نورنیوز-گروه سیاسی: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی که در چند هفته اخیر با سکوتی معنادار نظاره گر مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا بوده در جدید ترین اظهارات خود موضعی بیسابقه درباره برنامه هستهای ایران اتخاذ کرد و گفت: «ما رآکتورهای هستهای و تاسیسات غنیسازی ایران را نابود خواهیم کرد.»
او تصریح کرد: «ما چیزی کمتر از نابودی کامل ظرفیتهای هستهای ایران نمیپذیریم.» این اظهارات به وضوح نشانگر افزایش سطح تهدید اسرائیل علیه زیرساختهای هستهای ایران است، تهدیدی که پیشتر در سطح عملیات پنهانی و خرابکاریهای محدود بیان میشد.
نتانیاهو همچنین مدل مطلوب خود را برای حل این بحران چنین توصیف کرد: «حل و فصل موضوع هستهای ایران جز از طریق روش لیبی قابل قبول نیست.» به عبارتی، او خواهان انهدام کامل زیرساختهای دفاعی و علمی ایران همانند آنچه در لیبی رخ داد، است.
بررسی سخنان نتانیاهو نشان میدهد که رژیم صهیونیستی، در میانه مذاکرات حساس میان تهران و واشنگتن، یا با چراغ سبز آمریکا مسیر تشدید فشارها را انتخاب کرده یا در صدد تثبیت مواضع خود بهطور مستقل است.
هر دو سناریو نشاندهنده احتمال بالای اقدامات میدانی و امنیتی جدید در منطقه است؛ تحرکاتی که میتواند معادله دیپلماسی را دچار اختلال کرده و بر مذاکرات اثرگذار باشد. روند تحولات در روزهای آتی مسیر دقیق این رویارویی را روشن خواهد کرد.
حمله به فرآیند صلح و رد قاطع تشکیل دولت فلسطینی
نتانیاهو در کنار اظهار نظر پیرامون برنامه هسته ای ایران سخنانی نیز در خصوص تحولات منطقه غرب آسیا بیان داشته است.
وی با اشاره به ناکامی توافقات که قرار بود شرایط صلح را محقق کند گفت: «ما نتوانستیم به توافقات صلح ادامه دهیم، زیرا بخشی از جهان عرب علیه ما کار میکرد، از جمله فلسطینیها.»
این سخن آشکارا معطوف به تغییر محیط راهبردی منطقه بعد از جنگ غزه است و تلاشی برای مقصر نشان دادن دیگران در شکست روندهایی است که بازیگران مختلف در پیشبرد آن نقش داشتند.
او افزود:«بزرگترین مانع برای صلح، امتناع فلسطینیها از به رسمیت شناختن کشور یهود است.»
در این بخش، نتانیاهو بار دیگر راهبرد سنتی خود در نهادینه کردن «حق موجودیت اسرائیل به عنوان کشور یهود» را برجسته کرد، راهبردی که پذیرش آن برای جهان اسلام به معنای چشمپوشی از مسئله فلسطین خواهد بود.
با اعلام اینکه «ایجاد یک کشور فلسطینی یک ایده مضحک است»، نتانیاهو عملاً پایان راهحل دو دولتی را تأیید کرده و گفت:«ما دیدیم که یک کشور فلسطینی چه چیزی برای غزه آورد.» این رویکرد نشاندهنده گفتمان جدیدی است که از سوی کشورهای مختلف و حتی در داخل آمریکا و میان برخی دموکراتها با انتقاد شدید روبهرو شده است.
تقابل با تحرکات منطقهای ایران
نتانیاهو با ارتباط دادن روند عادیسازی روابط با تحرکات ایران اظهار داشت: «توافقهای عادیسازی که ما را خوشحال کرد با تلاشهای ایران برای تغییر جهان عرب و بر علیه ما خنثی شد.»
