نورنیوز-گروه سیاسی: یک منبع دیپلماتیک به الاخبار گفت: « طرف ایرانی در ابتدا نسبت به این ایده از خود ابراز تمایل نشان داد به شرط این امر مورد حمایت نهادهای بینالمللی قرار گرفته و واشنگتن به طور جدی در خصوص لغو تحریم های اقتصادی و مذاکره مجدد بر پایه اصول جدید از خود ابراز تمایل نشان دهد.»
منبع مزبور در مورد واشنگتن تاکید کرد: « دولت آمریکا در ملاء عام سکوت کرده است اما بیسروصدا کانالهای مخفی تحت مدیریت بغداد را زیر نظر دارد به ویژه با توجه به اینکه دو طرف به طور نسبی به عراق اعتماد دارند.»
این اقدامات در چارچوب سیاست خارجه دولت محمد شیاع السودانی شکل میگیرد و هدف آن تبدیل عراق از عرصه درگیری به بستری برای گفتگو است. بغداد با توجه به داشتن روابط راهبردی با واشنگتن و همکاری منطقهای با تهران به دنبال بهرهبرداری از این موقعیت منحصر به فرد برای ایفای نقش میانجیگری است به ویژه با توجه به اینکه مسائل لاینحل مانده میان دو طرف پیچیده بوده و کانالهای رسمی مذاکره میان آنها وجود ندارد.
در همین راستا فؤاد حسین وزیر امور خارجه عراق در جریان سفر دوشنبه گذشته خود به تهران بر حمایت بغداد از فرآیند دیپلماسی میان تهران و واشنگتن در مذاکرات هستهای تاکید کرد.
وزارت خارجه عراق با صدور بیانیه ای اعلام کرد: فؤاد حسین در حاشیه شرکت در مجمع گفتگوی تهران با (آقای) عباس عراقچی همتای ایرانی خود دیدار کرد و روند دیپلماسی میان تهران و واشنگتن در مذاکرات هستهای را برای دستیابی به ثبات در منطقه یک امر حیاتی توصیف کرد.
او خاطرنشان کرد: این موضوع را در سفر اخیر خود به واشنگتن مورد بحث قرار داده و در آنجا بر لزوم دستیابی مذاکرات به نتایج ملموس و عملی در راستای خدمت به منافع مردم منطقه تأکید کرد.
محمد الساعدی استاد علوم سیاسی عراق در این باره معتقد است: این ابتکار عمل عراق در صورت تحقق یافتن از یک تغییر و تحول کیفی در موقعیت منطقهای عراق حکایت می کند به ویژه با توجه به اینکه تلاش های عراق طی سال های اخیر در برقراری پل های ارتباطی میان کشورهای عربی و منطقهای با موفقیت نسبی همراه بوده است.»
الساعدی در گفتگو با الاخبار خاطرنشان کرد: «عراق در حال حاضر عناصر موردنیاز برای میانجی گری را در اختیار دارد که سایر کشورها از آن برخوردار نیستند از جمله اینکه با هر دو طرف روابط بازی دارد و می تواند از راه کانالهای غیررسمی وارد عمل شود. با توجه به عوامل یاد شده عراق حائز شرایط لازم برای ایفای چنین نقشی است مشروط بر آنکه این امر از سوی نهادهای بینالمللی مورد حمایت قرار گیرد و طرفهای ذیربط از نظر سیاسی از خود انعطاف نشان دهند. »
این استاد علوم سیاسی در مورد شانس موفقیت طرح یاد شده معتقد است : این ابتکار عمل ممکن است به توافق فوری و قطعی منجر نشود اما میتواند به کاهش سطح تنش و ایجاد فضایی امن برای مذاکرات در آینده کمک کند که به خودی خود یک دستاورد دیپلماتیک در بستر بسیار پیچیده منطقهای به شمار می رود.
او خاطرنشان کرد: عراق به نوبه خود کلید حل و فصل اختلافات دوجانبه ایران و آمریکا را در اختیار ندارد اما تلاش میکند تا زمینه دستیابی به تفاهم را فراهم آورد بر اساس این باور که ثبات منطقهای با مهار رویارویی میان واشنگتن و تهران آغاز میشود و ایفای نقش دیپلماتیک از نقشهای امنیتی و اقتصادی کم اهمیت تر نیست.»
الاخبار