×
سیاسی
شناسه خبر : 223687
تاریخ انتشار :

احمد زیدآبادی

دشواری مذاکرات و نیاز به ابتکارات تازه

سخنگوی وزارت خارجۀ ایران دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط را «دشوار» و «مفید» توصیف کرده است.

نورنیوز-گروه اجتماعی :   سخنگوی وزارت خارجۀ ایران دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط را «دشوار» و «مفید» توصیف کرده است. او «مفید» بودن مذاکرات را به شناخت بهتر دو طرف از مواضع یکدیگر مربوط دانسته که نوعی تعارف دیپلماتیک برای پرهیز از به کارگیری افراطی واژه‌های منفی قلمداد می‌شود. با این حساب، روشن است که با دور چهارم مذاکرات، دو طرف وارد موضوعات سخت و دشوار شده‌اند و جز شفاف شدن مواضع یکدیگر، پیشرفتی به دست نیامده است.

مقام‌های آمریکایی به‌خصوص استیو ویتکاف مذاکره‌کنندۀ ارشد آن کشور، از ابتدای شروع مذاکرات، مواضع دوپهلو و مبهمی در مورد غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران مطرح کردند که سبب گمراهی برخی محافل داخلی و بین‌المللی شد. ویتکاف در ابتدای امر به گونه‌ای سخن گفت که گویی دولت ترامپ حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم در سطح مصرف غیرنظامی را به رسمیت شناخته و مشکل عمدتاً به مکانیسم نظارتی مربوط می‌شود.

با گذشت زمان اما مقام‌های بلندپایۀ دولت ترامپ از جمله شخص ویتکاف، زبان خود را شفاف کردند و بر ضرورت برچیدن صنعت غنی‌سازی و تعطیلی تأسیسات اصفهان و نطنز و فردو به عنوان بخشی از توافقنامۀ احتمالی بین دو کشور اصرار کردند. در مقابل، طرف ایرانی، حفظ صنعت غنی‌سازی را به عنوان خط قرمزی اعلام کرد که عبور از آن در دستور کار جمهوری اسلامی نیست. با این زمینه، مشخص بود که دور چهارم مذاکرات دیپلمات‌های ایران و آمریکا در مسقط به «صخرۀ محکم» برخورد می‌کند و برخلاف سه دور گذشته، خبری از پیشرفت آن منتشر نمی‌شود.

اکنون دو طرف گویا ازمواضع و دامنۀ مانور و انعطاف یکدیگر آگاه شده‌اند و قرار است پادشاهی عمان به عنوان میزبان مذاکرات، تاریخ دور پنجم مذاکرات را به اطلاع آنها برساند. واضح است که اگر تهران و واشنگتن بر مواضع اعلام شدۀ خود در مورد غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران اصرار ورزند و هیچگونه انعطافی در این باره از خود نشان ندهند، مذاکرات به شکست می‌انجامد و دوره‌ای از بالاگرفتن تشنجی بی‌سابقه و چه‌بسا رویارویی همه‌جانبه آغاز می‌شود. برای اجتناب از رویارویی، جست‌وجوی راه‌های تازه و ارائۀ ابتکارات بن‌بست‌شکن ضروری است.

یکی از این ابتکارات، پیشنهاد تشکیل یک کنسرسیوم منطقه‌ای یا بین‌المللی به منظور ادامۀ غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران با نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. در واقع با تجمیع تأسیسات غنی‌سازی ایران و انتقال آن به یکی از جزایر ایرانی در خلیج‌فارس و مشارکت دادن کشورهای عرب و دیگر بازیگران جهانی در آن، می‌توان به فرمول مرضی‌الطرفینی دست یافت که توافق را ممکن سازد. چنین طرحی مستلزم مقدماتی است که تمایل ایران و آمریکا  برای خروج از دایرۀ خصومتِ متقابل و ارادۀ تهران و کشورهای عرب منطقه برای دستیابی به نظامی از همکاری‌های همه‌جانبه، بخش اصلی آن است.

