×
فرهنگی
شناسه خبر : 97429
تاریخ انتشار :

الزامات مدیریتی برای مقابله با آلودگی هوا

مخاطرات مستقیم و غیر مستقیم جان انسان، به صرفِ آنکه همگان را بصورت مساوی تهدید می‌کند، نمی‌تواند توجیه حقوقی و یا منطقی داشته باشد. چنانکه ایجاد چنین مخاطراتی به بهانه قرار گرفتن در حریم خصوصی فردی و در ابعادی وسیع‌تر در حدود مرزهای جغرافیایی، نیز نافی حقوق بشر می‌باشد.

نورنیوز-گروه جامعه: اگر در داشتن شغل یا مسکن یا داشتن آزادیهای فردی به لحاظ تزاحم حقوق فردی با حقوق اجتماعی، تردیدهای نظری را روا بدانیم، بی‌تردید و بدون هیچ مسامحه‌ای حقِ حیات و زندگی جزو حقوق اولیه و مسلم بشری است که نمی‌توان بی دلیل آن را قربانی اولویت‌های دیگر کرد، به‌ویژه که چنین حقی بدون وجوه انتخابی آدمی به چالش کشیده شود. مخاطرات مستقیم و غیر مستقیم جان انسان، به صرفِ آنکه همگان را بصورت مساوی تهدید می‌کند، نمی‌تواند توجیه حقوقی و یا منطقی داشته باشد. چنانکه ایجاد چنین مخاطراتی به بهانه قرار گرفتن در حریم خصوصی فردی یا گروه‌های بزرگتر و حتی در ابعادی وسیع‌تر در مرزهای جغرافیایی تعریف شده نیز، نافی حقوق بشر می‌باشد.  سالهای طولانی بشر به دلیل عدم رویت عوامل امراض و بیماری‌ها که بعدها با عنوان میکروب شناخته شد؛ دوران طولانی تاریخ زندگانی خود را به انکار وجود آنها سپری کرد، اما امروز با تکیه بر همان تجربه‌های پیشینش در این زمینه؛ مهیّای پذیرش عواملی شده  که در حوزه تخصص علم تجربی مورد تایید واقع می‌شود اگر چه او نتواند آن را تشخیص دهد. آلودگی هوا و ارتباط آن با حیات آدمی و پذیرش اصطلاحاتی چون :قاتل خاموش، قاتل نامرئی، مرگ تدریجی و بدون درد در این خصوص و ایجاد نهادهای مدنی با عناوین زیست محیطی برای حراست از حق حیات آیندگان و همچنین بوجود آمدن نهادهای بین المللی و حقوق مورد اجماع جهانی در حوزه مسائل زیست محیطی، نشان می‌دهد که در جهان امروز؛ این ضرورت به رسمیت شناخته شده است. 

با این توضیح توجه به نکات ذیل در زمینه آلودگی هوا اجتناب ناپذیر می‌نماید:

۱- ملاحظه سوابق موضوع نشان می‌دهد که بسیاری از کشورها دهه‌های قبل به اهمیت موضوع پی برده و خطرات ناشی از آن را گوشزد کرده‌اند. در کشور ما نیز بیانیه «هوای تهران ۷۴» صدای زنگ خطری بود که بررسی‌های بیش‌تر، آن را به صدا درآورد و یکصد نفر از کارشناسان و مدرسان محیط زیست، در پی نشستی از آلودگی هوای پایتخت به عنوان یک «بحران ملی» یاد کردند که راه مقابله با آن «عزم ملی» می‌طلبد. 

۲- خروجی و نتیجه امروز اقدامات انجام گرفته، در طی این مدت اعم از فعالیت‌های نظری: همچون تشکیل سمینارهای متعدد و جمع‌آوری اطلاعات میدانی در خصوص میزان آلودگی، تاثیر کمّی آلاینده ها ، خسارات مادی و معنویی ناشی از آلودگی هوا، یافتن علت‌ها و پیشنهادها و راهکارها با استفاده از تجارب بین‌المللی از یکسو و فعالیت‌های عملی همچون اختصاص بودجه سنواتی، نگاه توسعه محور به آلودگی در برنامه های پنج ساله، انجام پروژه رفع آلودگی هوا که سالها پیش توسط آژانس«جایکاه ژاپن» برای پایتخت انجام شد، یا طرحی که در سال ۷۹ به تصویب رسید و مقرر شد تا ظرف مدت ۱۰ سال هوای پایتخت به کیفیت سالم و قابل تنفس برسد،  نشان می‌دهد که مجموعة عملکردها در این زمینه موفق نبوده و فعالیت‌هایی که صورت گرفته است،  می‌بایست با آسیب شناسی اهل فن ، مورد تجدید نظر قرار گیرد.

