×
اقتصادی
شناسه خبر : 81486
تاریخ انتشار :

پشت پرده مافیای زعفران ایران؟

«طلای سرخ» اکنون دیگر آنقدر شهرت جهانی دارد که خیلی‌ها ایران را با نام زعفران‌اش می‌شناسند.

نورنیوز-گروه اقتصاد: زعفران ایران از دوردست‌ها همچنان مانند نگینی سرخ در حال درخشش است. اما اگر از داخل کمی وضعیت آن را بررسی کنیم به یک کلاف سردرگم می‌رسیم. وضعیتی که حتی تشکیل «شورای ملی زعفران» نیز نه تنها دردی از آن دوا نکرد بلکه با موازی کاری و افزایش بروکراسی، این کلاف را پیچیده‌تر کرد.

همه چیز به فروردین 88برمی‌گردد. آن زمان به این بهانه که مراکز مختلف در مورد زعفران سرگردانند جلسه‌ای با حضور مقامات اتاق ایران و برخی دست‌اندرکاران حوزه زعفران برگزار شد. در آن جلسه غلامحسین شافعی رییس وقت اتاق بازرگانی مشهد تاکید کرد: «باید برای درد زعفران به فکر درمان بود».

اکنون بیش از 12سال از آن جلسه می‌گذرد و درد زعفران هنوز درمان نشده است. شورای ملی زعفران مدت کوتاهی بعد از آن جلسه رسما کار خود را آغاز کرد. اما به اذعان رییس این شورا، دست‌آورد شورای ملی زعفران تقریبا صفر بوده است.

 

اعتراف به عدم توان اجرایی شورای ملی زعفران

محسن احتشام، رییس شورای ملی زعفران به تازگی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران گفت: به دلیل نداشتن اختیارات برنامه‌ریزی و اجرایی و عدم توجه دستگاه‌های متولی به پیشنهادات ارائه شده از سوی شورا، نمی‌توان انتظار داشت شورای ملی زعفران بتواند وضعیت این محصول مهم را بهبود بخشد.

وی صراحتا اظهار داشت: شورای ملی زعفران هر برنامه‌ای که برای دفاع از زعفران‌کار و زعفران ایران ارائه دهد به نتیجه نمی‌رسد.

احتشام همچنین با اشاره به ارسال ۳۵ تن زعفران ایران در سال گذشته به افغانستان؛ گفت: زعفران ایران همچنان به صورت خام به سایر کشورها ارسال می‌شود. وی در ادامه اظهارات تکان‌دهنده‌ای در خصوص وضعیت نابهنجار زعفران ایران بیان کرد.

حال سوال اساسی این است که چرا اتاق بر ادامه حضور شورای ملی زعفران که به گفته رییس‌اش عملا کاری از دستش ساخته نیست پافشاری می‌کند و تاکنون این شورا منحل نشده است؟

باید به این سوال اساسی پاسخ داده شود که دست‌آورد شورای ملی زعفران در بیش از یک دهه فعالیت چه بوده است و چرا همچنان زعفران ایران از طریق کشورهای دیگر مانند اسپانیا، امارات، ایتالیا و حتی افغانستان صادر می‌شود؟

به راستی پشت پرده مافیای زعفران ایران چه کسانی هستند و چرا صراحتا نامی از آنها برده نمی‌شود؟!

 

واکنش نماینده مجلس به نفوذ برخی افراد

با مرور بخشی از صحبت‌های محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی شاید بتوان به برخی ابهامات و سوالات پاسخ داد. وی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: نهادهای قدرتمندی که در حوزه زعفران شکل گرفته‌اند و همه‌جا نیز نفوذ دارند مانع از این شده‌اند که این حوزه سر و سامان پیدا کند.

زنگنه با بیان اینکه بیشتر اعضای شورای ملی زعفران کسانی هستند که محل درآمدشان از محل صادرات زعفران است، تصریح کرد: همین افراد در همه‌جا از جمله جهاد کشاورزی، کمیسیون گیاهان دارویی مجلس، اتاق تعاون و اتاق بازرگانی حضور دارند. من در مجلس به کرات این افراد را می‌بینم که به بهانه‌های مختلف در کمیسیون کشاورزی یا سایر مجامع مشورتی حضور پیدا می‌کند و چون رسانه در دست دارند، قدرت نیز دارند.

 

دغدغه کشاورزان زعفران‌کار

«اصغر کرد» از کشاورزان باسابقه زعفران در پاسخ به سوالی مبنی بر عمده‌ترین مشکلات کشاورزان زعفران، گفت: در سال‌های گذشته قیمت خرید زعفران تولیدی به حدی پایین بود که هیچ تناسبی با هزینه های تولید و برداشت نداشت. امسال نیز افزایش قیمت خرید تنها به علت کاهش تولید ناشی از خشکسالی بوده است. میزان تولید زعفران ما در هر هکتار نزدیک به چهار کیلوگرم است و عایدات ما از فروش محصول جوابگوی هزینه‌های تولید از جمله آبیاری، کارگر و کشت محصول نیست.