در حالی که رژیم صهیونیستی طی ماههای اخیر بارها تلاش کرده تا پس از تحولات اخیر در منطقه شامات وضعیت ایران را ضعیف و متزلزل نشان دهد این جمله به روشنی بازتابدهنده نگرانی تلآویو از موفقیت ایران در بازتعریف مناسبات منطقهای، بهویژه پس از بازگشت روابط تهران با ریاض و تداوم نفوذ منطقهای است.
وی همچنین بر تهدید مستمر جمهوری اسلامی تأکید کرده و گفت: «ایران متعهد شده اسرائیل را نابود کند زیرا از کنترل خاورمیانه جلوگیری میکند.»
با این اظهارات، نتانیاهو سعی دارد نوعی ائتلاف منطقه ای و بینالمللی علیه تهران ایجاد و جایگاه اسرائیل بهعنوان خط مقدم دفاع از منافع غرب را تثبیت کند.
فشارهای آمریکا و پاسخ اسرائیل
نتانیاهو با اشاره به فشارهای واشنگتن گفت: «ما در مراحل مختلف از سوی آمریکاییها تحت فشار قرار گرفتیم که وارد غزه نشویم.» اما تأکید کرد: «دولت بایدن تهدید کرد که در صورت ورود ما به غزه سلاحهای ما را قطع خواهد کرد و ما به آنها گفتیم که یک کشور اقماری نیستیم.»
این بخش از سخنان نتانیاهو نشان میدهد که تلآویو در عین وابستگی نظامی به آمریکا، تلاش دارد استقلال راهبردی خود را برجسته کند، گرچه واقعیت میدانی چیز دیگری را اثبات میکند.
این اظهارات می تواند زمینه سازی برای شرارتهای احتمالی آینده اسرائیل و عدم هماهنگی تلآویو با واشنگتن در انجام اقداماتی از این دست باشد.
نتانیاهو همچنین رسانههای منتقد را هدف قرار داد و گفت: «رسانههای گمراهکننده میگویند ما غیرنظامیان را در غزه هدف قرار میدهیم.»
این حمله به رسانهها تلاشی است برای تخریب مشروعیت انتقادهای بینالمللی نسبت به رفتار خشونتآمیز اسرائیل در غزه.
اقدامات امنیتی علیه حزبالله
در خصوص حزبالله لبنان، نتانیاهو با افتخار از موفقیت در مقابله با این گروه سخن گفت و افزود: «ما با بمبگذاری پیجرها، شوک وحشتناکی به حزبالله وارد کردیم.»
او توضیح داد که دستگاههای اسکنر مواد منفجره که از ایران برای حزبالله به منظور چک پیجرها ارسال شده بود، بمباران شده است.
نتانیاهو با اشاره به برنامه بمبگذاری پیجرها و ادعای سرعت عمل در عملیات تلاش کرد تا توان نظامی حزب الله را از بین رفته معرفی کند و افزود: «ظرف چند ساعت، سلاحها و موشکهایی را که حزبالله ۳۰ سال آماده میکرد، نابود کردیم.»
به شهادت رساندن سید حسن نصرالله؛ هدفی بزرگ و پرخطر
در بخش مهمی از سخنانش، نتانیاهو به مسئله به شهادت رساندن دبیرکل حزبالله اشاره کرد و گفت: «تصمیم گرفتیم تا زمانی که جنگندههای ما قبل از عملیات در هوا بودند، آمریکاییها را از هدف قرار دادن نصرالله مطلع نکنیم.» او ادامه داد: «برخی افراد واقعاً غیرقابل جایگزین هستند و نصرالله یکی از آنهاست و ما او را کشتیم.»
در حالی که نتانیاهو تلاش می کند به شهادت رساندن دبیرکل فقید حزب الله لبنان را به صورت غیر مستقیم به اضمحلال حزب الله و تفکر مقاومت در لبنان مربوط کند، تشییع باشکوه و بی سابقه سید حسن و سید صفی الدین در لبنان نشان داد که تفکر مقاومت در این کشور همچنان زنده و پویا است.
نورنیوز