نورنیوز-گروه سیاسی: مذاکرات بین ایران و آمریکا در مورد اینکه آیا به ایران اجازه داده میشود به غنیسازی اورانیوم در داخل کشور ادامه دهد یا خیر ، بدون توافق پایان یافته است ، اما ظاهراً بدون شکست احتمالی که از آن بیم میرفت .مذاکرات غیرمستقیم بین دو طرف با میانجیگری عمان و در رم برگزار شد .
[آقای] عباس عراقچی ، وزیر امور خارجه ایران ، اواخر روز جمعه گفت: « امیدوارم در یک یا دو جلسه بعدی بتوانیم به راهحلهایی برسیم که امکان پیشرفت مذاکرات را فراهم کند . با راهحلهای عمان برای رفع موانع ، احتمال پیشرفت وجود دارد ، اما مذاکرات بسیار پیچیدهتر از آن است که در یک یا دو جلسه حل شود .»
یک مقام آمریکایی گفت که دو طرف توافق کردهاند که در آینده نزدیک دوباره تشکیل جلسه دهند .این مقام رسمی گفت: «مذاکرات همچنان سازنده است - ما پیشرفت بیشتری داشتیم ، اما هنوز کارهایی برای انجام دادن وجود دارد . هر دو طرف توافق کردند که در آینده نزدیک دوباره ملاقات کنند . ما از شرکای عمانی خود به خاطر تسهیل مداوم مذاکرات سپاسگزاریم .»
وزارت امور خارجه عمان در بیانیهای اعلام کرد: « امیدواریم در روزهای آینده مسائل باقیمانده روشن شود تا بتوانیم به سمت هدف مشترک دستیابی به یک توافق پایدار و شرافتمندانه پیش برویم.» این مذاکرات در حالی برگزار میشود که [رژیم صهیونیستی] اسرائیل بارها تهدید به حمله به تأسیسات هستهای ایران کرده است . [رژیم صهیونیستی] اسرائیل مدتهاست که نگران است ایران در حال آماده شدن برای ساخت بمب هستهای باشد و آنطور که ادعا میکند ، برنامه هستهای غیرنظامی را دنبال نمیکند .
کشورهای خلیج فارس به دونالد ترامپ گفتهاند که خواهان درگیری بیشتر در خاورمیانه که با تلاش [رژیم صهیونیستی] اسرائیل برای بمباران ایران شعلهور شود ، نیستند و رئیس جمهور آمریکا تمایل شگفتآوری برای دستیابی به توافق با تهران نشان داده است .
پیش از مذاکرات ، ایالات متحده اعلام کرد که جلوگیری از هرگونه غنیسازی داخلی توسط ایران ، خط قرمز است ، در حالی که ایران اصرار داشته است که به عنوان عضوی از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای ، نمیتوان با جلوگیری از ادامه برنامه غنیسازی اورانیوم داخلی ، آن را به عنوان یک کشور خاص در نظر گرفت .
این کشور پیشنهاد داده است که محدودیتهای سختگیرانهای بر میزان ذخایر و خلوص اورانیوم خود اعمال کند. شدت اختلافات علنی دو طرف در مورد غنیسازی ، ناظران را به این واداشت که این دور پنجم مذاکرات به شکستی با پیامدهای غیرقابل پیشبینی برای خاورمیانه منجر شود .
اگرچه عمان بلافاصله تاریخی برای مذاکرات بعدی تعیین نکرد ، اما به نظر میرسید که اجماعی مبنی بر برگزاری دور بعدی مذاکرات وجود دارد . بدر البوسعیدی ، وزیر امور خارجه عمان ، در برنامه X گفت که «پیشرفتهایی هرچند نه قطعی» حاصل شده است .
کشورهایی مانند امارات متحده عربی که یک برنامه هستهای کوچک مبتنی بر اورانیوم وارداتی دارند ، پیشنهاد دادهاند که ایران میتواند با واردات اورانیوم مورد نیاز ، از این الگو پیروی کند ، اما ایران موضع خود را متفاوت میداند ، زیرا مجبور شده است برای دنبال کردن آنچه که میگوید یک برنامه هستهای صلحآمیز غیرنظامی است ، فداکاریهای زیادی را در قالب تحریمهای اقتصادی ایالات متحده متحمل شود . ایران معتقد است که حق حاکمیتی برای غنیسازی اورانیوم دارد و خاطرنشان میکند که [رژیم صهیونیستی] اسرائیل یک سلاح هستهای اعلام نشده دارد که ایالات متحده از آن نمیخواهد از آن صرف نظر کند .
برخی از میانجیها به عنوان یک جایگزین پیشنهاد کردند که ایران میتواند غنیسازی را برای یک دوره مشخص متوقف کند ، یا اینکه علاوه بر غنیسازی در داخل کشور ، میتواند یک کنسرسیوم هستهای غیرنظامی با عربستان سعودی تشکیل دهد ، که به این ترتیب اطمینان و دانش بیشتری در مورد ماهیت برنامه داخلی خود ارائه میدهد .
به دلایلی که هنوز مشخص نیست ، استیو ویتکاف ، مذاکرهکننده ارشد ایالات متحده ، جلسه را زودتر ترک کرد و ایالات متحده ، برخلاف ایران ، هیچ بیانیه فوری در مورد مذاکرات صادر نکرد . ویتکاف پیش از جلسه ، مانند جلسات مذاکره قبلی با ایران ، با مقامات [رژیم صهیونیستی] اسرائیل ، از جمله رئیس موساد ، دیوید بارنی ، ملاقات کرده بود .
نویسنده: پاتریک وینتور
گاردین