وی در ادامه با انتقاد از عملکرد شورای ملی زعفران افزود: این شورا هیچ اقدام موثری برای حمایت از کشاورزان و روستاییانی که به کشت و آماده سازی زعفران مشغول هستند، انجام نداده است. متاسفانه شورای ملی زعفران هیچ نقشی در تنظیم بازار و فروش نداشته است و دلالان و خریداران به پایین‌ترین قیمت محصول را از کشاورز خریداری و به قیمت و در بازارهای دلخواه خود می‌فروشند. ما کشاورزان روستایی و تولیدکنندگان شهرستان تربت حیدریه بالاجبار محصول خود را به دلالان واگذار می‌کنیم. ما شنیده‌ایم محصولاتمان به چین صادر می‌شود ولی ما سهمی در سود حاصل از این صادرات نداریم.

حسنعلی مهدوی از دیگر زعفران‌کاران بزرگ این حوزه با بیان اینکه نهادهای دولتی و هچنین شورای ملی زعفران حمایت جدی از کشاورزان و تولیدکنندگان زعفران نمی‌کنند گفت: در سال گذشته زعفران تولیدی ما از نوع زعفران شبه نگین بود، این زعفران قیمتی بالاتر از قیمت زعفران عادی دارد اما به ما اعلام کردند که صرفا زعفران معمولی و نگینی را از ما می‌خرند. ما اجبارا محصول خود را با نرخ زعفران معمولی یعنی هر کیلو ۱۲ میلیون تومان فروختیم و بسیار متضرر شدیم. در مورد شورای ملی زعفران هم تنها اسم آن را شنیده‌ام و نقش آن تنها در حد شعار است و در عمل هیچ نقشی در تنظیم بازار و حمایت از تولیدکنندگان ندارد. این شورا هیچ حمایتی از کشاورز در کشت و فروش زعفران نمی‌کند.

مهدوی افزود: گفته می‌شود بازار گل یک بازار سیاه است و در زمان فروش نیز ما با موانع جدی روبرو هستیم، من و بسیاری از کشاورزان از تولید زعفران منصرف شده‌ایم و با این میزان هزینه‌های تولید و آبیاری برای ما هیچ توجیه اقتصادی ندارد. من هرساله با زحمت و هزینه خود و بدون حمایت نهادهای دولتی بیش از پنج کیلوگرم زعفران خشک تولید می‌کردم و مجبور بودم محصول تولیدی را به حراج بگذارم و به قیمت غیرمنصفانه‌ای به دلالان بفروشم؛ این روند در سال جاری نیز ادامه داشت.

علی اکبرنظام دوست یکی دیگر از کشاورزان زعفران نیز با بیان اینکه فروش زعفران تولیدی ما با قیمت‌های فعلی برای هیچ کشاورزی صرف ندارد و ما هیچ نقشی در قیمت‌گذاری محصول خود نداریم، بیان داشت: سال گذشته سقف قیمت خرید هرکیلو زعفران 13میلیون تومان تعیین شده بود و با توجه به هزینه‌های تولید به هیچ عنوان قابل قبول نبود، در سال جاری هم با افزایش تمامی هزینه‌ها از جمله آبیاری و دستمزد کارگر و با وجود خشکسالی بسیاری از کشاورزان قصد تغییر کشت و شخم زدن زمین های خود را دارند. من و کشاورزان روستایی که به ندرت به شهر مراجعه می‌کنیم از هیچ نهادی حمایت نمی‌شویم و تنها شرکت‌های تعاونی را می‌شناسیم و به این نهاد مراجعه می‌کنیم. اما نقش اصلی در قیمت‌گذاری و فروش محصول را دلالان دارند و شورای ملی زعفران هیچ تاثیری در این بازار ندارد و کشاورزان نیز هر ساله محصول خود را به دلالان سرشناس و بزرگ می‌فروشند و از بازار فروش آن اطلاعی ندارند.

وی در پایان اظهار داشت: امیدوارم چاره‌ای اندیشده شود تا سود اصلی ناشی از کاشت و فروش زعفران به کشاورزان برسد، نه اینکه همیشه واسطه‌گران از سود اصلی برخوردار باشند.


بورس خبر ایران
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
چمران: اجرایی نشدن مصوبه حریم، به ضرر شهر و نفع زمین خواران است
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ عملیات آواربرداری و جست‌وجوی مفقودان آغاز شد
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
مزایده عمومی خودروهای سواری کارشناسی شده ایران خودرو از امروز آغاز شد+ جزئیات
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ اردوغان طی پیامی تسلیت گفت
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
X
آگهی تبلیغاتی