر بی‌ضابطه از قربانیان؛ بحران دوم پس از حادثه بندرعباس
طوفان ایرانی در امارات؛ سردار آزمون و عزت الهی معادلات لیگ را برهم زدند! + فیلم
تهدید نتانیاهو به نابودی توان هسته‌ای ایران؛ استقلال یا هماهنگی با آمریکا؟
پروتکل‌های صداوسیما کجاست؟
واکاوی حادثه بندر از منظر سیاسی
احتمالات یک فاجعه
واکنش معنا دار شمخانی به یاوه گویی جدید نتانیاهو
اراذل و اوباش خیابان پیروزی زمین‌گیر شدند
موارد غیرقابل مصالحه در مذاکرات
وضعیت آب و هوا امروز 8 اردیبهشت +وضعیت استانها
دو فوریتی | توسعه میخواهید؟به دختران میدان بدهید!
ماجرای حمله سایبری گسترده روز گذشته به زیرساخت‌های کشور چه بود؟
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
X
آگهی تبلیغاتی