۳- غفلت از اینکه مقوله «آلودگی هوا» موضوعی است میان رشته‌ای و ترکیبی از امور داخلی و بین المللی و آلایندگی و رفع آن امری است تدریجی، موجب خواهد شد تا فعالیت های صورت گرفته با فاصله از «وحدت عملکرد»، همراستا نباشد، بلکه هر فعالیت غیر جامع، علیرغم هزینه های بیشتر با بهر‌ه وری کمتر در مسیر خنثی سازی فعالیت مشابه در داخل یا خارج از مرزهای کشور دیگر عمل نمایند. مسئله ریزگردها و ارتباط آن با فعالیت های مستقل کشورهای همسایه در شرایطی که عنوان «مسئولیت اجتماعی Corporate Social Responsibility یا  CSR» در طول توسعه‌ پایدار به عنوان امری پذیرفته شده در نهادهای بین المللی بر به‌هم پیوستگی سرنوشت و زندگی انسان‌ها و سایر موجودات روی سیاره زمین اصرار دارد و سازمانها را نه فقط در مقابل ذی‌نفعان که در مقابل آسیب دیدگان از تصمیمات مشروع آنها نیز  مسئول می‌داند؛ شاهدی بر این مدعا است.

۵- کمیت تحقیقات و جمع‌آوری آمار و ارقام و شاخص‌های راهبردی حجیم در کشور در حالیکه استفاده از این داده ها در عملیات‌ اجرایی نادیده گرفته می‌شود؛ چه از سر جهل بوده باشد وچه از سر تعارض منافع، موضوعی است که باید نظام تصمیم‌گیری‌های اساسی به آن توجه ویژه‌ای مبذول دارد. برای مثال اگر تحقیقات نظری ۸۰ درصد علت آلودگی را وسایط نقلیه بداند: اولا اجرای طرح دور سازی صنایع یا شهرک‌های صنعتی، اولویتی نخواهد داشت، ثانیا توسعه حمل نقل عمومی راه چاره نخواهد بود اگر: نوع وسائط نقلیه آلاینده در این بررسی، وسائط نقلیه دیزلی و عمومی عنوان شود! درچنین وضعی سیاست اجرایی بایستی در مسیر برقی کردن اتوبوسها و ایجاد جایگاه‌های شارژ بی‌سیم طراحی شود و...

۵- مدیریت در واقع، علمِ تعیین اولویت‌هاست. نه فقط موضوع آلودگی هوا که بسیاری از موضوعات ظرفیت آن را دارند که با یکدیگر دچار تزاحم شوند و بایستی در اولویت بندی‌های مدیریتی یکی بر دیگری مرجح شود. برای مثال ایجاد دولت الکترونیک می‌تواند رفت و آمد های غیر ضروری را کاهش دهد؛ اما زیر ساخت‌های آن، نیاز به سرعت بالای اینترنت و آموزش کابران دارد و ممکن است  اولویت های غیر ترافیکی و غیر مربوط به آلودگی هوا مانع از انجام آن شوند. چنانکه این امر می‌تواند بین میزان آلودگی ناشی از تامین برق و خسارات های ناشی از قطع برق، برقرار گردد ویا همین تعیین اولویت شامل آلودگیهای ناشی از استفاده از سموم برای تولید محصولات کشاورزی در منطقه‌ای باشد در مقابل نیاز مبرم و استراتژیک به همان محصول در منطقه‌ای دیگر!! این موارد باید بصورت تلفیقی ملاحظه شود و تصمیم گیران باید معیارهای منافع ملی را در این عرصه شفاف نمایند تا بین تهیه تخم مرغ برای جوجه کشی و تبدیل آن به مرغ یا تهیه مرغ برای دستیابی به تخم مرغ، سرگردان نشوند.

6- و بالاخره نگاه ملی بلکه بین المللی به امر آلودگی هوا نیز، ناگزیر ما را در مسیر تعامل و گفتگو با کشورهای همسایه و سازمانهای بین المللی قرار خواهد داد تا بتوانیم پیش‌فرض‌های حقوقی آن را در قالب رشته های فرعی حقوق، پیش‌ فرض‌های سیاسی آن را در قالب توافقات سازمانی و نهادهای مدنی و توافقات بین دولتها و پیشنهادهای ایجاد زیرساخت‌های علمی و فنی لازم و آموزش منابع انسانی برای استفاده از فن آوریهای موجود در این زمینه را برای اجرای طرح‌ها و رصد نتایج و انطباق آن با مطلوب های مورد نظر و آسیب شناسی آنها  در روزمرگی‌ها گم نشود و با ایجاد یک سازمان مشترک و دبیرخانه دائمی این مهم را بصورت عملیاتی پیگیری نماید.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان از مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شمار فوتی‌های حادثه افزایش یافت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
تصاویر بی‌ضابطه از قربانیان؛ بحران دوم پس از حادثه بندرعباس
طوفان ایرانی در امارات؛ سردار آزمون و عزت الهی معادلات لیگ را برهم زدند! + فیلم
تهدید نتانیاهو به نابودی توان هسته‌ای ایران؛ استقلال یا هماهنگی با آمریکا؟
پروتکل‌های صداوسیما کجاست؟
واکاوی حادثه بندر از منظر سیاسی
X
آگهی تبلیغاتی