این تحول از سطح «گفتمان» آغاز و به عملیاتی شدن ختم می‌شود. به نظر می‌رسد در سیاست داخلی ایران به‌رغم پاره‌ای علائم و نشانه‌ها، هیچگونه آمادگی برای تحول گفتمانی مبتنی بر ضرورت رفع تشنج با آمریکا دیده نمی‌شود و بسیاری از بلندگوهای رسمی همچنان تداوم خصومت با آمریکا را به عنوان اصلی ثابت و تغییرناپذیر مورد تأکید قرار می‌دهند. به هر حال، اگر جمهوری اسلامی خواهان پشت سرگذاشتن منازعۀ کنونی از راه دیپلماتیک است، این مقصود با میدان‌داری سیاسی نیروهایی که هویت خود را بر تداوم ابدی تعارض همه‌جانبه با دولت آمریکا استوار کرده‌اند به دست نمی‌آید. واقعیت این است که بعد از عملیات 7 اکتبر حماس علیه اسرائیل، خاورمیانه دستخوش تغییرات بسیار جدی شده است.

توازن قوا دیگر آن توازن قوای مرسوم نیست. ترامپ در سفرش به عربستان قصد دارد تا به توازن تازه رسمیت بخشد. گفته می‌شود او در عربستان با رهبران سعودی و لبنان و سوریه و دولت خودگردان فلسطین در یک جلسۀ مشترک شرکت خواهد کرد. چنین ترکیبی از حضور رهبران پنج کشور در کنار یکدیگر، هم بی‌سابقه و هم نشانۀ تغییرات ژرف در خاورمیانه است. تنها وجه خوشایند این رویداد برای جمهوری اسلامی، انزوای نسبی بنیامین نتانیاهو در این فضاست. کشورهای عرب به جد از سیاست‌های فوق افراطی دولت نتانیاهو نگران شده‌اند و برای مهار آن، کمک و دخالت ترامپ را طلب می‌کنند.

همین موضوع آنها را به تمایل به سمت بهبود رابطه با ایران سوق داده است.  حقیقت این است که نتانیاهو برای جمهوری اسلامی همواره تهدید و فرصتی توأمان بوده است. تهدیدش همانا تلاش بی‌وقفه برای وقوع جنگ بین ایران و آمریکاست. فرصتش اما ایجاد مانع در جهت همگرایی اسرائیل و دنیای عرب به قصد انزوای ایران است. نشانه‌ها حکایت از این دارد که عمر دولت نتانیاهو به ماه‌های پایانی خود نزدیک می‌شود.

به احتمال زیاد او به زودی مجبور به انحلال کنست و اعلام برگزاری انتخابات زودهنگام خواهد شد. با سقوط دولت نتانیاهو، وجه تهدیدآمیز سیاست او علیه ایران توسط هر دولت جایگزین ادامه خواهد یافت، اما وجه فرصتِ او یعنی عدم همگرایی کشورهای عرب و اسرائیل برای جمهوری اسلامی از بین خواهد رفت. از این رو، افق تحولات منطقه بسیار متفاوت از آن چیزی است که در داخل ایران ترسیم می‌شود. به همین دلیل لازم است که در پشت میز مذاکره با آمریکا ابتکارات بکر و تازه‌ای برای حصول به توافق مطرح شود. با ذهنیت کلیشه‌ای مرسوم توافق حاصل‌شدنی نیست.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قیمت دلار امروز 22 اردیبهشت 1404/ دلار آزاد یک روز بعد از مذاکره ایران و آمریکا چند؟
تولد کمتر، توجه بیشتر؛ تمرکز بر حمایت خانواده‌ها
هدف حماس از آزادی اسیر دوتابعیتی چه بود؟
واقعاً نابینا بودند؟ حاشیه‌های سنگین در قزاقستان
دو تکنسین فنی در سانحه هواپیمایی وارش جان باختند!+ جزئیات و اسامی جانباختگان
پزشکیان و اعضای دولت آخر هفته به کرمانشاه سفر می‌کنند
زمان بارگذاری احکام جدید بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد/آغاز اجرای متناسب سازی+فیلم
حوزه علمیه و نیم قرن حکمرانی
قتل پس از یک جمله تحقیرآمیز
قیمت خودرو امروز 22 اردیبهشت 1404+ جدول
آیا بیرانوند به استقلال می‌رود؟ مذاکرات جدید برای بازگشت به تهران
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 22 اردیبهشت 1404+ جدول
سردار آزمون: «من ترکمن هستم» / واکنش‌ها به اظهارات جنجالی + فیلم
22 اردیبهشت | صدرنشینان لیگ های اروپایی پس از هفته جدید
ترامپ نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر دهد؛ تاریخ در برابر سیاست‌های پوچ او ایستاده است!
پ ک ک منحل شد
85 هزار نیروی جدید در راه آموزش و پرورش
چرا صف وام ازدواج کم نمی‌شود؟/ بانک‌ها پاسخ می‌دهند
صحنه قتل با حضور قاتل جان گرفت+فیلم
آغاز پرداخت معوقات فرهنگیان بازنشسته؛ آیا وعده‌ها عملی می‌شود؟
کاهش سرمایه‌گذاری خارجی؛ بانک مرکزی به دنبال راه‌حل‌های بومی و هدفمند
تفاوت آمریکای پشت میز مذاکره
بورس سبز شد / وضعیت بورس امروز 22 اردیبهشت + جدول
ویدئوی جنجالی مکرون و مرتس؛ آیا رئیس‌جمهور فرانسه در حال پنهان کردن مواد مخدر است؟
کتاب‌خوانی با طعم مشارکت؛ «قلعه حیوانات» صدای جامعه شد
اتحاد ماموت و دات وان برای تصاحب سایپا!
طالبان، جلال آل احمد را تحریم کرد!
معضل قوانین زائد در اقتصاد ملی
اینزاگی: «برای مهدی طارمی خوشحالم»
اعلام جزییات جدید از پرداخت وام 650 میلیونی مسکن
ایران روی بمب ساعتی زلزله؛ فاجعه‌ای شبیه ترکیه در راه است؟
مذاکرات مسقط؛ دیپلماسی پیش می‌رود، اما بدون عقب‌نشینی
جنایت به‌ خاطر قسط گوشی
دشواری مذاکرات و نیاز به ابتکارات تازه
دوفوریتی | زیر میزی پزشکان سرطان نظام سلامت
وضعیت آب و هوا امروز 22 اردیبهشت +وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 22 اردیبهشت + پخش زنده
مهاجرانی از دو واحد تولیدی- صنعتی منطقه آزاد انزلی بازدید کرد+فیلم
عراقچی: دور چهارم مذاکرات نسبت به 3 دور گذشته جدی‌تر و صریح‌تر بود
4 بار قصاص در ملأعام؛ پاسخ قاطع به قتل فجیع
طلا، نقره و پلاتین آزاد وارد کنید!
شکایت باشگاه اماراتی از سردار آزمون
هدیه چند صد میلیون دلاری قطری ها به ترامپ+ فیلم
تپسی اسنپ را نقره داغ کرد!+ فیلم توضیحات
سوپرگل قلی‌زاده لژیا را شوکه کرد! + فیلم
قهرمانی تاریخی علی یزدانی؛ پرچم ایران در تور جهانی تنیس به اهتزاز درآمد!
پزشکیان: فناوری هسته‌ای را براساس فتوای رهبری و خون شهدا ادامه می دهیم
ماجرای جنجالی در لیگ زیر 18 سال؛ حمله با تبر در زمین فوتبال + فیلم
انرژی پاک در راه است؛ ادارات به استقبال برق خورشیدی می‌روند!
گزارش تصویری | هیات مذاکره کننده ایران در دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان
X
آگهی تبلیغاتی